Stress en Trauma deskundige

Basiskennis STRESS en TRAUMA

Werken met mensen

Werken in bedrijven

Verandertrajecten

unieke aanpak van trauma met inzichten en healing

Opleiding traumatherapeut

Volg eerst de Essentials voor persoonlijke groei, daarna PRO en/of Master Class

6 dagen Essentials € 440 voor persoonlijke groei, noodzakelijk te volgen

12 dagen Pro € 1.950 om met anderen te werken en kan aangevuld worden met

12 dagen Master Class € 2.450 verfijning na praktijkervaring.

Meer praktische info onderaan deze pagina.

Wat is trauma?

Trauma betekent eigenlijk in Griekse origine, en ook in de Engelse taal, een “wonde”.  In ons taalgebruik vermelden wij trauma eerder bij zeer ernstige, levensbedreigende situaties en rampen. In Open Mind spreken we over trauma als je bepaalde situaties als levensbedreigend ervaren hebt en er daarna geen kans was om te ontladen en terug veilig te verbinden. Iedereen heeft in de loop van zijn leven wel op één of andere manier een onverwerkte situatie meegemaakt die niet helemaal ontladen is.

In zeer veel situaties lopen wij kleine wonden op die niet altijd de “gepaste” verzorging krijgen. Uiteindelijk leiden wij een leven met heel wat “no-go zones”, dingen die we niet meer doen omdat ze te spannend zijn.

Op zich geen probleem, maar als je bijvoorbeeld in een relatie geen intimiteit meer hebt, niet met elkaar kan communiceren over bepaalde zaken, niet overeenkomt over de kinderen en geen verbinding meer ervaart, zijn dit allemaal zaken die geleidelijk aan gebroken zijn tot er op den duur enkel nog “no-go zones” zijn.

Dan is het tijd voor traumawerk en opnieuw het verloren terrein in te nemen.

Traumawerk geeft je opnieuw de ruimte en ontspanning die je stelselmatig verloren bent.

Persoonlijk werk of werken met klanten?

Traumawerk doen bij anderen vraagt om in de eerste plaats je eigen trauma’s in kaart te hebben. Anders ben jij als begeleider niet veilig en gebeurt er constant overdracht en projectie. Traumawerk is werken met het lichaam waar spanningen en herinneringen zijn opgestapeld. Traumahealing vereist opbouwen van veiligheid en veilige nieuwe bewegingen. Als je hoofd en je lichaam niet veel verbinding meer hebben met elkaar, is de trauma essentials waarschijnlijk de eerste stap die je nodig hebt om de verbinding te herstellen.

Volgens de methode van Peter Levine

Onze aanpak is gebaseerd op het werk van Peter Levine, doch in de loop der jaren uitgegroeid tot een totaal eigen programma dat het werk van Peter Levine nog steeds bevat, maar veel meer geworden is dan dat. Unieke kaders, inzichten en formats zorgen voor een zeer duidelijk beeld van trauma en werkbare methodes. Recent is ook de aanpak voor bedrijven uitgewerkt waarin Open Mind voorlopig de enige is die een bedrijf als een identiteit op zich ziet die ook trauma’s kan oplopen. Zie de Master Class Trauma in Organisaties

Online deelnemen kan!

Wij ontvangen jou ook graag online.

Online voorwaarden:

Volledig online deelnemen is mogelijk:

 • gereduceerde bijdrage bij volledige online deelname, KMO portefeuille mogelijk.
 • je krijgt toegang tot het online lesmateriaal en de opleidingsgroep van de deelnemers ter plaatse.
 • je kan vragen stellen en feedback krijgen zoals iedereen ter plaatse.
 • zorg voor een goed werkende computer en internetverbinding.
 • de lessen worden opgenomen op video en die kan je tot een week na de opleidingsdag opnieuw bekijken, mocht er een probleem zijn met je computer of internetverbinding tijdens de opleidingsdag.
 • de lestijden en data zijn dezelfde als de groep ter plaatse.
 • het aantal online deelnemers is beperkt voor optimale persoonlijke aandacht.
 • extra assistenten worden voorzien om je te begeleiden tijdens de online sessies in breakout rooms.

De kwaliteit van de online lessen:

 • de online lessen worden gegeven via Zoom met diverse camera’s en topkwaliteit microfoons voor een optimaal beeld en geluid tijdens de sessies.
 • de beelden worden nadien in full HD beschikbaar gesteld voor herhaling bij een gemist moment.
 • wij hebben 4 praktijkruimtes beschikbaar die volledig uitgerust zijn met Zoom-apparatuur, zodat onze assistenten jou kunnen begeleiden tijdens het online oefenen met elkaar.
 • Onze werkvormen zijn aangepast om ook online een optimale ervaring te hebben. De meeste deelnemers zijn aangenaam verrast in vergelijking met andere online ervaringen.
 • Door de online interactie, de afwisseling in beelden, oefeningen en begeleiders blijven de lessen boeiend en blijft je aandacht scherp.
 • Bij volledige online opleidingen worden twee extra mensen voorzien voor de regie en de bediening van de camera’s. Gans iets anders dan werken met het beeld van de webcam van je PC.

Gedeeltelijke deelname door quarantaine of andere hinder:

 • ben je tijdelijk verhinderd door quarantaine of andere hinder, dan kan je één of meerdere lessen van deze opleiding ook online deelnemen.
 • verwittig vooraf per mail als je online deelneemt.
 • je kan de link voor zoom-deelname vinden op het leerplatform van jouw groep.
 • er zijn geen kortingen, noch extra kosten als je gedeeltelijk online deelneemt.

De aanpak

Traumawerk is werken met de herinnering van het lichaam aan bepaalde situaties. Deze opleiding is dan ook heel lichamelijk. In onze visie kan je traumawerk niet aanpakken door over te praten, dan geef je namelijk trauma een plaats in het hoofd. Dat werkt wel, maar je lichaam ontspant niet en er ontstaat steeds meer een breuk tussen lichaam en hoofd.  Hierdoor worden vele plannen niet uitgevoerd omdat het lichaam iets anders doet dan wat je hoofd wil.

Probleem met je lichaam is dat het sneller is dan je hoofd. Je moet bijvoorbeeld voor een groep spreken. Alles is mooi voorbereid en voor de groep bevries je plots en komt er geen zinnig woord uit. Dan spreken wij over een traumareactie. Er met je hoofd over praten zal deze situatie niet veranderen. Met een groep werken en je lichaam opnieuw fysieke veiligheid laten ervaren in een groep, werkt wel. Waarschijnlijk werd je ooit gepest en ervaar je de groep als onveilig. Misschien is er ook iets anders gebeurd. Dat zoeken we uit waar na we gaan healen.

Open Mind heeft een heel eigen kader ontwikkeld met 4 traumareactiepatronen FFFF, een prikkelniveau schema, een trauma healing pad, trauma-release oefeningen, helende bewegingen en traumaclusters.

Theorie versus praktijk

In traumawerk is werken met het lichaam noodzakelijk. Je lichaam kan echter minder snel leren dan je hoofd. Tijdens de essentials zijn tal van kleine oefeningen dermate spannend dat je lichaam al snel heel erg moe wordt. Daardoor werken we slechts een halve dag. We geven je wel heel wat kennis mee over het herkennen en voorkomen van trauma. Zonder het bewust te weten zijn er vaak situaties die spannend zijn en drukken we steeds op elkaars knoppen ipv aan healing te doen. Elke opleidingsdag bevat een stuk “mentaal” kader zodat je de ervaringen van de oefeningen kan plaatsen.

Rond trauma bestaat ook een heel stuk medische en wetenschappelijke uitleg over wat juist in het lichaam en zenuwstelsel gebeurt. Dit is minder onze focus. Voor ons hoef je niet te weten wat er met je neuronen gebeurt, als de format maar werkt.

Moet ik zakdoeken meedoen?

Neen! Traumawerk is voor ons de fysieke component van een gebeurtenis. Als er tranen komen, dan zijn die vaak van emotionele aard en gaan wij die proberen stoppen. Dit is namelijk een vaak voorkomend probleem; van zodra het over een trauma gaat, beginnen sommige mensen steevast te huilen, waardoor de emotionele laag gaat lopen met de aandacht door drama te creëren. Wij proberen dat te stoppen en de focus op het lichaam te houden.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Na een gelukte healing zal je opnieuw meer dingen op een ontspannen manier kunnen doen en een stuk extra ruimte in je leven opnieuw beleven.

 • eindelijk ontspanning in je lichaam
 • diverse fysieke klachten kunnen verdwijnen
 • je zal opnieuw dingen doen waar je bang voor was
 • je hoofd en lichaam gaan geleidelijk aan opnieuw in verbinding, waardoor je meer doet en minder piekert
 • energie die vastzat in je lichaam kan weer stromen waardoor je energieker bent
 • je leert helende houdingen als alternatief van je oude reactiepatroon
 • je wordt een meer aangename persoon in omgang
 • je leert omgaan met traumareacties van anderen en wordt daardoor succesvoller in verbinden
 • je eigenwaarde stijgt

Persoonlijke begeleiding?

Tijdens de opleiding doorloop je een persoonlijk traject. Traumahealing in groep is veel sterker en heeft meer kans op succes dan individuele sessies. Zijn er naast de opleiding nog bepaalde thema’s die je individueel wil aanpakken, dan kan dit ook in privé-sessies.

In company?

Open Mind heeft een volledige kijk op trauma in organisaties. Wij werken op verschillende manieren incompany met workshops, consultancy en individuele begeleiding.

 • Vaak zit op communicatie veel trauma. We hebben daarvoor een workshop ontwikkeld: communicatieve zelfverdediging.
 • Eén iemand kan een team in trauma duwen. Dan werken we individueel met die persoon.
 • Het team kan een traumatische gebeurtenis meegemaakt hebben bv een ernstig werkongeval. In dat geval werken we met het team, liefst bij ons ter plaatse en niet incompany.
 • Het team kan lijden aan niet direct aanwijsbare trauma’s. Via een dagworkshop doen we detectie en daarna wordt verdere aanpak uitgewerkt.
 • Er kunnen spanningen zijn binnen een team, dan kan de leidinggevende bij ons een opleiding volgen om anders om te gaan met deze spanningen.
 • Er kunnen spanningen zijn tussen het team en het management. Het is mogelijk om het management te begeleiden of een bijkomende opleiding te geven.
 • Het bedrijf zelf kan in trauma staan door herstructurering, besparingen of andere bedreigingen.

Opleiding Traumatherapeut Essentials

Kennismaking met de werking van trauma

6 namiddagen

De traumaopleiding begint met 6 namiddagen essentials werk rond trauma. Tijdens deze opleiding traumatherapeut krijg je telkens een stukje kader, duiding, handvaten, waarna we oefenen op en met het lichaam. Trauma is voor ons een lichamelijke ervaring die je niet enkel in het hoofd aanpakt, maar vooral in het lichaam door zijn respons op een prikkel te meten en bij te sturen.

Tijdens traumawerk werken we met het geheugen van jouw lichaam dat je niet altijd tijdig kan aansturen met je hoofd. Je bent van plan iets te doen en als het zover is, doet je lichaam iets anders. Dan spreken wij over trauma.

Deze essentials zijn een belangrijk voorafgaand traject als je in individuele sessies met trauma aan de slag wil gaan.

Tijdens dit blok van de opleiding traumatherapeut krijg je tal van handvaten waardoor je in privé sessies veel sneller kan evolueren en de begeleider direct met jou kan werken en niet eerst verschillende sessies nodig heeft om jou uit te leggen wat aan de hand is.

We werken enkel in namiddagen omdat we met het lichaam werken en dit is na 3 uur uitgeput van het leren. Niet dat we fysieke inspanningen gaan doen, maar in traumahealing gebruikt het lichaam zijn reserves om zichzelf te healen. Heb je weinig draagkracht, meld dit aan de trainer en dan kan je bepaalde spannende oefeningen overslaan.

Wat je gaat leren

 • Je leert wat trauma juist is en hoe het je leven onbewust stuurt
 • We ontdekken 16 bronnen van trauma die elk een andere aanpak nodig hebben
 • Je leert werken met het prikkelniveauschema en met de verschillende copingmechanismes
 • Je leert de basisreactiepatronen FFFF van trauma herkennen
 • Je krijgt zicht op jouw trauma’s
 • We zien een healing pad dat te wandelen is voor trauma-release
 • We oefenen met kleine helende bewegingen

Geef jezelf een groeikado

Dit blok traumawerk is een onvoorstelbaar kado voor jezelf en je relatie. Je zal plots zicht krijgen op je eigen “knoppen” en voorkomen dat iemand daar zomaar op drukt. Je zal ook leren in je relatie “traumamomenten” tijdig te registreren en dan correct te handelen zodat de situatie niet escaleert.

Ook als coach kan je veel leren. Je kan zien aankomen dat het voor de klant spannend wordt en tijdig ingrijpen voor hij afhaakt.

Deze reeks geeft je ook zicht op de situaties die jou onderuit halen, waardoor je ze beter kan leren beschermen en ze daardoor je eigenwaarde helpen versterken.

Ziet je hoofd er soms zo uit, dan volg je best deze opleiding.

Het programma van de Essentials

Opleiding Traumatherapeut PRO

Ontwikkel als PRO om trauma te healen bij anderen

12 dagen

Wens je na de Essentials verder te gaan, dan kan je het PRO blok volgen. In regel laten wij iedereen toe tot de Essentials, doch in de PRO maken wij een strengere selectie. Het belangrijkste criterium voor onze selectie is de draagkracht. Hebben wij na de Essentials de indruk dat iemand beter in een ander traject stapt, dan gaan wij dit ook sterk aanbevelen. Hierdoor hebben wij in het PRO blok een diverse groep van mensen met allemaal voldoende draagkracht.

Om anderen te begeleiden als PRO of

Voor dieper persoonlijk werk

De PRO is bedoeld voor mensen die aan de slag willen gaan met klanten of eigen trauma’s grondig willen verwerken.

Er wordt verder gebouwd op het materiaal van de Essentials. Daarnaast wordt er een globale aanpak van trauma aangeleerd door te werken met “clusters” gebaseerd op de basisnoden uit andere opleidingen. Je krijgt een totaalbeeld van trauma en hoe je dit best aanpakt.

In de PRO opleiding zit een heel stuk lichaams- en energiewerk om trauma-release te kunnen bekomen. We werken met aanraking, klank, bewegingen, creatieve formats en veel meer. Elk vindt voor zich wel een manier die werkt. Je leert vooral ook tal van technieken die beter werken dan praten.

In de PRO maken wij ruimte voor persoonlijke stuff, doch het leerproces staat voorop. De verdeling die wij proberen nastreven is 60% leren en 40% groeien. Dienen zich bepaalde dringende situaties aan, dan kunnen deze in een persoonlijk traject bij iemand van ons team aangepakt worden.

Elke PRO omvat ook een certificatiemoment. Dit is een eerste stap in de toepassing van wat je geleerd hebt. Neem daar je tijd voor en neem deze stap zorgvuldig. Hij dient niet om je te beoordelen, maar om je te doen bewegen. Alle deelnemers ontvangen een Bewijs van Deelname als ze minstens 80% aanwezig waren. Je krijgt een Diploma Traumatherapeut na afleggen van de certificatieproef.

Wij ondersteunen jou in jouw beweging naar buiten: je kan deel uitmaken van ons coachnetwerk met doorverwijzing: traumatherapie

Visueel tafereel “Uw geld of uw liefde!”

Veel voorkomende vragen

De meeste situaties die je niet zomaar opgelost krijgt in coaching, duiden op onderliggend trauma. Trauma is eigenlijk de basis van tal van foute reactiepatronen die ooit, meestal in je jeugd, nodig waren om te overleven. Ondertussen zijn ze eigenlijk niet meer van toepassing, maar je hebt ze nooit afgeleerd.

 • Ik kan niet meer voelen | misschien was je te gevoelig en heb je je moeten afsluiten
 • Ik ben niet creatief | misschien was creativiteit niet toegelaten en moest je binnen de lijntjes kleuren
 • Ik heb weinig voeling met mijn lichaam | misschien heeft je lichaam moeilijke momenten gekend en ben je gevlucht
 • Ik heb het gevoel dat ik niet écht leef, maar overleef | misschien stond je ooit te dicht bij de dood
 • Ik kan moeilijk bij een groep aansluiten en word gemakkelijk gepest | meestal komt dat omdat je moeder niet veilig was
 • Ik heb faalangst | misschien moest je steeds 10/10 hebben
 • Ik heb veel plannen, maar kom zeer moeilijk in actie | dit heeft misschien met je geboorte te maken
 • Ik trek steeds de foute partners aan | wat is je man/vrouw beeld dat je meegekregen hebt
 • Ik ben misbruikt, hoe moet ik nu verder | wat is nodig om verder te kunnen en opnieuw te vertrouwen
 • Ik ben kinderloos en zit daarmee in de knoei | hoe kan je dit leren accepteren vanuit een groter kader
 • Ik heb bindingsangst | wat is er met jouw “hechting” gebeurd

Het aanbod aan trauma’s is nagenoeg onuitputtelijk :-). Er is dan ook geen kant en klare standaard oplossing. Elke situatie is anders, wij leren jou met algemene aanpak af te stemmen op de situatie voor een individuele aanpak.

Het programma van de Professional

Opleiding Traumatherapeut Master Class

Traumawerk rond eigenwaarde – voor gevorderden

12 dagen

Eigenwaarde

Voor traumahealing is 6 + 12 dagen opleiding weinig. Daarom heeft deze opleiding ook een 12 daagse derde luik. In deze Master Class werken we 12 dagen rond eigenwaarde.

Vele trauma’s verlagen de eigenwaarde. Als mensen komen voor begeleiding is het probleem dan ook vaak te herleiden tot een gebrek aan eigenwaarde. Deze herstellen is niet altijd zo eenvoudig.

In dit blok onderzoeken we de verschillende manieren waarop de eigenwaarde onderuit kan gehaald zijn. Je zal verwonderd zijn hoeveel trauma onder dit probleem zit. Mensen uit de vorige editie hadden de algemene opmerking dat de cursus gerust langer mocht zijn.

Trauma in organisaties

In deze Master Class is ook ruimte om het deel Trauma in Organisaties te bekijken. Dit is een totaal benadering waarin een organisatie gezien wordt als een levende entiteit die op zich ook blootgesteld kan zijn aan bedreigende situaties en daaruit trauma-reactiepatronen kan vertonen.

Als in een organisatie de veiligheid weg is, mag je rekenen dat trauma speelt. Deze allernieuwste organisatie-inzichten komen aan bod als er vraag naar is.

Het Trauma Master blok heeft geen vast programma. De lesinhoud wordt bepaald aan de hand van de vragen van de deelnemers en hun ervaring in het werken met klanten. Het stuk eigenwaarde komt natuurlijk wel met zekerheid aan bod!

Het programma van de Master Class

Data

Lesdagen:

Gratis online infomoment:

nog in te plannen

Essentials 2021:

Reeks van 6 maandagnamiddagen: ONLINE REEKS

04/01/2021
11/01/2021
18/01/2021
25/01/2021
01/02/2021
08/02/2021

Zomerweek:
keuze uit voormiddag of namiddagreeks:

12/07/2021
13/07/2021
14/07/2021
15/07/2021
16/07/2021
17/07/2021

Pro 2020

Reeks van 12 dinsdagen:

22/09/2020
29/09/2020
06/10/2020
13/10/2020
20/10/2020
27/10/2020
uitgesteld wegens coronamaatregelen: nieuwe data:
23/02/2021
02/03/2021
09/03/2021
16/03/2021
23/03/2021
30/03/2021

Pro 2021

Reeks van 12 zaterdagen:

27/02/2021
06/03/2021
13/03/2021
20/03/2021
27/03/2021
03/04/2021
24/04/2021
01/05/2021
08/05/2021
15/05/2021
22/05/2021
29/05/2021

Master
om de 4 jaar, volgende editie in 2024

Lesuren:

Opleiding essentials:
zomerweek => 10u00 - 13u00 of 14u00 - 17u00
namiddagen => 14u00 - 17u00
welkom 30 minuten voor aanvang.

Opleiding Pro of master:
dagen => 10u - 17u

Infomoment:
avond van 19u tot +/- 20u30
welkom 30 minuten voor aanvang

Prijs

Bijdrage:

Essentials Traumatherapeut opleiding

 • via KMO portefeuille € 308
 • zonder KMO portefeuille € 440
  + BTW € 92,4

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 440
 • uren 18
 • omschrijving traumatherapeut essentials

Essentials Traumatherapeut opleiding online versie

 • via KMO portefeuille € 231
 • zonder KMO portefeuille € 330
  + BTW € 92,4

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 330
 • uren 18
 • omschrijving traumatherapeut essentials

Pro Traumatherapeut Opleiding:

 • via KMO portefeuille € 1.365
 • zonder KMO portefeuille € 1.950
  + BTW € 409,5

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 1950
 • uren 84
 • omschrijving traumatherapeut pro

Master Class Traumatherapeut:

 • via KMO portefeuille € 1.715
 • zonder KMO portefeuille € 2.450
  + BTW € 514.5

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 2450
 • uren 84
 • omschrijving Traumatherapeut master class

Betalingsplan is mogelijk voor de Pro en Master Class.

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Drank en lichte maaltijd zijn inbegrepen voor de live versie, net zoals de toegang tot het leerplatform.

Bij de online versie kan je de lessen op video opnieuw bekijken tot de volgende les.
Op die manier ben je zeker dat je kan deelnemen, ook mocht er een probleem zijn met je PC of verbinding.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lovendegem (bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Tijdens de opleiding beschikken we over meerdere ruimtes, waaronder 3 zalen, 6 praktijkruimtes en een prachtige tuin.

Zaal 1 kan in alle kleuren van de regenboog gedompeld worden voor traumawerk via kleurlicht.

Je kan genieten van de tuin tijdens de pauzes, ideaal voor optimale integratie.

We hebben 3 zalen om op vele manieren traumawerk te doen.

Voor wie?

 • Persoonlijke groei

  Deze opleiding is vooral ook een traject van persoonlijke groei. De oefeningen en ervaarmomenten zijn zeer persoonlijk en kunnen diepgaand zijn. De theorie van trauma wordt tot een minimum beperkt.

  Het motto is “je kan niet leren zwemmen zonder zelf nat te worden”

 • Coaches en therapeuten

  Begeleid je zelf mensen, dan zal je versteld staan van de mogelijkheden van traumawerk. Daar waar sessies “vastlopen” kan je ineens verder. Je eigen blinde vlekken en persoonlijke trauma’s komen niet meer bij je klanten terecht en je sessies zijn succesvoller.

 • Medische en zorgsector

  Werk je in de medische of zorgsector, volg dan zeker de essentials. Vele kleine inzichten maken de omgang en begeleiding van mensen veel eenvoudiger.

 • Voorkennis?

  Er is geen specifieke voorkennis vereist. Iedereen met voldoende persoonlijke draagkracht kan deelnemen. In sommige gevallen kan voorgesteld worden om vooraf eerst persoonlijk begeleid te worden.

 • Wie komt niet in aanmerking?

  De PRO opleiding is best wel stevig en vraagt voldoende reserve en draagkracht. Wij doen dan ook een selectie op basis van objectieve criteria die met draagkracht te maken hebben. Dit is nodig om de leercurve van de groep te bewaken en persoonlijk hertraumatiseren te voorkomen.

  • personen onder medische – psychische begeleiding die anti-depressiva nemen
  • personen die reeds eerder een psychose of psychiatrische opname gehad hebben
  • personen die CVS, fybromyalgie of andere chronische lichamelijke klachten hebben
  • personen die te zware traumatische situaties meegemaakt hebben om in groep te verwerken (voorafgaand persoonlijk traumawerk is nodig)
  • personen die een intens persoonlijk traject doorlopen (hebben) buiten Open Mind en hun “veiligheid en vertrouwen” daar vinden (vb sjamanisme, spirituele rituelen, religieuze opvattingen). Deze mensen volgen beter traumawerk binnen hun context.

Wat brengt deze opleiding?

 • Ben je reeds coach/therapeut, dan zal je een bruikbare tool krijgen om met weerstand om te gaan.
 • Werk je in de zorgsector, dan leer je hoe jouw energie te behouden.
 • Je leert veiligheid opbouwen, patronen analyseren en helende bewegingen introduceren.
 • Je sessies worden plots succesvoller.
 • Een aanpak van je eigen blokkades zodat ze niet te pas of te onpas actief worden.

Uitdaging?

Gemiddeld tot hoog prikkelniveau

Je dient over een “Open Mind” te beschikken wil je dit leren. Deze Opleiding Traumatherapeut richt zich helemaal op het lichaam en het geheugen van het lichaam. Voor je met anderen kan werken, zullen je eigen trauma’s in kaart gebracht worden, zodat je ze niet ongewild overdraagt op je klanten.

Tijdsinvestering

 • Is dit nieuw voor jou? Zorg dan na elke dag voor wat recuptijd.
 • Maak ruimte om dagdagelijks te oefenen (kleine oefeningen).
 • Er komt lectuur op het leerplatform.
 • Maak tijd voor intervisiegroepjes.
 • Volg ondertussen best geen andere opleidingen.
 • Extra persoonlijke begeleiding kan nodig zijn.

Veel gestelde vragen

Ja. In de essentials leer je de basisblokken van trauma die in de PRO niet herhaald worden. Als je zelf geen trauma’s hebt, dan is dit voor ons een interessant gegeven om na te gaan wat allemaal onder de mat geveegd is. Wij hebben namelijk nog niemand ontmoet die geen trauma’s heeft. Wel velen die “denken” dat ze geen trauma’s hebben:-)

Je kan helaas de PRO niet starten zonder vooraf de essentials gevolgd te hebben.

Ook al heb je ervaring in deze richting, wat we aanleren in de Essentials, daar wordt verdere op gebouwd in de PRO zonder dit te herhalen.

Wij volgen Peter Levine, maar voegen daar in de essentials heel wat stukken aan toe die uniek zijn aan onze aanpak.

Unieke stukken zijn bijvoorbeeld dat wij niet enkel met Fight, Flight en Freeze werken, maar ook Follow als een traumareactiepatroon zien.

Wij werken ook met overgenomen, sociale, collectieve, prenatale en systemische trauma’s. Dit wordt in de meeste andere opleidingen niet uitgewerkt.

Neen, traumawerk bij ons is fysiek. Wij gaan tranen en drama leren relativeren en stoppen. Ze zijn geen meerwaarde in traumahealing.

Wij richten om de 2 a 3 jaar een Master class in afhankelijk van de vraag en het aantal deelnemers dat er klaar voor is. Geef je interese aan en wij houden jou op de hoogte.

Ja. Sommige mensen hebben de eerste editie nodig om draagkracht op te bouwen, zodat ze in de herhaling écht kunnen leren. Wil je herhalen, dan is dit aan halve prijs!

TRE is een goede techniek in het aanpakken van trauma. Wij doen gelijkaardige oefeningen. Het verschil is dat wij geen dingen doen zonder dat ze ook een mentaal “kader” hebben. Als je iets doet met je lichaam wat een belangrijke ervaring is, maar je hoofd kan die ervaring niet plaatsen, dan zal dit je lichaam wel tijdelijk ontspannen, doch je mentale heeft die ervaring niet aan een situatie gekoppeld, waardoor de reactie van spanning toch opnieuw komt in een gelijkaardige situatie en er eigenlijk geen permanente healing is.

Wij onderschrijven heel erg het materiaal van Peter Levine. Doch wij breiden dat een heel stuk uit. Volgende uitbreidingen mag je bij ons verwachten

 • Naast Fight, Flight en Freeze werken wij ook met Follow als sociaal reactiepatroon
 • Wij werken ook met prenatale trauma’s, systemische trauma’s, energetische trauma’s
 • 80% van de sessie besteden wij aan het opbouwen van veiligheid en 20% aan de healing. De healing is bij ons in regel eenmalig en zeer krachtig, terwijl Peter Levine eerder voor een langzame aanpak staat met 20% opbouw en 80% sessies.
 • Peter werkt vooral met fysieke trauma’s, wij werken ook met mentale, emotionele en groepstrauma’s

Zeker. Traumawerk in groep is vaak veel efficiënter dan een individuele aanpak. In de totaliteit zal het ook een stuk voordeliger zijn. Traumawerk is een langzaam fysiek proces en het volgen van de PRO geeft jou en je lichaam rustig de tijd te groeien naar healing.

Om prof aan de slag te gaan als traumabegeleider is bijkomend de trauma PRO opleiding en een Integrale Basis Coach en Life PRO nodig.Nadien kan je ook de trauma Master class volgen ter vervolmaking.

Je kan de essentials wel gebruiken in je professioneel even ter ondersteuning van je leidinggevende rol of interactie met mensen.

Tijdens online opleidingen maken we gebruik van Zoom om interactief vragen te stellen en te oefenen. Je hebt ook bij voorkeur een “buddy” bij jou om op te oefenen. De lessen worden opgenomen en een week ter beschikking gesteld voor het geval dat je internetverbinding het even niet zou doen of je om een andere reden iets gemist hebt. Bedoeling is echter wel om in groep deel te nemen aan de oefeningen tijdens de lesuren.

Certificaat van deelname

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor een opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Voor alle opleidingen die je met de KMO portefeuille kan betalen worden certificaten gegeven.

Workshop en persoonlijke groeitrajecten komen niet in aanmerking voor het behalen van een certificaat.

Diploma

Een diploma wordt uitgereikt na het voltooien van een PRO-opleiding en mits het afleggen van een persoonlijke certificatieproef en 80% aanwezigheid.

Voorlopig zijn voor deze proeven nog geen schriftelijke eindtermen vastgelegd gezien wij ervarings-gericht werken. Op termijn ziet het er naar uit dat in een wettelijk kader, bepaalde eindtermen zullen moeten vastgelegd worden om een diploma te kunnen behalen.

Ons forum en leerplatform zijn ook dusdanig georganiseerd dat oefenen, intervisie en supervisie mogelijk is. Ook een voorwaarde die op termijn waarschijnlijk binnen een wettelijk kader zal vastgelegd worden.

De lesgevers

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Zaakvoerder Open Mind

Serge is samen met Sofie de ontwikkelaar van dit trauma programma.

In een lange zoektocht naar wat werkt en wat niet is uiteindelijk trauma toch steeds iets wat speelt. Serge is ingenieur van opleiding en steeds geboeid door hoe iemand in elkaar zit en wat kan gedaan worden om die persoon beter te laten functioneren.

Als student herstelde hij talloze hifi toestellen, ook steeds op zoek naar wat mis was en hoe dit kon “opgelost” worden. Misschien is er wel een verband…

Kim Van Gampelaere

Kim Van Gampelaere

Assistent

Kim is ergotherapeute en is gepassioneerd door improvisatietheater en stand-up comedy.

Kim werkt met mentaal beperkte volwassenen met agressie en past het traumawerk met succes toe bij deze doelgroep met als resultaat zo goed als geen agressie.

Improvisatietheater en stand-up comedy toont haar creatieve kant die in traumahealing een meerwaarde is.

Sofie De Vos

Sofie De Vos

Zaakvoerder Open Mind

Sofie is kinesitherapeut van opleiding en geboeid door het lichaam.

Vooral hoe je in dat lichaam blijft, is een spannende zoektocht geweest.

Als Hoog Gevoelige Persoon was het vaak gemakkelijker om “weg” te zijn dan de prikkels uit de omgeving te moeten incasseren. In je lichaam komen wil ze graag leren aan wie daar problemen mee heeft.
Ondertussen is “genieten van je lichaam” een passie geworden die ze graag met iedereen deelt.

Getuigenissen

De getuigenissen komen van de evaluatieformulieren van de deelnemers aan de opleiding. Ze scrollen automatisch door.

Wil je ze rustig lezen, ga dan met de muis over een getuigenis. De namen zijn om privacy redenen afgekort.

Eenvoud met veel effect

Eenvoudige oefeningen zonder franjes maar met veel effect. Praten is zilver, ervaren is goud (en dit voor een mentaal beestje...)

23 juni 2016

Zeer verhelderend

Je leert jezelf beter kennen. Er komt helderheid in de dingen in je leven waar je steeds tegenaan loopt, zoals bepaalde patronen. Je weet nu hoe dit komt en kan er verandering in brengen. Ik heb tijdens deze opleiding al een "niet-voedende" relatie definitief beëindigd (waar ik al meer dan een jaar mee bezig was...)

23 juni 2016

Aandacht voor iedereen

Er wordt enorm veel belang gehecht aan veiligheid in de groep, wat de impact van de oefeningen vergroot. Het is zeer gericht naar de persoonlijke noden van de groep, waardoor iedereen er iets aan heeft.

K.V.G. Opvoedster 23 juni 2016

Zeer unieke opleiding

Het bracht mij terug in contact met mijn lichaam. Ik vind het een zeer unieke methode, en ik voel dat verandering mogelijk is.

23 juni 2016

Waarneming van trauma

Het was zeer verrijkend om de verschillende prikkelniveau's te leren kennen. Het is bruikbaar om in dagdagelijkse situaties meer inzicht te krijgen aan de hand van het prikkelniveauschema.

9 september 2020

Helende verademing

Een echte aanrader voor hij of zij die op zoek is naar een opleiding die na een paar namiddagen inzichten geeft en echt helend werkt.

K.E. 9 september 2020

Professioneel en helder

Super helder, onderbouwd en integer, professioneel en in de diepte uitgewerkt. Ik ben onder de indruk dat zo'n beladen thema zo helder, meevoelend en concreet behandeld kan worden.

9 september 2020

Veiligheid en verbondenheid

ik heb in deze opleiding snel een gevoel van veiligheid en verbondenheid ervaren. De oefeningen waren heel heilzaam en verhelderend. De theorie werd op een aangename manier aangebracht.

9 september 2020

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee ! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte: genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 20 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online syllabus

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding  kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling online, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Online Basis Integrale Coach opleiding

Bij het volgen van de Trauma opleiding krijg je gratis toegang tot de online versie van integrale coach basis.

Ter ondersteuning van je algemene vaardigheden die je nodig hebt als je omgaat met mensen kan je deze basis coachopleiding online volgen.

Toekomstige Startdata van deze opleiding

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

Integrale Coach eerstvolgende startdata

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

X