Stress en Trauma deskundige

Basiskennis STRESS en TRAUMA

Werken met mensen

Werken in bedrijven

Verandertrajecten

unieke aanpak van trauma met inzichten, lichaamswerk en healing

Opleiding traumatherapeut

Volg eerst de Essentials voor persoonlijke groei, daarna PRO en/of Master Class

6 halve dagen Essentials € 440 introductie, noodzakelijk te volgen 12 dagen Pro € 1.950 om met anderen te werken en kan aangevuld worden met 12 dagen Master Class € 2.450 verfijning na praktijkervaring (excl BTW). Meer praktische info onderaan deze pagina.

Lesgeefvormen

Live, Online, Mixed

Wat is trauma?

Trauma betekent eigenlijk in Griekse origine, en ook in de Engelse taal, een “wonde”.  In ons taalgebruik vermelden wij trauma eerder bij zeer ernstige, levensbedreigende situaties en rampen. In Open Mind spreken we over trauma als je bepaalde stressvolle situaties als levensbedreigend ervaren hebt en er daarna geen kans was om te ontladen en terug veilig te verbinden. Iedereen heeft in de loop van zijn leven wel op één of andere manier een onverwerkte situatie meegemaakt die niet helemaal ontladen is of is blootgesteld aan perioden van chronische stress.

In zeer veel situaties lopen wij kleine wonden op die niet altijd de “gepaste” verzorging krijgen. Uiteindelijk leiden wij een leven met heel wat “no-go zones”, dingen die we niet meer doen omdat ze te spannend zijn.

Op zich geen probleem, maar als je bijvoorbeeld in een relatie geen intimiteit meer hebt, niet met elkaar kan communiceren over bepaalde zaken, niet overeenkomt over de kinderen en geen verbinding meer ervaart, zijn dit allemaal zaken die geleidelijk aan gebroken zijn tot er op den duur enkel nog “no-go zones” zijn.

Dan is het tijd voor traumawerk en opnieuw het verloren terrein in te nemen.

Traumawerk geeft je opnieuw de ruimte en ontspanning die je stelselmatig verloren bent.

Persoonlijk werk of werken met klanten?

Traumawerk doen bij anderen vraagt om in de eerste plaats je eigen trauma’s in kaart te hebben. Anders ben jij als begeleider niet veilig en gebeurt er constant overdracht en projectie. Traumawerk is werken met het lichaam waar spanningen en herinneringen zijn opgestapeld. Traumahealing vereist opbouwen van veiligheid en veilige nieuwe bewegingen. Als je hoofd en je lichaam niet veel verbinding meer hebben met elkaar, is de trauma essentials waarschijnlijk de eerste stap die je nodig hebt om de verbinding te herstellen.

Volgens de methode van Peter Levine

Onze aanpak is gebaseerd op het werk van Peter Levine, doch in de loop der jaren uitgegroeid tot een totaal eigen programma dat het werk van Peter Levine nog steeds bevat, maar veel meer geworden is dan dat. Unieke kaders, inzichten en formats zorgen voor een zeer duidelijk beeld van trauma en werkbare methodes. Recent is ook de aanpak voor bedrijven uitgewerkt waarin Open Mind voorlopig de enige is die een bedrijf als een identiteit op zich ziet die ook trauma’s kan oplopen. Zie de Master Class Trauma in Organisaties

De aanpak

Traumawerk is werken met de herinnering van het lichaam aan bepaalde situaties. Deze opleiding is dan ook heel lichamelijk. In onze visie kan je traumawerk niet aanpakken door over te praten, dan geef je namelijk trauma een plaats in het hoofd. Dat werkt wel, maar je lichaam ontspant niet en er ontstaat steeds meer een breuk tussen lichaam en hoofd.  Hierdoor worden vele plannen niet uitgevoerd omdat het lichaam iets anders doet dan wat je hoofd wil.

Probleem met je lichaam is dat het sneller is dan je hoofd. Je moet bijvoorbeeld voor een groep spreken. Alles is mooi voorbereid en voor de groep bevries je plots en komt er geen zinnig woord uit. Dan spreken wij over een traumareactie. Er met je hoofd over praten zal deze situatie niet veranderen. Met een groep werken en je lichaam opnieuw fysieke veiligheid laten ervaren in een groep, werkt wel. Waarschijnlijk werd je ooit gepest en ervaar je de groep als onveilig. Misschien is er ook iets anders gebeurd. Dat zoeken we uit waar na we gaan healen.

Open Mind heeft een heel eigen kader ontwikkeld met 4 traumareactiepatronen FFFF, een prikkelniveau schema, een trauma healing pad, trauma-release oefeningen, helende bewegingen en traumaclusters.

Theorie versus praktijk

In traumawerk is werken met het lichaam noodzakelijk. Je lichaam kan echter minder snel leren dan je hoofd. Tijdens de essentials zijn tal van kleine oefeningen dermate spannend dat je lichaam al snel heel erg moe wordt. Daardoor werken we slechts een halve dag. We geven je wel heel wat kennis mee over het herkennen en voorkomen van trauma. Zonder het bewust te weten zijn er vaak situaties die spannend zijn en drukken we steeds op elkaars knoppen ipv aan healing te doen. Elke opleidingsdag bevat een stuk “mentaal” kader zodat je de ervaringen van de oefeningen kan plaatsen.

Rond trauma bestaat ook een heel stuk medische en wetenschappelijke uitleg over wat juist in het lichaam en zenuwstelsel gebeurt. Dit is minder onze focus. Voor ons hoef je niet te weten wat er met je neuronen gebeurt, als de format maar werkt.

Moet ik zakdoeken meedoen?

Neen! Traumawerk is voor ons de fysieke component van een gebeurtenis. Als er tranen komen, dan zijn die vaak van emotionele aard en gaan wij die proberen stoppen. Dit is namelijk een vaak voorkomend probleem; van zodra het over een trauma gaat, beginnen sommige mensen steevast te huilen, waardoor de emotionele laag gaat lopen met de aandacht door drama te creëren. Wij proberen dat te stoppen en de focus op het lichaam te houden.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Na een gelukte healing zal je opnieuw meer dingen op een ontspannen manier kunnen doen en een stuk extra ruimte in je leven opnieuw beleven.

 • eindelijk ontspanning in je lichaam
 • diverse fysieke klachten kunnen verdwijnen
 • je zal opnieuw dingen doen waar je bang voor was
 • je hoofd en lichaam gaan geleidelijk aan opnieuw in verbinding, waardoor je meer doet en minder piekert
 • energie die vastzat in je lichaam kan weer stromen waardoor je energieker bent
 • je leert helende houdingen als alternatief van je oude reactiepatroon
 • je wordt een meer aangename persoon in omgang
 • je leert omgaan met traumareacties van anderen en wordt daardoor succesvoller in verbinden
 • je eigenwaarde stijgt

Persoonlijke begeleiding?

Tijdens de opleiding doorloop je een persoonlijk traject. Traumahealing in groep is veel sterker en heeft meer kans op succes dan individuele sessies. Zijn er naast de opleiding nog bepaalde thema’s die je individueel wil aanpakken, dan kan dit ook in privé-sessies.

In company?

Open Mind heeft een volledige kijk op trauma in organisaties. Wij werken op verschillende manieren incompany met workshops, consultancy en individuele begeleiding.

 • Vaak zit op communicatie veel trauma. We hebben daarvoor een workshop ontwikkeld: communicatieve zelfverdediging.
 • Eén iemand kan een team in trauma duwen. Dan werken we individueel met die persoon.
 • Het team kan een traumatische gebeurtenis meegemaakt hebben bv een ernstig werkongeval. In dat geval werken we met het team, liefst bij ons ter plaatse en niet incompany.
 • Het team kan lijden aan niet direct aanwijsbare trauma’s. Via een dagworkshop doen we detectie en daarna wordt verdere aanpak uitgewerkt.
 • Er kunnen spanningen zijn binnen een team, dan kan de leidinggevende bij ons een opleiding volgen om anders om te gaan met deze spanningen.
 • Er kunnen spanningen zijn tussen het team en het management. Het is mogelijk om het management te begeleiden of een bijkomende opleiding te geven.
 • Het bedrijf zelf kan in trauma staan door herstructurering, besparingen of andere bedreigingen.

Opleiding Traumatherapeut Essentials

Kennismaking met de werking van trauma

6 namiddagen

De traumaopleiding begint met 6 namiddagen essentials werk rond trauma. Tijdens deze opleiding traumatherapeut krijg je telkens een stukje kader, duiding, handvaten, waarna we oefenen op en met het lichaam. Trauma is voor ons een lichamelijke ervaring die je niet enkel in het hoofd aanpakt, maar vooral in het lichaam door zijn respons op een prikkel te meten en bij te sturen.

Tijdens traumawerk werken we met het geheugen van jouw lichaam dat je niet altijd tijdig kan aansturen met je hoofd. Je bent van plan iets te doen en als het zover is, doet je lichaam iets anders. Dan spreken wij over trauma.

Deze essentials zijn een belangrijk voorafgaand traject als je in individuele sessies met trauma aan de slag wil gaan.

Tijdens dit blok van de opleiding traumatherapeut krijg je tal van handvaten waardoor je in privé sessies veel sneller kan evolueren en de begeleider direct met jou kan werken en niet eerst verschillende sessies nodig heeft om jou uit te leggen wat aan de hand is.

We werken enkel in namiddagen omdat we met het lichaam werken en dit is na 3 uur uitgeput van het leren. Niet dat we fysieke inspanningen gaan doen, maar in traumahealing gebruikt het lichaam zijn reserves om zichzelf te healen. Heb je weinig draagkracht, meld dit aan de trainer en dan kan je bepaalde spannende oefeningen overslaan.

Wat je gaat leren

 • Je leert wat trauma juist is en hoe het je leven onbewust stuurt
 • We ontdekken 16 bronnen van trauma die elk een andere aanpak nodig hebben
 • Je leert werken met het prikkelniveauschema en met de verschillende copingmechanismes
 • Je leert de basisreactiepatronen FFFF van trauma herkennen
 • Je krijgt zicht op jouw trauma’s
 • We zien een healing pad dat te wandelen is voor trauma-release
 • We oefenen met kleine helende bewegingen

Geef jezelf een groeikado

Dit blok traumawerk is een onvoorstelbaar kado voor jezelf en je relatie. Je zal plots zicht krijgen op je eigen “knoppen” en voorkomen dat iemand daar zomaar op drukt. Je zal ook leren in je relatie “traumamomenten” tijdig te registreren en dan correct te handelen zodat de situatie niet escaleert.

Ook als coach kan je veel leren. Je kan zien aankomen dat het voor de klant spannend wordt en tijdig ingrijpen voor hij afhaakt.

Deze reeks geeft je ook zicht op de situaties die jou onderuit halen, waardoor je ze beter kan leren beschermen en ze daardoor je eigenwaarde helpen versterken.

Ziet je hoofd er soms zo uit, dan volg je best deze opleiding.

Het programma van de Essentials

Opleiding Traumatherapeut PRO

Ontwikkel als PRO om trauma te healen bij anderen

12 dagen

Wens je na de Essentials verder te gaan, dan kan je het PRO blok volgen. In regel laten wij iedereen toe tot de Essentials, doch in de PRO maken wij een strengere selectie. Het belangrijkste criterium voor onze selectie is de draagkracht. Hebben wij na de Essentials de indruk dat iemand beter in een ander traject stapt, dan gaan wij dit ook sterk aanbevelen. Hierdoor hebben wij in het PRO blok een diverse groep van mensen met allemaal voldoende draagkracht.

Om anderen te begeleiden als PRO of

Voor dieper persoonlijk werk

De PRO is bedoeld voor mensen die aan de slag willen gaan met klanten of eigen trauma’s grondig willen verwerken.

Er wordt verder gebouwd op het materiaal van de Essentials. Daarnaast wordt er een globale aanpak van trauma aangeleerd door te werken met “clusters” gebaseerd op de basisnoden uit andere opleidingen. Je krijgt een totaalbeeld van trauma en hoe je dit best aanpakt.

In de PRO opleiding zit een heel stuk lichaams- en energiewerk om trauma-release te kunnen bekomen. We werken met aanraking, klank, bewegingen, creatieve formats en veel meer. Elk vindt voor zich wel een manier die werkt. Je leert vooral ook tal van technieken die beter werken dan praten.

In de PRO maken wij ruimte voor persoonlijke stuff, doch het leerproces staat voorop. De verdeling die wij proberen nastreven is 60% leren en 40% groeien. Dienen zich bepaalde dringende situaties aan, dan kunnen deze in een persoonlijk traject bij iemand van ons team aangepakt worden.

Elke PRO omvat ook een certificatiemoment. Dit is een eerste stap in de toepassing van wat je geleerd hebt. Neem daar je tijd voor en neem deze stap zorgvuldig. Hij dient niet om je te beoordelen, maar om je te doen bewegen. Alle deelnemers ontvangen een Bewijs van Deelname als ze minstens 80% aanwezig waren. Je krijgt een Diploma Traumatherapeut na afleggen van de certificatieproef.

Wij ondersteunen jou in jouw beweging naar buiten.

Visueel tafereel “Uw geld of uw liefde!”

Veel voorkomende vragen

De meeste situaties die je niet zomaar opgelost krijgt in coaching, duiden op onderliggend trauma. Trauma is eigenlijk de basis van tal van foute reactiepatronen die ooit, meestal in je jeugd, nodig waren om te overleven. Ondertussen zijn ze eigenlijk niet meer van toepassing, maar je hebt ze nooit afgeleerd.

 • Ik kan niet meer voelen | misschien was je te gevoelig en heb je je moeten afsluiten
 • Ik ben niet creatief | misschien was creativiteit niet toegelaten en moest je binnen de lijntjes kleuren
 • Ik heb weinig voeling met mijn lichaam | misschien heeft je lichaam moeilijke momenten gekend en ben je gevlucht
 • Ik heb het gevoel dat ik niet écht leef, maar overleef | misschien stond je ooit te dicht bij de dood
 • Ik kan moeilijk bij een groep aansluiten en word gemakkelijk gepest | meestal komt dat omdat je moeder niet veilig was
 • Ik heb faalangst | misschien moest je steeds 10/10 hebben
 • Ik heb veel plannen, maar kom zeer moeilijk in actie | dit heeft misschien met je geboorte te maken
 • Ik trek steeds de foute partners aan | wat is je man/vrouw beeld dat je meegekregen hebt
 • Ik ben misbruikt, hoe moet ik nu verder | wat is nodig om verder te kunnen en opnieuw te vertrouwen
 • Ik ben kinderloos en zit daarmee in de knoei | hoe kan je dit leren accepteren vanuit een groter kader
 • Ik heb bindingsangst | wat is er met jouw “hechting” gebeurd

Het aanbod aan trauma’s is nagenoeg onuitputtelijk :-). Er is dan ook geen kant en klare standaard oplossing. Elke situatie is anders, wij leren jou met algemene aanpak af te stemmen op de situatie voor een individuele aanpak.

Het programma van de Professional

Opleiding Traumatherapeut Master Class

Traumawerk rond eigenwaarde – voor gevorderden

12 dagen

Eigenwaarde

Voor traumahealing is 6 + 12 dagen opleiding weinig. Daarom heeft deze opleiding ook een 12 daagse derde luik. In deze Master Class werken we 12 dagen rond eigenwaarde.

Vele trauma’s verlagen de eigenwaarde. Als mensen komen voor begeleiding is het probleem dan ook vaak te herleiden tot een gebrek aan eigenwaarde. Deze herstellen is niet altijd zo eenvoudig.

In dit blok onderzoeken we de verschillende manieren waarop de eigenwaarde onderuit kan gehaald zijn. Je zal verwonderd zijn hoeveel trauma onder dit probleem zit. Mensen uit de vorige editie hadden de algemene opmerking dat de cursus gerust langer mocht zijn.

Trauma in organisaties

In deze Master Class is ook ruimte om het deel Trauma in Organisaties te bekijken. Dit is een totaal benadering waarin een organisatie gezien wordt als een levende entiteit die op zich ook blootgesteld kan zijn aan bedreigende situaties en daaruit trauma-reactiepatronen kan vertonen.

Als in een organisatie de veiligheid weg is, mag je rekenen dat trauma speelt. Deze allernieuwste organisatie-inzichten komen aan bod als er vraag naar is.

Het Trauma Master blok heeft geen vast programma. De lesinhoud wordt bepaald aan de hand van de vragen van de deelnemers en hun ervaring in het werken met klanten. Het stuk eigenwaarde komt natuurlijk wel met zekerheid aan bod!

Het programma van de Master Class

Data

Lesdagen:

Opendeurdag:
zaterdag 21 september

Essentials 2024

zomerweek:

kan niet online gevolgd worden

maandag 15/07/2024 tem zaterdag 20/07/2024

keuze uit : voormiddagreeks van 10u tot 13u, namiddagreeks van 14u tot 17u

Reeks van 6 zondagnamiddagen:

06/10/2024
13/10/2024
20/10/2024
27/10/2024
10/11/2024
17/11/2024

Reeks van 6 dinsdagnamiddagen:

12/11/2024
19/11/2024
26/11/2024
03/12/2024
10/12/2024
17/12/2024

Essentials 2025

Reeks van 3 weekends:

zaterdag- en zondagnamiddag:

01/03+02/03/2025
15/03+16/03/2025
29/03+30/03/2025

zomerweek:

kan niet online gevolgd worden

maandag 14/07/2025 tem zaterdag 19/07/2025

keuze uit : voormiddagreeks van 10u tot 13u, namiddagreeks van 14u tot 17u

2024-2025

Pro najaar 2024

Reeks van 12 dinsdagen:

24/09/2024
01/10/2024
08/10/2024
15/10/2024
22/10/2024
05/11/2024
12/11/2024
19/11/2024
26/11/2024
03/12/2024
10/12/2024
17/12/2024

Pro voorjaar 2025

Reeks van 12 zaterdagen:

22/02/2025
01/03/2025
15/03/2025
22/03/2025
29/03/2025
05/04/2025
26/04/2025
03/05/2025
10/05/2025
17/05/2025
24/05/2025
31/05/2025

Master 2024

Reeks van 6 weekends:

20-21/04/2024
11-12/05/2024
01-02/06/2024

14-15/09/2024
28-29/09/2024
12-13/10/2024

Lesuren:

Opleiding essentials:
zomerweek voormiddagen => 10u00 - 13u00
zomerweek namiddagen => 14u00 - 17u00

namiddagen => 14u00 - 17u00
welkom 30 minuten voor aanvang.

Opleiding Pro of Master:
dagen => 10u - 17u

Infosessies:
starten om 19u, je kan aanmelden vanaf 18u30

Prijs

Bijdrage:

Essentials Traumatherapeut opleiding Essentials blok kan voor dezelfde prijs ook online gevolgd worden met buddy, behalve tijdens de zomerweek.

 voor factuur zonder ondernemingsnummer:
€ 440 (incl. 21% BTW )

voor factuur met ondernemingsnummer:
€ 440 + € 92,4 BTW


Pro Traumatherapeut Opleiding: Trauma Pro kan niet volledig online gevolgd worden. Ben je uitzonderlijk verhinderd, dan is online volgen wel mogelijk.

voor factuur zonder ondernemingsnummer:
€ 1.950 (incl. 21% BTW )

voor factuur met ondernemingsnummer:
€ 1.950 + € 409,5 BTW


Master Class Traumatherapeut: Trauma Master kan niet volledig online gevolgd worden. Ben je uitzonderlijk verhinderd, dan is online volgen wel mogelijk.

voor factuur zonder ondernemingsnummer:
€ 2.450 (incl. 21% BTW )

voor factuur met ondernemingsnummer:
€ 2.450 + € 514,5 BTW

Betalingsplan is mogelijk voor de Pro en Master Class. Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Drank en lichte maaltijd zijn inbegrepen voor de live versie, net zoals de toegang tot het leerplatform.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lovendegem (bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Tijdens de opleiding beschikken we over meerdere ruimtes, waaronder 3 zalen, 6 praktijkruimtes en een prachtige tuin.

Zaal 1 kan in alle kleuren van de regenboog gedompeld worden voor traumawerk via kleurlicht.

Je kan genieten van de tuin tijdens de pauzes, ideaal voor optimale integratie.

We hebben 3 zalen om op vele manieren traumawerk te doen.

Online voorwaarden:

Volledig online deelnemen is mogelijk voor de essentials (behalve voor de zomerweek)

 • je kan volledig online deelnemen als je over een “buddy” ter plaatse kan beschikken om op te oefenen
 • als buddy kies je best een collega, vriend of vriendin. Een te dichte kennis zoals een partner, kind of ouder kan te spannend worden om veilig te “leren”.
 • online deelname aan de zomerweek is niet mogelijk vanwege te intens in 6 namiddagen op een rij
 • het aantal online plaatsen is beperkt tot 6
 • je betaalt dezelfde bijdrage, je buddy volgt gratis, maar krijgt geen certificaat
 • je bent minstens 80% van de tijd online aanwezig tijdens de lessen ter plaatse
 • je behoort tot dezelfde opleidingsgroep als de deelnemers ter plaatse en kan ook met hen overleggen en oefenen

Gedeeltelijke deelname door ziekte of andere hinder voor PRO

 • ben je tijdelijk verhinderd, dan kan je één of meerdere lessen van deze opleiding ook online deelnemen.
 • zorg, indien mogelijk, voor een buddy om op te oefenen.
 • verwittig vooraf per mail als je online deelneemt.
 • je kan de link voor zoom-deelname vinden op het leerplatform van jouw groep.
 • er zijn geen kortingen, noch extra kosten als je gedeeltelijk online deelneemt.

Voor wie?

 • Persoonlijke groei

  Deze opleiding is vooral ook een traject van persoonlijke groei. De oefeningen en ervaarmomenten zijn zeer persoonlijk en kunnen diepgaand zijn. De theorie van trauma wordt tot een minimum beperkt.

  Het motto is “je kan niet leren zwemmen zonder zelf nat te worden”

 • Coaches en therapeuten

  Begeleid je zelf mensen, dan zal je versteld staan van de mogelijkheden van traumawerk. Daar waar sessies “vastlopen” kan je ineens verder. Je eigen blinde vlekken en persoonlijke trauma’s komen niet meer bij je klanten terecht en je sessies zijn succesvoller.

 • Medische en zorgsector

  Werk je in de medische of zorgsector, volg dan zeker de essentials. Vele kleine inzichten maken de omgang en begeleiding van mensen veel eenvoudiger.

 • Voorkennis?

  Er is geen specifieke voorkennis vereist. Iedereen met voldoende persoonlijke draagkracht kan deelnemen. In sommige gevallen kan voorgesteld worden om vooraf eerst persoonlijk begeleid te worden.

 • Wie komt niet in aanmerking?

  De PRO opleiding is best wel stevig en vraagt voldoende reserve en draagkracht. Wij doen dan ook een selectie op basis van objectieve criteria die met draagkracht te maken hebben. Dit is nodig om de leercurve van de groep te bewaken en persoonlijk hertraumatiseren te voorkomen.

  • personen onder medische – psychische begeleiding die anti-depressiva nemen
  • personen die reeds eerder een psychose of psychiatrische opname gehad hebben
  • personen die CVS, fybromyalgie of andere chronische lichamelijke klachten hebben
  • personen die te zware traumatische situaties meegemaakt hebben om in groep te verwerken (voorafgaand persoonlijk traumawerk is nodig)
  • personen die een intens persoonlijk traject doorlopen (hebben) buiten Open Mind en hun “veiligheid en vertrouwen” daar vinden (vb sjamanisme, spirituele rituelen, religieuze opvattingen). Deze mensen volgen beter traumawerk binnen hun context.

Wat brengt deze opleiding?

 • Ben je reeds coach/therapeut, dan zal je een bruikbare tool krijgen om met weerstand om te gaan.
 • Werk je in de zorgsector, dan leer je hoe jouw energie te behouden.
 • Je leert veiligheid opbouwen, patronen analyseren en helende bewegingen introduceren.
 • Je sessies worden plots succesvoller.
 • Een aanpak van je eigen blokkades zodat ze niet te pas of te onpas actief worden.

Uitdaging?

Gemiddeld tot hoog prikkelniveau

Je dient over een “Open Mind” te beschikken wil je dit leren. Deze Opleiding Traumatherapeut richt zich helemaal op het lichaam en het geheugen van het lichaam. Voor je met anderen kan werken, zullen je eigen trauma’s in kaart gebracht worden, zodat je ze niet ongewild overdraagt op je klanten.

Tijdsinvestering

 • Is dit nieuw voor jou? Zorg dan na elke dag voor wat recuptijd.
 • Maak ruimte om dagdagelijks te oefenen (kleine oefeningen).
 • Er komt lectuur op het leerplatform.
 • Maak tijd voor intervisiegroepjes.
 • Volg ondertussen best geen andere opleidingen.
 • Extra persoonlijke begeleiding kan nodig zijn.

Veel gestelde vragen

Ja. In de essentials leer je de basisblokken van trauma die in de PRO niet herhaald worden. Als je zelf geen trauma’s hebt, dan is dit voor ons een interessant gegeven om na te gaan wat allemaal onder de mat geveegd is. Wij hebben namelijk nog niemand ontmoet die geen trauma’s heeft. Wel velen die “denken” dat ze geen trauma’s hebben:-)

Je kan helaas de PRO niet starten zonder vooraf de essentials gevolgd te hebben.

Ook al heb je ervaring in deze richting, wat we aanleren in de Essentials, daar wordt verdere op gebouwd in de PRO zonder dit te herhalen.

Wij volgen Peter Levine, maar voegen daar in de essentials heel wat stukken aan toe die uniek zijn aan onze aanpak.

Unieke stukken zijn bijvoorbeeld dat wij niet enkel met Fight, Flight en Freeze werken, maar ook Follow als een traumareactiepatroon zien.

Wij werken ook met overgenomen, sociale, collectieve, prenatale en systemische trauma’s. Dit wordt in de meeste andere opleidingen niet uitgewerkt.

Neen, traumawerk bij ons is fysiek. Wij gaan tranen en drama leren relativeren en stoppen. Ze zijn geen meerwaarde in traumahealing.

Wij richten om de 2 a 3 jaar een Master class in afhankelijk van de vraag en het aantal deelnemers dat er klaar voor is. Geef je interese aan en wij houden jou op de hoogte.

Ja. Sommige mensen hebben de eerste editie nodig om draagkracht op te bouwen, zodat ze in de herhaling écht kunnen leren. Wil je herhalen, dan is dit aan halve prijs!

TRE is een goede techniek in het aanpakken van trauma. Wij doen gelijkaardige oefeningen. Het verschil is dat wij geen dingen doen zonder dat ze ook een mentaal “kader” hebben. Als je iets doet met je lichaam wat een belangrijke ervaring is, maar je hoofd kan die ervaring niet plaatsen, dan zal dit je lichaam wel tijdelijk ontspannen, doch je mentale heeft die ervaring niet aan een situatie gekoppeld, waardoor de reactie van spanning toch opnieuw komt in een gelijkaardige situatie en er eigenlijk geen permanente healing is.

Wij onderschrijven heel erg het materiaal van Peter Levine. Doch wij breiden dat een heel stuk uit. Volgende uitbreidingen mag je bij ons verwachten

 • Naast Fight, Flight en Freeze werken wij ook met Follow als sociaal reactiepatroon
 • Wij werken ook met prenatale trauma’s, systemische trauma’s, energetische trauma’s
 • 80% van de sessie besteden wij aan het opbouwen van veiligheid en 20% aan de healing. De healing is bij ons in regel eenmalig en zeer krachtig, terwijl Peter Levine eerder voor een langzame aanpak staat met 20% opbouw en 80% sessies.
 • Peter werkt vooral met fysieke trauma’s, wij werken ook met mentale, emotionele en groepstrauma’s

Zeker. Traumawerk in groep is vaak veel efficiënter dan een individuele aanpak. In de totaliteit zal het ook een stuk voordeliger zijn. Traumawerk is een langzaam fysiek proces en het volgen van de PRO geeft jou en je lichaam rustig de tijd te groeien naar healing.

Om prof aan de slag te gaan als traumabegeleider is bijkomend de trauma PRO opleiding en een Integrale Basis Coach en Life PRO nodig. Nadien kan je ook de trauma Master class volgen ter vervolmaking.

Je kan de essentials wel gebruiken in je professioneel leven ter ondersteuning van je leidinggevende rol of interactie met mensen.

Tijdens online opleidingen maken we gebruik van Zoom om interactief vragen te stellen en te oefenen. Je hebt ook bij voorkeur een “buddy” bij jou om op te oefenen. De lessen worden opgenomen en een week ter beschikking gesteld voor het geval dat je internetverbinding het even niet zou doen of je om een andere reden iets gemist hebt. Bedoeling is echter wel om in groep deel te nemen aan de oefeningen tijdens de lesuren.

Enkel de trauma essentials kan online gevolgd worden, liefst met een buddy bij jou om fysiek op te oefenen. De Trauma PRO en Master class kan enkel ter plaatse gevolgd worden omdat er veel fysieke en energetische oefeningen gebruikt worden.

“Draagkracht” definiëren wij als:

“de mate waarin je een prikkel kan verwerken zonder in je hoofd te schieten”.

Dit is namelijk heel belangrijk voor onze trauma PRO opleiding omdat wij vertrekken vanuit het lichaam en zijn reacties.

Als een trauma beveiligd is door het hoofd, is het soms gevaarlijk deze beveiliging te doorbreken. Hertraumatisering of psychoses kunnen dan voorkomen.

Daarom zijn wij selectief en zorgvuldig in de keuze van de deelnemers. Soms is het minder leuk afgewezen te worden, maar als deelnemer heb je geen idee welke uitdagingen je zal krijgen tijdens de opleiding en kan je dat moeilijk inschatten.

In de trauma-essentials evalueren de trainers je draagkracht en of je al dan niet in aanmerking komt voor de PRO.

Wij werken vooral vanuit het lichaam en geloven minder in een mentaal-analytische aanpak.

Wordt je niet toegelaten, dan adviseren wij meestal een herhaling van de essentials of trajecten die je kunnen helpen om minder in je hoofd te zitten.

Wanneer je bij ons wel toegelaten kan worden, is afhankelijk van de mate waarin je opnieuw voeling krijgt met je lichaam en dat is moeilijk te voorspellen.

De meeste andere trauma-opleidingen zijn echter wel mentaal-analytisch.

Als je bij ons geweigerd wordt en je wil toch een opleiding volgen, ga gerust op zoek naar een andere opleiding.

Certificaat van deelname

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor een opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Diploma

Een diploma wordt uitgereikt na het voltooien van een PRO-opleiding en mits het afleggen van een persoonlijke certificatieproef en 80% aanwezigheid.

Voorlopig zijn voor deze proeven nog geen schriftelijke eindtermen vastgelegd gezien wij ervarings-gericht werken. Op termijn ziet het er naar uit dat in een wettelijk kader, bepaalde eindtermen zullen moeten vastgelegd worden om een diploma te kunnen behalen.

Ons forum en leerplatform zijn ook dusdanig georganiseerd dat oefenen, intervisie en supervisie mogelijk is. Ook een voorwaarde die op termijn waarschijnlijk binnen een wettelijk kader zal vastgelegd worden.

De lesgevers

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Zaakvoerder Open Mind

Serge is samen met Sofie de ontwikkelaar van dit trauma programma.

In een lange zoektocht naar wat werkt en wat niet is uiteindelijk trauma toch steeds iets wat speelt. Serge is ingenieur van opleiding en steeds geboeid door hoe iemand in elkaar zit en wat kan gedaan worden om die persoon beter te laten functioneren.

Als student herstelde hij talloze hifi toestellen, ook steeds op zoek naar wat mis was en hoe dit kon “opgelost” worden. Misschien is er wel een verband…

Kim Van Gampelaere

Kim Van Gampelaere

Trainer-Traumacoach

Kim is ergotherapeute en is gepassioneerd door improvisatietheater en stand-up comedy.

Kim werkt met mentaal beperkte volwassenen met agressie en past het traumawerk met succes toe bij deze doelgroep met als resultaat zo goed als geen agressie.

Improvisatietheater en stand-up comedy toont haar creatieve kant die in traumahealing een meerwaarde is.

Sofie De Vos

Sofie De Vos

Zaakvoerder Open Mind

Sofie is kinesitherapeut van opleiding en geboeid door het lichaam.

Vooral hoe je in dat lichaam blijft, is een spannende zoektocht geweest.

Als Hoog Gevoelige Persoon was het vaak gemakkelijker om “weg” te zijn dan de prikkels uit de omgeving te moeten incasseren. In je lichaam komen wil ze graag leren aan wie daar problemen mee heeft.
Ondertussen is “genieten van je lichaam” een passie geworden die ze graag met iedereen deelt.

Fran Decuypere

Fran Decuypere

Traumadeskundige

Fran is gespecialiseerd in jongeren en jong volwassenen met traumatische achtergronden.

Zij werkt graag met complexere trauma’s.

Fran werkt vooral fysiek en gelooft niet zo in veel praten. Ze leest feilloos het lichaam en zijn geschiedenis en probeert dit opnieuw in harmonie te brengen.

Het Vanishing Twin Syndroom is haar ook niet vreemd op vlak van lichamelijke reacties en healing.

Getuigenissen

De getuigenissen komen van de evaluatieformulieren van de deelnemers aan de opleiding. Ze scrollen automatisch door.

Wil je ze rustig lezen, ga dan met de muis over een getuigenis. De namen zijn om privacy redenen weggelaten.

Alomvattend

Ik vond de kracht van de oefeningen verbazingwekkend. Het lichaam zit vol met punten waar het trauma zich letterlijk toont. Het lijf krijgt eindelijk manieren aangereikt om dit zichtbaar te maken, zonder grote manoeuvres of gestes. En dat alles gesteund door een degelijke theoretische basis. Top!

Ineke S.
interieurarchitecte

Verbazend

Er wordt een veiligheid gecreëerd waardoor je je gemakkelijker openstelt. Het verbaasde me enorm om te zien dat je lichaam zoveel vertelt. Hier wordt er geleerd om juist te voelen, wordt er echt met het lichaam gewerkt, wat helend is!

K.

Laagdrempelig

De sterkte van deze opleiding is de goede balans tussen uitleg en korte gerichte detectie oefeningen met het lichaam. Makkelijk te vertalen naar je eigen praktijk!

Katleen
rouwcoach

Heel bijzonder

Ik vond het heel bijzonder dat er via redelijk simpele oefeningen zoveel inzichten in eigen dynamieken naar boven kwamen. Deze opleiding voelde enorm veilig en bracht me ook weer een stukje meer in balans.

S.

Leren voelen

Ik heb doorheen de weken leren voelen en meer bij mezelf gaan waarnemen wat er gebeurt in mijn lichaam.

KAren
HR-consulent & coach

ontdekkingstocht

Ik mocht tijdens deze opleiding op ontdekking gaan in mijn lichaam. Ik kwam in contact met specifieke reactiepatronen die steeds terug kwamen. Nu ik mij er bewust van ben, komt er ook meer rust en vooral ook nieuwsgierigheid om ermee aan de slag te gaan.

G.

Focusshift

Mijn bewustzijn om meer naar het gevoelsniveau te gaan is geshift, waardoor ik minder naar mijn denken, mijn hoofd ga.

I.T.
zaakvoerder

Zichtbaarheid creëren

De Trauma Essentials hebben me uitgenodigd om dieper in te gaan op thema's die niet altijd zichtbaar of voelbaar waren. Om vanuit een helende beweging stap voor stap te gaan helen. Krachtig!

J.

Sprekend lichaam

Praktische opleiding waarbij trauma op een andere manier wordt voorgesteld. Het lichaam zegt meer dan wat het hoofd denkt te weten.

F.

Nieuw referentiekader

Door de veiligheid en deskundigheid die de trainers bieden kom je tot inzichten en kan je verdere stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Vooral het lichaam leert hier nieuwe referentiekaders waardoor je op een andere manier kan omgaan met situaties die je triggert.

K.

Standaard voor iedereen

Ik wil jullie graag hartelijk bedanken voor de afgelopen weken. Dit traject was nodig om te staan waar ik nu sta, de trauma opleiding zou standaard moeten worden voor iedereen. Jullie zijn een krak in wat jullie doen, een thuiskomen voor vele mensen.

L.

De taal van het lichaam

De detectie van het lichaam, een ongekende taal, is voor mij de verrassing van deze opleiding.

Chantal
Zorgcoördinator

Top opleiding!

Deze opleiding bevat heel vele relevante enz eer interessante informatie met zowel theorie als oefeningen waarmee je direct aan de slag kan gaan. Er is voldoende ruimte voor vragen en persoonlijke trauma's kunnen aangebracht worden om de theorie te verduidelijken. Top opleiding!

Changing

Bij de opleiding Trauma Essentials hoef je weinig woorden te gebruiken; you're body knows. Aan de hand van ogenschijnlijk onbenullige oefeningen worden trauma's getoond en (beginnend) geheeld. Heel waardevolle opleiding die "maatschappelijke basiseducatie" zou moen worden.

Lien
Ergotherapeute

De kern van trauma

De opleiding gaat naar de kern van trauma zonder te zwaar te worden.

Nancy VDM
coach & leerkracht

Veilig confronterend

Ik begon de opleiding met de intentie bij te leren over trauma maar er werd hiernaast op deze 6 namiddagen heel wat in beweging gezet in mezelf. De theorie en oefeningen worden aangereikt in een aangename en veilige setting waardoor er meteen tot de juiste kern gekomen kan worden. De authentieke manier waarop les gegeven word, maakt voor mij deze opleiding uniek. Ik schreef mij dus ook met veel enthousiasme in voor de Trauma Pro opleiding.

T.S.
massagetherapeute

Energie vrijmaken

De opleiding creëert een beweging in het lichaam die voelt als een dans in de regen. Een 'warme' regendans, dankzij de veiligheid en het vertrouwen die de coaches geven, die gedoseerd neersijpelt en mag inwerken van waaruit een regenboog in al zijn kleuren ontwaakt en uitnodigt om ernaar te kijken en er naartoe te bewegen.

Voeling met het lichaam

Ik werk heel veel rond trauma met mensen in mijn praktijk, maar miste het werken met het lichaam. Via deze opleiding wou ik met dit stuk meer voering krijgen & dat heeft deze opleiding ook waargemaakt. Het smaakt naar meer!

Silke
Psychotherapeute

Tools die werken!

Uit het hoofd, in het lijf! De opleiding gaf me een nieuwe kijk op traumawerk, waar we 'al doende' in geïnitieerd werden. Aanrader!

Lieve
Coach

Op maat

De opleiding geeft veel inzichten en voorbeelden hoe je mensen bij trauma en stress kan begeleiden. Je ervaart tijdens de lessen zelf de impact van de oefeningen en krijgt meer zicht op waar je zelf stress en trauma ervaart.

Rust als hulpverlener

Een rust als hulpverlener en een absolute rust als mens.

B.G.
student psychologie

Het helende goud

De Trauma Essentials zorgen voor het zakken in mijn lichaam. Wat magisch is voor iemand die ook graag in haar hoofd zit om alles te begrijpen. Maar vreemd genoeg snap ik veel omdat mijn lichaam hier helemaal meedoet. Ja, trauma ervaren en ja al zoveel rond trauma gedaan, maar nog niet eerder zo rechtstreeks met het lichaam; waar het goud zit, het helende goud.

Maaike de Boer
Coach voor pleasers

Iedereen eens volgen!

Deze opleiding zou iedereen eens in zijn leven moeten volgen. Het geeft zoveel inzichten en praktische tools die je in jouw dagelijks leven kan toepassen en jouw levenskwaliteit kan verbeteren.

S.D.
bediende in voedingsindustrie

Andere kijk op trauma

Fijn dat er een andere kijk is op trauma, en dat het lichaam er ook effectief bij betrokken wordt.

L.

Trauma in totaliteit

Ik was al een tijdje een opleiding aan het zoeken die trauma in zijn totaliteit bekijkt (fysiek - mentaal - emotioneel en sociaal vlak). Als je deze zoekt, is de opleiding Trauma Essentials bij Open Mind een grote aanrader!

C.

Straf!

De opleiding werd met veel liefde en een grote expertise gegeven. ZE liet mij toe om echt een volgende stap te zetten in mijn persoonlijke groei en professionele carrière. Straf!

J.D.

Lichaamswijsheid

Het sterke punt van de Trauma Pro is dat er ingezet wordt op leren met het lichaam. Je gaat niet met een 'leeg' gevoel naar huis omdat er opgelet wordt dat de kennis geïntegreerd wordt.

L.

De eerste opleiding

Van alle opleidingen die ik heb mogen volgen, is deze opleiding de eerste die werkt aan waar het echt om gaat en ook handvaten meegeeft hoe te navigeren. Wel heel duidelijk dat op dit niveau enkel individueel/specifiek gewerkt dient te worden, je kan het niet veralgemenen. Elke dag van de opleiding neem ik nieuwe eigen inzichten mee.

Matthieu

Absolute must

De opleiding maakt wegwijs in het lichaam. Het is een absolute must voor lichaamswerkers, therapeuten en coaches. Met eenvoud en diepgang krijg je inzichten die voor het leven belangrijk zijn.

Subtiele, ongekende lagen

Het goud zit in de subtiliteit van de detectie.

Ina
Traumadeskundige

Eerlijke confronterende reis

Een eerlijke, confronterende reis naar het verschil tussen wat jouw lichaam toont en wat je hoofd ervan maakt. Dit is een basisvoorwaarde voor meer draagkracht, betere energiedoorstroming bij jezelf, en een correcte en kwalitatieve trauma healing bij je klanten.

J.

Cadeau aan mezelf

Het meest waardevolle cadeau dat ik mezelf kan geven.

Miriam
muzikant

Uniek lichaamwerk

Een unieke manier om je lichaam te leren kennen.

Life changing

De opleiding leerde me dat het lichaam iets anders vertelt dan waarmee ons hoofd ons om de tuin leidt. Hiermee kan je aan de slag om fundamentele verbeteringen in je leven te integreren, die zich uitspreiden over alle gebieden en levensvlakken

P.

Tissue-proof

Helende bewegingen voor je lichaam zonder in diepe trauma huilbui te "moeten" gaan, is bijzonder verfrissend.

Echt lichaamsgericht

In tegenstelling tot andere opleiding, die ik volgde waar er eerder een theoretische benadering was van het emotionele en andere lagen, werd er in deze opleiding echt met het lichaam gewerkt.

B.

Kennis en lichaamsgericht

De combinatie van kenniskader en lichaamsgerichte oefeningen om trauma te detecteren zorgt ervoor dat de opleiding zeer geïntegreerd aanvoelt. Het heeft iets ervaringsgericht en tegelijk is mijn kennis stevig uitgebreid.

T.

Sterke kennismaking

Sterke kennismaking met de belangrijke aspecten van traumawerk. De ogenschijnlijke eenvoudige oefeningen brengen altijd onverwachte reacties van het lichaam naar boven, wat heel inzichtelijk is.

Essentiële inzichten

Deze opleiding brengt op een eenvoudige en doegerichte manier essentiële inzichten over hoe trauma werkt.

Heel concrete opleiding

Heel concrete opleiding over de basis van trauma. Gegeven door mensen met vakkennis, wat je voelt. Ondanks de intense thema's wordt de veiligheid bewaart. Super fijne dynamiek!

Krachtig plezant

Veilig, hands on en vol humor, maar vooral praktisch dagelijks inzetbaar.

Miriam
muzikante

Kleine handige oefeningen

Bedankt voor de ervaringsgerichte kleine handige oefeningen die bruikbaar zijn in mijn coachpraktijk!

Kennis werd voelbaar

Deze opleiding was voor mij opnieuw een stevige ervaring. Theorie werd aanschouwelijk gebracht, maar vooral de vele oefeningen brachten inzichten teweeg. De kennis werd voelbaar! Dat is voor mij de meerwaarde aan Open Mind. Dat je echt verandert hoe je in het leven staat.

Toegankelijk voor iedereen

Je hoeft geen professioneel doel te hebben om deze opleiding te volgen. De opleiding helpt om het mooiste te worden dat er is en dat is jezelf! Dank jullie wel daarvoor!

M.D.
zelfstandige

Springt eruit!

Open Mind springt uit in locatie, aanpak, eenvoud en beleving. Het plaatje klopt volledig.

ervaren in de diepte

De opleiding laat ervaren en brengt inzichten wat trauma en traumareactiepatronen teweegbrengen in het leven van elke dag om van daaruit helende bewegingen te leren maken. Een echte eye opener!

Koen P.
Diensthoofd aanwerving en opleiding

Impactvol voor mezelf en anderen

Ik ben op 6 halve dagen veel te weten gekomen over trauma, en het lichaam op een manier die ik niet kende. Eenvoudige oefeningen, inzichten neem ik mee in het dagelijks leven. Het geeft inzicht in mezelf en anderen.

Aangenaam boeiend

Ik vond het boeiend zowel qua theorie als praktijk. Er is ruimte voor humor, wat ik bijzonder waardeer. De lekkere taart telkens in de namiddag was iets om van te genieten. Mooie tuin en verzorgde context. Nog een extra pluspunt is de online leeromgeving, met verzorgde syllabus.

Absolute must!

Een absolute must om met mensen te werken! De content werd voldoende afgewisseld met speelse en toch treffende oefeningen. Ik kan hem zeker aanraden!

Astrid

Bewustwording in reactiepatronen

Ik heb deze opleiding ervaren als een bewustwording. Reactiepatronen ontdekt waarmee je in het dagelijks leven mee kan leren omgaan.

Persoonlijke begeleiding

De persoonlijke begeleiding van de begeleiders en de ervaring die de begeleiders hebben is het sterke punt van de opleiding. De veilige groepsaanpak zorgt ervoor dat je kan groeien.

Leen V.
logopediste

Persoonlijk inzicht en groei

Deze opleiding zorgt echt voor persoonlijk inzicht en groei. Soms is dit confronterend en kan het je in verwarring brengen, maar het effect nadien is zeker helend en maakt het sterker. Het volgen van deze opleiding gaf me meer zelfvertrouwen en ook kracht en durf om zaken onder ogen te zien maar in alle veiligheid.

Professioneel als persoonlijk

De opleiding stelt je in staat om zowel professioneel als op persoonlijk vlak te groeien. De combinatie van theorie met oefeningen maakt het geheel sterk.

Helder & toegankelijk

Op een heldere & toegankelijke manier worden zowel diverse aspecten van trauma als het prikkelniveauschema uitgelegd. De bijhorende oefeningen zijn heel praktisch, duidelijk en aangenaam.

Aangenaam verrast

Ik ben aangenaam verrast door de opleiding, door de korte eenvoudige oefeningen die veel inzichten gegeven hebben. Het geeft zin in meer. Ook dat het HSP, energetisch en systemisch stuk altijd in rekening genomen werd, dat het er mocht zijn. Heel fijn om te ervaren dat dat normaal was ipv raar of anders.

Verrassend

Het is verrassend te merken hoe diep de simpele bewegingen inwerken. Het was een behoorlijk intens avontuur. Nog heel veel integratie te doen. Maar dankbaar om weer dieper met mezelf aan de slag te kunnen.

T.

Anders leren kijken

Ik ben dankbaar dat - met aandacht en respect voor verschillende leerstijlen - we meegenomen werden, telkens naar een nieuwe betekenisvolle laag van traumawerk. De lesgevers en assistent doen alles om een veilige sfeer te creëren en de draagkracht van de groep in te schatten, en de inhoud van de les hier telkens weer - in een flow - op af te stemmen. Dit is maatwerk voor alle deelnemers, zintuigen, soorten trauma's en dit met gebruik van heel simpel doch krachtig materiaal.

Katrien

Zoveel tools aangeboden

Deze opleiding biedt je zoveel tools aan, waardoor je voor jezelf een ruime keuze hebt om er mee aan de slag te gaan. Samen met het verhogen van de groepsenergie steeg elke les het potentieel om individueel als persoon en als coach te groeien, waardoor je telkens "rijker" naar huis ging. Top!

Gino V.

Echt aan de slag

Deze opleiding laat je nog wat dieper kijken in jezelf en je eigen trauma's. De manier waarop de trainers dit brengen voelt zeer veilig en vertrouwelijk. In tegenstelling tot veel andere opleidingen, gaan we echt aan de slag met het lichaam en is het evenwicht praktijk en theorie naar mijn gevoel perfect. Ze weten waar ze over spreken en kunnen dit goed overbrengen.

J.
opvoeder

Iedereen aanraden

Het is een zeer leerrijke opleiding waarbij je jezelf en anderen opnieuw leert kennen. Ik heb een betere band met mijn eigen lichaam en kan deze opleiding iedereen aanraden.

J.C.
Inspecteur bij de Politie

Minder in je hoofd

Deze opleiding heeft me doen inzien dat er spanning zit in quasi elk lichaam, dat er eenvoudige oefeningen zijn om opnieuw dichter bij jezelf te komen en minder in je hoofd te 'leven'.

P.H.

Mooie aanvulling

De Stress & Trauma Essentials vormt een mooie, boeiende aanvulling op de coachopleiding (Life Coach Pro).

Zeer fascinerend

Ik vond de opleiding zeer leerrijk en was zeer gefascineerd door hoe krachtig het lichaam 'spreekt" zelfs over zaken die ik niet had verwacht.

Meer vertrouwen

Dit is de eerste lichaamsgerichte opleiding die ik door kadering me 'echt' liet voelen in het lichaam. Dit geeft me echt meer vertrouwen in het luisteren naar de taal van mijn lichaam.

Leerrijk

De opleiding stress & trauma geeft ons tools om te observeren hoe mensen op de werkvloer zich op vlak van prikkelniveau begeven, en waardoor we adequaat kunnen reageren, wat zeer leerrijk is.

Politie Brussel

Lichaam ipv verhaal

Het is heel boeiend om te zien dat bij traumaverwerking niet telkens het verhaal er rond verteld moet worden. Ik merk zelf bij mijn patiëntenbestand dat dit meestal een hele stap vraagt om te durven vertellen.

Geen idee

Ik ben onder de indruk over welke taal het lichaam spreekt. Ik had geen idee van de zo opvallende detectiemogelijkheden op traumavlak.

Veilige confrontatie

Het is op een veilige manier in verbinding komen met je eigen lichaam, trauma, op je eigen tempo, en dit zonder oordeel.

Praktische deskundigheid

Een absolute topervaring! Theorie en praktijk worden voortdurend gemixt, waarbij de deelnemers nog eens klant, dan weer deskundige zijn in een enorm aanbod van formats & demo's. De zeer grote ervaring van de lesgevers is iedere seconde voelbaar. Het vriendelijke onthaal van de hele equipe, de interactie van cursus & gesprekken, het sterrenniveau van de maaltijden, de praktische en verzorgde accomodatie zijn een bonus. Heel veel geleerd!

M.G.
psychiater

Druppelgewijs

De zachtheid en subtiliteit van de opleiding en haar effecten hebben me verrast. De inzichten kwamen druppelgewijs binnen en er gebeurde veel onderhuids.

Geprikkeld

De opleiding was een goede combinatie tussen theorie & oefeningen voor het lichaam. Het heeft me geprikkeld om me hierin meer te verdiepen.

Meer dan praten of denken

Ik heb deze opleiding als heel lichaamsgericht ervaren. Niet denken, maar doen! Waar je vastloopt bij praten, denken, kan je hier verder naar heling door het lichaam te observeren.

Meer zelfvertrouwen

Het is mijn 3e opleiding bij Open Mind en deze heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en mezelf nog beter leren kennen.

Nancy

Meer bereiken door eenvoud

Met heel simpele oefeningen bereik je heel veel met het lichaam en word je je bewust van waar "het vast" zit.

Helder & praktisch

Ik ervaarde de opleiding als zeer helder, gestructureerd en praktisch, zeer eenvoudige tools met des te meer kracht en betekenis.

Elly
leerkracht

Net wat ik nodig had

Deze opleiding was net wat ik nodig had. Met mijn hoofd had ik al veel op een rij over wat er gaande is in mijn leven, maar mijn lichaam bleef desondanks gespannen. De cursus hielp me 'zakken' waardoor er naar het einde toe plots verrassend veel bewoog. Wat een rijke opleiding! Ze zal me nog veel nutteloze therapiesessies besparen.

Ultieme combinatie

De opleiding is de ultieme combinatie tussen nieuwe inzichten en deze te voelen in je eigen lichaam.

Confronterend en helend

Ik heb een beter inzicht gekregen in wat trauma is en wat het met je lichaam doet. Door oefeningen te doen met medecursisten leer je voelen ipv denken met je hoofd. Traumawerk is wel degelijk lichaamswerk/

C.
Hippotherapeut

Krachtig lichaam

Ik heb de opleiding gevolgd omdat ik vanuit mijn hoofd leefde en het moeilijk vond om 'te voelen'. Tijdens de opleiding heb ik ervaren hoe krachtig het lichaam is en welke energie er beschikbaar kan zijn. Een pad dat ik nu verder wil verkennen!

Nuttige detectie

In relatie tot anderen is het nuttig om te detecteren wanneer iemand in trauma zit en hoe ik zelf kan reageren zodat het prikkelniveau kan afnemen.

Openbaring

Het is een openbaring om de focus met betrekking tot trauma op het lichaam te houden en te werken met de wijsheid van ons lichaam.

Combinatie kennis en ervaring

Jullie super interessante zomercursus Trauma Essentials gaf me de energie...om te ontspannen. Dit was mijn eerste, maar zeker niet mijn laatste opleiding bij Open Mind! 1000x dank voor jullie tot in de puntjes verzorgde opleiding. Van het kader tot jullie keuken en natuurlijk de inhoud: een prachtige combinatie van kennis, ervaring én zachte, maar imposante energie!

M.G.
psychiater

Helende eenvoud

Alweer een zeer interessante vorming die alweer uitnodigde om nog meer te leren en te evolueren. De eenvoudige oefeningen hebben een zeer diepgaande en helende werking. De grondige kennis en ervaring van de trainers scheppen een zeer veilig kader. Ook als je door omstandigheden als enige cursist online moet volgen, word je helemaal betrokken bij het lesgebeuren. Je mist dan wel de interactie met de anderen en natuurlijk ook de altijd lekkere hapjes bij Open Mind. Graag tot een volgende opleiding!

Ervaring van het lichaam

Ik vond het fijn dat we veel ervaringen mochten opdoen, zowel als klant en als begeleider. Het fysieke werk, werkt voor mij. Dank je wel!

Uitgebreide, gevarieerde opleiding

Een uitgebreide, gevarieerde opleiding waarbij met een hele groep op een veilige manier gewerkt wordt met thema's die leven op het moment.

Veel mogelijk

Vanuit kwetsbaarheid, openheid is heel veel mogelijk, vooral jezelf in beweging krijgen.

Kennis en ervaring

Deze opleiding is duidelijk op kennis en ervaring gebaseerd. Opleiding is goed opgebouwd, duidelijk omkaderd met grote zorg voor een ieders veiligheid en eigenheid.

Intens waardevol

Deze opleiding verandert niet alleen je aanpak naar je klanten toe, maar ook naar jezelf. Het heeft ook impact op je eigen persoonlijke groei.

Diep werkend

Het is een diep werkende opleiding die enorm veel bijbrengt, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het brengt je veel verder op je pad en je ziet dingen meer helder.

Inhoudelijk erg sterk!

Ik vond het echt een super interessante opleiding en het smaakt naar meer. Inhoudelijk erg sterk. Fijn om veel ook te oefenen. Zelfs online gaat erg goed. Grappig dat heel veel dingen ook gewoon op afstand kunnen, zelfs dat glas geven vandaag. Openheid trainers is erg fijn. En dat iedereen nog steeds allerlei trauma reacties laat zien, ook al ben je er al zo lang en zo bewust mee bezig. Vond ik ook wel ontluisterend. Heel jammer dat ik nog zo lang moet wachten voor het vervolg!

Krachtig en efficiënt

In deze compacte opleiding krijg je heel veel inzichten in traumawerk en in je eigen gedragspatronen. Je krijgt onmiddellijk toegang tot gebruiksklare tools die je in je praktijk kan gebruiken. Het smaakt naar meer.

Joëlle Steyt
Kinesist voor paard en ruiter

Voelen

Je kan in deze opleiding geen leugens vertellen. Je lichaam vertelt je de waarheid.

Connectie lichaam

Dankzij deze 6 namiddagen kan ik op een laagdrempelige, gedragen, krachtige manier terug in verbinding komen met mezelf, mijn lichaam en reactiepatronen. Ik neem hierdoor opnieuw mijn plek in als Sofie. Dit smaakt naar meer!

Nog meer inzichten

Deze opleiding gaf mij nog meer inzichten in mijn eigen leven. Tempo dik ok, mooie afwisseling theorie/oefeningen. Het smaakt naar meer! Dank je wel voor alles en ik zie jullie terug in de Trauma Pro!

Lieve

Zeer leerrijk

Zeer leerrijke opleiding die je massa's inzichten geeft in wie je bent.

Een groot cadeau

Ik ben de opleiding gestart om mijn professionele klanten beter te kunnen coachen/adviseren in hun ondernemende acties. Onverwacht heb ik hier voor mezelf enorm veel uitgehaald. Meer zelfinzicht: wat heb ik nodig in mijn job? Welke context, activiteiten, variatie, tijdsdruk is voor mij ideaal? Wat zijn mijn kerntalenten? Ik heb heel veel scherp gekregen voor mezelf, een groot cadeau! Na het volgen van algemene coach, stress & traumadeskundige en nu ook loopbaan, zie ik mezelf vooral als een activator voor ondernemers. De vele formats die we gezien hebben, brengen interessante inzichten waarom we in bepaalde patronen hervallen, waarom actie of succes uitblijft,... Voor mij bijzonder leerrijk! Extra plus: tijdens de sessie ergens op vastgelopen en Serge nam achteraf de tijd om deze topic zuiver te krijgen en de rust te laten terugkeren!

Lichaam leren lezen

Ik had niet verwacht dat er zoveel lichaamswerk bij kwam kijken. Maar je leest inderdaad zoveel uit houding , gedrag, detectie. Interessant!

Zeker een aanrader

Zeer interessant, goed en begrijpbaar uitgelegd, leerrijk. Zeker wel een voordeel als je met buddy werkt om de oefeningen fysiek te kunnen toepassen. Het maakte ons heel nieuwsgierig naar de PRO. De cursus is zeker een aanrader! Mij zien jullie terug in de PRO :) Bedankt voor de begeleiding!

Zeer dankbaar

Dank u wel voor de interessante namiddagen! Ik heb geleerd om op een andere manier naar gedrag te kijken.  Er was veel variatie en dat maakte het zeer aangenaam.  Ook de sfeer van jullie team is aanstekelijk.  Ik ben zeer dankbaar voor het online gebeuren; anders zat ik zeker 3 uur per namiddag in de auto.

Fijne inzichten

Heel leerrijk met fijne inzichten om mee aan de slag te gaan.  Tot de pro!

Veel geleerd

Heel veel bijgeleerd. Signalen die je kan opvangen waarvan je voorheen dacht dat het normaal was. Veel over mezelf en over mijn partner geleerd. Ik kijk uit naar de Pro! Dikke merci!!!

Veel geleerd

Ik vond het wel fijn om de reeks te kunnen herbekijken en het voelde ook wel veilig om van thuis uit te volgen.  Veel geleerd, in eerste plaats voor mezelf,  ook online. Praktisch ingestoken.

Online les volgen verrassend!

Ontzettend leerrijk! Super om zowel bij mezelf als bij andere bepaalde patronen of stressreacties te leren herkennen. Ook verrast dat het zelfs online zoveel teweeg gebracht heeft, ondanks de afwezigheid van een buddy in dezelfde ruimte. Ik vond het in de break-out rooms wel fijn om bezoek te krijgen van de lesgevers, dat waren vaak zeer leerrijke momenten en het voelde op één of andere manier wel veilig voor mij dat er mee gekeken werd door 'ervaren' trainers. Hele mooie balans tussen theorie en praktijk, super fijne lesgevers, ... Heel erg bedankt voor alles!

Leerrijk

Leerrijke ervaring, smaakt naar meer!

Veel geleerd

Online was een goede ervaring. Veel geleerd vooral de herkenning bij mensen van patronen op het gebied van trauma's en voorkeuren. De simpele en laagdrempelige oefeningen zijn ook zeer geschikt voor het werken in organisatie waar ik werk. Vond het leuk om in de break out room te werken met andere deelnemers om elkaar zo te leren kennen. Ook fijn om eigen patronen te ontdekken. Veel is niet direct zichtbaar. Door jullie manier van werken en eigen patronen laten zien, is het ook niet erg om je patronen te laten zien. Dit maakt het werken erg veilig vind ik.Dank je wel en tot volgende keer.

Waarneming van trauma

Het was zeer verrijkend om de verschillende prikkelniveau's te leren kennen. Het is bruikbaar om in dagdagelijkse situaties meer inzicht te krijgen aan de hand van het prikkelniveauschema.

Helende verademing

Een echte aanrader voor hij of zij die op zoek is naar een opleiding die na een paar namiddagen inzichten geeft en echt helend werkt.

Professioneel en helder

Super helder, onderbouwd en integer, professioneel en in de diepte uitgewerkt. Ik ben onder de indruk dat zo'n beladen thema zo helder, meevoelend en concreet behandeld kan worden.

Veiligheid en verbondenheid

ik heb in deze opleiding snel een gevoel van veiligheid en verbondenheid ervaren. De oefeningen waren heel heilzaam en verhelderend. De theorie werd op een aangename manier aangebracht.

Onderbouwend, onderzoekend

Het traject "Trauma Master" geeft een versnelling aan inzichten door eigen ervaringen tijdens oefeningen. Het mooie is ook het meetrillen met leerprocessen van anderen.

Waardevol voor dagelijks leven

De Trauma Master is een opleiding waarin je eigen thematieken ruim aan bod komen en waar er respectvol, gedoseerd en to the point mee omgegaan wordt. Voldoende ruimte om zelf te experimenteren en ondersteunende feedback te krijgen. Boeiend, verrijkend en verdiepend!

Eigen waarde

De Trauma Master opleiding is een boeiende opleiding waar je vooral jezelf in kaart kan brengen, je valkuilen en blinde vlekken ontdekt en positief omzet.

Krachtig door eenvoud

Ik vind de opleiding "Trauma Master" heel sterk doordat ze heel praktisch gericht is. Met veel oefeningen waar je van leert te doen.

De moeite waard

Absoluut de moeite om eens zo diep en grondig in te gaan op eigenwaarde, 12 dagen lang. Het zou voor iedereen basiskennis moeten zijn.

Versterkend

Voeling leren krijgen met je full potential versterkt je eigen waarde. Door je volle potentieel te ontdekken kan je zien, voelen, waar je persoonlijke groeikansen zitten.

Waardevol

Deze opleiding is echt een kans om het IK beter in beeld te krijgen en je full potential in te zetten. We hebben ook een hele set attitudes geleerd die waardevol zijn in het dagelijks leven.

Boeiend

De opleiding "trauma essentials" is een echte aanrader om enerzijds een kader te krijgen rond stress en reactiepatronen van het lichaam. Het geeft een beeld van hoe je reageert in stresserende situaties. Het leert hoe je er anders kan mee omgaan en het ook kan toepassen en helen. Alles wordt gegeven in een aangenaam, veilig en gezellig familiale sfeer. Bedankt voor deze leerrijke ervaring!

Direct inzetbaar

Een opleiding die zowel op professioneel als persoonlijk vlak inzichten geeft die je meteen kan meenemen/inzetten.

Duidelijk kader

Met een duidelijk kader als handvat kan ervaringsgericht geleerd worden in een veilige context. Steeds verwend met een lekkernij als extra boost in de pauzes.

Duidelijk en bruikbaar

Aangename opleiding waar veel rekening gehouden wordt met hoog sensitiviteit. Door eenvoudige oefeningen wordt trauma geprikkeld. Je weet meteen ook welke helende houdingen hieraan gekoppeld kunnen worden. Je gaat met een voldaan gevoel naar huis. Vele puzzelstukken zijn voor mij in elkaar gevallen. Dank je wel hiervoor!

Verrassend eenvoudig

Ik vond de opleiding verrassend eenvoudig. Door eenvoudige oefeningen werd er heel wat in beweging gezet op het gebied van trauma.

Verrijkend en verdiepend

Deze opleiding biedt niet alleen kennis maar heel verrassende "technieken" die de zelfkennis verrijken. Een helende opleiding voor het zijn.

Veilige plek

Open Mind is een plek waar je jezelf mag zijn, er plaats is voor vragen, persoonlijke begeleiding, waar je je heel snel thuis kan voelen. Enorm leerzame zomerweek geweest. Met heel veel zin begonnen aan de opleiding, en met nog meer zin geëindigd om een volgende cursus te starten.

Eindelijk gevonden

Als therapeute miste ik kennis en kunde van lichaamswerk. Geen enkele cursus of opleiding bood me voldoende op dit vlak. Eindelijk vind ik wat ik al heel lang zoek.

Helend en transformerend

Ik werd onmiddellijk met mezelf in contact gebracht, als totale persoon: niet alleen mijn hoofd, maar vooral mijn lichamelijke ervaring. Door de duiding daarbij werd ik gerustgesteld en zag ik ook een groeipad.

Fijne ervaring

Via eenvoud kom je in beweging en groeit je lichaam qua veiligheid. Wat een fijne diepgaande ervaring! Bedankt!

Gewoon en toch bijzonder

Deze opleiding geeft je een positievere kijk op trauma en hoe ermee aan de slag te gaan.

Dynamisch gebracht

De opleiding wordt erg dynamisch gebracht met een fijne, gedoseerde energie. De lesgevers zijn erg onderlegd en toetsen het geleerde telkens opnieuw af vooraleer naar een nieuw deel te gaan.

Meer actie, minder mind

Deze opleiding doet nadenken, voelen en handelen. Het blijft niet alleen bij theorie, je ervaart zelf ook heel veel en leert door wat je voelt. Het doet echt wel wat met je.

Veiligheid

Op een zachte manier het lichaam verkennen en leren kennen. Afstemmen van het hoofd en het lichaam tot samenwerken, via kleine haalbare stapjes.

Zacht en krachtig

Enorm krachtig dat er niet enkel met theorie gewerkt wordt, maar ook met fysieke oefeningen waardoor je ook (fysiek) anders leert handelen.

Prachtige aanvulling

Na de Life Coach Pro komt deze opleiding als een prachtige aanvulling! Hoe meer troeven in mijn mouw, hoe beter. Open Mind zorgt hiervoor met een groots gemak! Handig, leerrijk en inspirerend voor jezelf en dus ook voor je klanten.

Toegankelijk

De opleiding is voor iedereen toegankelijk, ongeacht vooropleiding, kennis, beroep, verleden, ... Er is voldoende ondersteuning, ook individueel.

Boeiend mooi

Eén opleiding werden er twee, dan drie, dan vier, ... benieuwd hoe veel ik er nog zal volgen. Het smaakt steeds naar meer.

Groei

Indien je wil groeien in het leven, ben je in Open Mind op de juiste plaats.

Verrijkend

Echt een meerwaarde om je te verdiepen in traumawerk.

Vanuit het lichaam!

Veel nieuwe technieken om  trauma te benaderen vanuit het lichaam.

Lichaam voelen

De opleiding heeft me aangenaam verrast. Dat je door de eenvoud van de oefening je lichaamsreacties beter leert begrijpen en voelen en eventueel leert bijsturen om iets te helen.

Respectvol

Uit het leven gegrepen, praktisch en diepgaand in respect voor wie de persoon is.

Verrassend

Toch verrassend hoe ik hier elke les meer inzichten krijg, voor mezelf en ook om op toe te passen.

Beweging in verandering

Ik ben zaken te weten gekomen die ik nergens anders zou gevonden hebben.

Doorleefde kennisoverdracht

Een openbaring voor me hoeveel mijn lichaam spreekt! En niet altijd wat mijn hoofd zegt.

Terug in mijn kracht

Deze opleiding heeft mezelf terug meer in mijn kracht gezet; als coach en als persoon. Je leert jezelf beter kennen, je eigen barrières maar ook hoe je die kan doorbreken en aan je heling  beginnen. Het gaat soms sneller dan je voor mogelijk houdt. Dank je wel voor de nieuwe inzichten!

Kennis in eenvoud

Heel veilig en heel voelbaar dat het iets in mezelf in beweging zet. Ik sta versteld van de impact dat het losmaakt en heelt!

Veiligheid

Ik voelde me ten alle tijden in een veilige omgeving met gelijkgestemde gevoelige mensen. De opleiding werkt als een verademing doorheen de oefeningen.

Intens ongewoon

Deze opleiding toont het nut aan van fijne waarneming en observatie om de waarheid van een persoon te achterhalen. Niet de woorden, maar het lichaam toont deze. Jammer dat dit in de wereld van Justitie niet meer wordt ingezet.

Diepgaand allesomvattend

De diepgaande, allesomvattende werking van de ogenschijnlijk zeer eenvoudige oefeningen is levensveranderend. Er is voor mij een leven vóór Open Mind, en eentje erna. Heel veel dank!

Bevrijdend en helend

Een 'must' voor al wie met mensen werkt, wil werken, een 'must' voor al wie zich veilig wil voelen bij zichzelf en zo veiligheid kan bieden aan anderen.

Helend werk

De opleiding begint zacht, maar al snel komen er dingen los en begint er vanalles te bewegen. De dagen erna kunnen soms heftig zijn, maar je voelt ook dat er oplossingen zijn gekomen.

Direct duidelijk

Soms verwacht je een bepaalde reactie van je lichaam, maar komt er toch een hele andere reactie. Je lichaam liegt niet. Het is een kwestie van er naar te luisteren. Dit heb ik tijdens de opleiding zeer sterk mogen ervaren.

Unieke ervaring

Ik leer terug de coneectie met mijn lichaam te voelen, omdat we alles doorleven met de groep. Dat is een zeer intense, maar ook bevrijdende ervaring!

Less is more

Het thema trauma wordt mooi uitgediept met geen overkill aan kennis maar juist veel aandacht naar lichaam/doorvoelen/ervaren en het zijn juist die subtiele aanduidingen waar je normaal gezien makkelijk aan voorbij zou gaan.

Duidelijkheid

Door de gebrachte inzichten zie ik 'mechanismen', 'dynamieken' tussen mensen duidelijker, met oog voor trauma.

Stimulerend

Met verbazing en dankbaarheid heb ik mogen ervaren hoe deze inzichten een onmiddellijk effect op mijn leven had.

Integer

Deze opleiding is een eye-opener, grote stap in het zelfbewustzijn, en veel praktische oefeningen om mee te werken.

Intens verruimend

Krachtige formats omwille van hun eenvoud! Goede balans tussen theorie en oefeningen, en dit alles in een veilig klimaat. Schitterende lesgevers met oog voor de volledige groep.

Sterk!

Het op maat werken, ruimte en tijd geven is in deze opleiding een heel sterk punt!

Intens

Heel mooi om terug te ervaren dat de combinatie tussen theorie en praktische oefeningen zo vlot in elkaar overvloeid.

Aanvullend

Een sterk theoretisch kader aangevuld met praktische oefeningen. Zeer boeiende aanvulling op de rouw-, trauma- en systemische opleiding.

Pittig!

De Trauma Essentials is een pittige opleiding die duidelijkheid schept over traumareacties. Doordat deze gekoppeld worden aan helende houdingen wordt het lichaam terug geheeld . Daarnaast heb ik zelf een goed kader gekregen die ik in mijn praktijk kan meenemen.

Leerrijk

Traumahealing is zeer leerrijk, en elke dag opnieuw confronterend. Het leren van het lichaam is uitdagend, maar gebeurt in alle veiligheid.

Transformerend

Een zeer aan te raden opleiding voor zowel zelfgroei als voor professioneel te gebruiken. Deze opleiding heeft me veel inzichten in blinde vlekken gegeven als ook eigen trauma's ontdekt waar ik zelfs geen weet van had. Een zeer inzichtgevende en transformerende opleiding. Ik kijk al uit naar Trauma Pro!

Jarenlange ervaring

Door de jarenlange ervaring van Sofie merk je duidelijk dat ze heel goed weet waarover ze spreekt. Dit geeft een groot vertrouwen.

Boeiend!

Er is in deze opleiding een mooie afwisseling tussen theorie en iets aan de lijve ervaren. Door de oefeningen die iets bij jezelf in beweging brengen, doe je indrukken op die in het geheugen blijven hangen waardoor je ze makkelijker kunt toepassen bij anderen (indien gewenst). Er wordt een veilige, aangename sfeer gecreëerd waardoor de zin om deel te nemen aan de oefeningen groter wordt.

Hands-on

Helder, eenvoudig en tegelijkertijd zo diepgaand! Mooie afwisseling van theorie en lichaamsgerichte oefeningen.

Zelfhelend

De grote meerwaarde is het inzicht dat er iets kan veranderen of helen door er een lichamelijke beweging aan te koppelen en hierdoor het lichaam een kleine succeservaring te laten voelen.

Beweging

Bij traumahealing wordt er enorm veel voorbeelden aangegeven om de verscheidenheid in trauma's te leren zien.

Essentie

Het geeft als cursist een goed beeld van de verschillende aspecten die bij trauma's voorkomen en daardoor de perfecte basis vormen indien men zich verder wil verdiepen in de materie door het volgen van Trauma Pro.

Impactvol

Het is een boeiend traject, dat leidt tot inzichten op de meest onverwachte momenten. De combinatie theorie en beleving is ontzettend krachtig!

Direct bruikbaar

De sterkte van deze opleiding is het verkrijgen van een breed overzicht waarover trauma en traumapatronen gaat. En het is ook direct toepasbaar.

Veiligheid

De veilige sfeer die gecreëerd wordt door de lesgevers, met kleine stapjes, zorgt voor een volgende fase in je leven.

Body formats

Ik ben me tijdens deze opleiding vooral bewust geworden van het feit dat mijn lichaam niet altijd op dezelfde golflengte zit met mijn geest.

Onmiddellijk effect

Met verbazing en dankbaarheid heb ik mogen ervaren hoe deze inzichten een onmiddellijk effect had op mijn leven. Waarvoor dank!

Integer respectvol

Deze opleiding is een eye-opener, grote stap in het zelfbewustzijn, veel praktische oefeningen om mee te werken. Zacht, gedreven en met veel respect voor iedereen gegeven.

Intens verruimend

Het sterke punt van deze opleiding zijn de krachtige formats omwille van hun eenvoud. Er is daarnaast een goede balans tussen theorie en oefeningen, en dit alles in een veilig klimaat. Schitterende lesgevers met oog voor de volledige groep!

De essentie

Een opleiding waar je met oefeningen meteen kan voelen en het lichaam kan laten spreken.

Vertrouwen

Het op maat werken, ruimte en tijd geven is in deze opleiding een heel sterk punt. Iedereen mag zijn wie hij/zij is.

Intens

Heel mooi om terug te ervaren dat de combinatie tussen theorie en praktische oefeningen zo vlot in elkaar overvloeid.

Less is more

Het thema trauma mooi uitgediept met geen overkill aan kennis maar juist veel aandacht naar lichaam te doorvoelen, te ervaren. Juist die subtiele aanduidingen waar je normaal gezien makkelijk aan voorbij zou gaan.

Helend

De lessen Trauma Essentials hebben een heel goed ritme en dosering. De 6 lesnamiddagen van 3u laten toe om aandacht erbij te houden, maar toch eigen proces niet te onderbreken. Daarnaast is er een heel goede afwisseling tussen theoretisch kader en fysieke oefeningen.

Verrassend

De lichaamsgerichte aanpak is verrassend voor mij geweest om te ervaren.

Verbindende veiligheid

Ik heb deze reeks heel boeiend gevolgd. De manier waarop ruimte geboden wordt voor vraag en antwoord. De wijze waarop de verschillende methodes naar voren werd gebracht. Dit geeft me de ruimte te voelen, wat mij het meeste ligt.

Interessant!

Een echte aanrader voor de ontplooiing van iedereen.

Hands on

Je krijgt inzicht in eigen functioneren door ogenschijnlijk simpele oefeningen.

Het voelen aftasten

Ik vond het heel leuk dat het theoretisch kader doorspekt werd met voorbeelden en oefeningen. De nadruk ligt vooral op voelen en alles mag er zijn. Zo werd lesdag: voeldag. Hopelijk kan ik dit verder doortrekken.

Terug naar het voelen

De sterkte is de veiligheid van de groep, zodanig dat je jezelf kan zijn en dat dit ook ok is, zonder vooroordelen. Het ontdekken van reactiepatronen bij anderen en (aan)voelen hoe iemand zich voelt in een bepaalde oefening was ook zeer leerrijk.

Een andere aanpak

Deze opleiding omvat bruikbare, kleine oefenignen met grote impact op de heling van het lichaam. een andere aanpak dus dan praten.

Boeiend en prikkelende opleiding

Ik vind de trauma essentials een boeiende en prikkelende opleiding, heel erg bruikbaar in mijn werk als kindertolk én een fantastisch proces in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Mind blowing!

Dit is een opleiding die iedereen zou moeten volgen. Het kan je zoveel leren over jezelf en anderen en die je op die manier met een opener blik naar jezelf en de mensen rondom je doet kijken.

More than Essentials

Een MUST voor elke persoon, of je nu coach, therapeut bent of gewoon voor jezelf, om te volgen!

Beleven en doorleven

Een verrijkende opleiding,d ie begeleiding van trauma weghaalt uit het hoofd. Die trauma vanuit het doen uitnodigt om in de helende beweging te gaan binnen een veilig kader. Een aanrader voor iedereen die werkt met mensen!

Veel omvattend

Deze opleiding was een openbaring. Het fiet dat er zoveel reactiemogelijkheden bestaan. Dat er zoveel meer achter mensen schuilgaat dan wat wij op het eerste zicht zien.

Kennis van zaken

Ik ben met een nieuwsgierige, open houding aan Trauma Essentials gestart en ben aangenaam verrast van de invloed van de sessies op kleine dingen in mijn dagdagelijks leven. De reactiepatronen zijn goed uitgelegd, herkenbaar bij mezelf als in mijn omgeving. Het blijft me verbazen wat het lichaam opslaat. De zorgzame en luchtige aanpak van Sofie en Kim zorgen voor een veilig verloop van de sessies.

Helend

Verhelderend om in de spiegel van mezelf te kijken, alsook helend.

Verruimend

Aanvullende benadering voor mensen die vast zitten in reguliere aanpak.

Direct toepasbaar

De kennis van het 'zware' onderwerp Trauma wordt door Centrum Open Mind op een losse en zeer toegankelijke wijze doorgegeven.

Eye-opener

Tijdens de opleiding krijg je een beter zicht op jouw eigen functioneren. Je leert de patronen kennen die je lichaam herbergt. Je leert ook hoe je deze patronen kan doorbreken en daarmee veranderingen in gang zetten in jouw eigen functioneren.

Intens leerzaam

Centrum Open Mind is een fijne plek om te zijn. De trainers hebben heel veel voorbeelden en kunnen duidelijk uitleggen. Er is veel ruimte voor praktijkoefeningen. Een hele interessante en diverse cursus die uitnodigt om meerdere cursussen bij Centrum Open Mind te volgen.

Inzicht met humor

Tijdens deze Traumatherapeut Essentials kreeg ik veel inzichten en daardoor een nog grotere honger naar persoonlijke groei.

Vertrouwen

Deze opleiding is een belangrijk onderdeel als je met mensen wil gaan werken in sessies.

Enorm interessant!

Ik vond dit een enorm boeiende cursus, met een aangename groep. Alles werd duidelijk uitgelegd en op een speelse manier gebracht.

Verhelderend

Het opent deuren waarvan ik dacht dat ze nooit meer zouden opengaan.

Snel en ingrijpend

Visualisatie is een efficiënte, vlugge manier om een onderliggend probleem, trauma, te "vinden", te erkennen alsook de oplossing. Het is een krachtige methode die heel ingrijpend positief inwerkt op de manier waarop ik bepaalde aspecten van mijn leven verder kan bekijken, beleven. Het geeft veel vertrouwen. Een echte aanrader!

Openbarend en verrijkend

Deze opleiding geeft je toegang tot onbewuste traumapatronen die spelen (en de grote variatie aan oefeningen). Het geeft een aanzet om jezelf beter te leren kennen.

Healing

Als psychotherapeute die gewend is om te analyseren, is deze opleiding heel verhelderend en helpend om lichaamswerk te doen. Uit uw hoofd en in het gevoel!

Autenthiek

Deze opleiding biedt een totaal andere inhoud dan andere cursussen en opleidingen die ik gevolgd heb. Het is authentiek door de lichaamsgerichte oefeningen en het echt voelen.

Professionaliteit

De opleiding wordt zeer professioneel gegeven, vanuit het hart, geaard, tot heelheid komen als mens, door menselijkheid en niet door "spirituele" vluchtwegen. Na jaren cursussen volgen, het beste wat op mijn pad kwam, iets wat echt werkt!

Intens en oprecht

Voor mij was de traumatherapeut essentials soms heel zacht dan weer heel confronterend, maar weer een stap naar mezelf. Het smaakt naar meer!

Kwaliteit

Ik was onder de indruk van de eenvoud van de oefeningen, die toch zo'n diepgaand effect hadden.

Inzichten

Je eigen grenzen durven aangeven, was voor mij iets nieuw om te mogen integreren in mijn lichaam, dit door kleine lichamelijke oefeningen.

Leerzaam en confronterend

Een leuke doe-het-zelf opleiding om zowel veel bij te leren als therapeut als voor jezelf.

Top!

Ervaringsgericht leren in deze opleiding is top!

Ervaren!

De Trauma Essentials is een zeer goed begeleide opleiding waarin ervaringsgericht leren en oefenen centraal staan en de veiligheid in de groep zorgzaam gegarandeerd wordt.

Bondig en gevarieerd

Je krijgt een heel helder theoretisch kader en veel ruimte voor praktische oefeningen.

Thuiskomen

Via de trauma essentials ben ik alweer een beetje meer thuisgekomen bij mezelf.

Veiligheid en draagkracht

Ik, C.M., heb leren grenzen stellen door het volgen van de Traumatherapeut Essentials.

Voelen en bewegen

Een mooie inspiratie tot bewegen vanuit de voelwereld.

Fundamenteel

Een fundamentele manier om bewust te worden van je trauma's en hun impact op je leven. Plus de aanreiking van kennis en helende bewegingen die doordringen tot de kern.

No-nonsens

Deze Traumatherapeut Essentials heeft me inzichten gegeven in het mechanisme van trauma op lichamelijk vlak. Het heeft mijn blik op persoonlijke en professionele issues verrijkt én wezenlijk veranderd.

Lichaam vertelt

Bij deze opleiding mag het hoofd eens wat minder werken, het lichaam vertelt genoeg!

Veilig en subtiel

Dank je wel om me heel veilig en subtiek de verbinding met mijn lichaam te laten voelen. Voor mij mag deze opleiding nog langer duren.

Integratie door oefeningen

Traumatherapeut essentials biedt een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk. De vele oefeningen zorgen voor integratie in het lichaam. Na deze opleiding heb ik waardevolle inzichten in mijn eigen proces en traumareactiepatronen gekregen.

Puur en helder

Er is een goede afwisseling van theoretisch kader en praktijkgerichte oefeningen. Bij het oefenen wordt er ook echt bij het lichaam gebleven. Doorheen de dagen voel ik dat mijn lichaam dingen leert. Dat is nieuw voor mij en voelt als diepe heling.

Werken op diepere lagen

Het is een zeer professionele, ervaringsgerichte opleiding met eenvoudige, krachtige oefeningen en zeer goede begeleiding.

tools voor groei

Het heeft me verrast hoe ik dag na dag mooie dingen mocht ervaren bij mezelf, hoe ik van mijn hoofd terug in mijn lichaam kon komen. Deze opleiding geeft je tools om met jezelf en de anderen aan de slag te gaan. Want als begeleider is het belangrijk dat je zoveel mogelijk uit je eigen thema's kan blijven.

Betekenisvol

Fijn om te ervaren hoe je met eenvoudige oefeningen leert 'fine-tunen' van wat van het hoofd komt en wat van het lichaam. De oefeningen werken nog na, en hebben een positief effect.

Intensief

Het is een intensieve opleiding die op een rustige en respectvolle manier wordt gebracht.

Nadruk op veiligheid

Ik merkte in de opleiding een goede balans op tussen theorie, kader en de beleving via oefeningen, waardoor er een goede integratie is van de aangereikte informatie en tools. Ook de nadruk op verbondenheid en veiligheid in de groep op zich is al helend bij het werken rond trauma.

Praktisch georiënteerd

Het is een praktisch georiënteerde opleiding waarbij je meer zicht krijgt op je eigen functioneren doorheen de diverse ervaringsgerichte detectie-oefeningen. Hierdoor krijg je meer inzichten en is er nieuwe ruimte om te groeien.

Goed onderbouwd

Ik vond het boeiend, verrijkend en meestal ook superspannend. Door de goede begeleiding en ervaring kreeg ik goede aanwijzingen en tips om meer thuis te komen bij mezelf.

Eenvoud

De opleiding Traumatherapeut Essentials heeft me aangenaam verrast wat eenvoudige formats te weeg kan brengen en hoe eenvoudig healing kan ingezet worden.

Helende beweging

Deze opleiding vertrekt vanuit verbinding met jezelf en het toelaten van wat er is, ervaren, leren en groeiene naar helende bewegingen toe.

Diepgaand – helend

Er wordt heel veel aandacht besteed aan het creëeren van een veilige context in de groep, wat voor mij heel belangrijk was. Drie begeleiders die heel sterk in hun intuïtief zijn staan en dat ook met woorden kunnen overbrengen.

Transformatie

De opleiding traumatherapeut leert je lagen van trauma observeren, voelen en om te zetten in een helende beweging. Het brengt je dichter bj je natuurlijke kern, leert je weer voelen en brengt je dichter bij je eigen pad. De opleiding doet dingen schakelen die je leven voorgoed veranderen. Bedankt voor elke beweging!

Stroming en beweging

Deze opleiding heeft bepaalde oude blokkades vrijgemaakt waardoor ik nu eindelijk 'mijn' levenspad kan bewandelen!

Impactvol

Voor het eerst in lange tijd voel ik opnieuw en kan ik terug meer mezelf zijn.

Verschillende invalshoeken

De vele oefeningen tijdens de opleiding Trauma Pro bieden vertrouwen en veiligheid om met de handvaten aan de slag te gaan. Een ruim kader vanuit verschillende invalshoeken wordt er aangeboden waardoor de puzzelstukken in elkaar vallen zonder er te  veel over na te denken.

Intens waardevol

Via de opleiding Trauma Pro kan je jezelf leren kaderen in de patronen

Sleutel tot transformatie

Door het werken met bodyformats krijg je oplossingen die je enkel kan bekomen als je het denken kan uitschakelen. Jaren van psychologische begeleiding kunnen nooit de kwaliteit van deze dagen evenaren. Je hoofd dirigeert het lichaam, terwijl het lichaam het veel beter weet. De Traumatherapeut Pro-opleiding was de sleutel tot transformatie!

Zeer waardevol

Op een veilige en interessante manier leer je tijdens de traumatherapeut pro meer je intuïtie voor traumawerk in te zetten.

Kwalitatieve inzichten

Door de aangereikte informztie en uitleg kan ik dit buiten de opleiding inzetten. Daardoor ben ik zowel privé, werk en coaching en niet onbelangrijk mijzelf in een prachtig mooie 'flow' gekomen.

Diepgaand en verrassend

Je wordt meegenomen in de gevoelswereld van je lichaam, op plekken waar je zelfs het bestaan niet van wist.

Helend

Ik vind het mooi hoe precies en subtiel je leert kijken naar de signalen van het lichaam.

Leerrijk

Door verschillende oefeningen heb ik tips en trics opgepikt om zeker te leren toepassen. Vaak zijn het heel eenvoudige dingen die toch wel iets in gang zetten.

Healing in het kwadraat

Fantastisch om jezelf en je eigen blinde vlekken te ontdekken en aan jezelf te werken.

Eenvoudig krachtig

Verrassend, ik had niet gedacht dat er zoveel in beweging zou worden gebracht. Je krijgt ook opmerkelijk goede tools mee.

Leerrijk en verrassend

De traumatherapeut essentials was een leerrijke, helende ervaring om te merken hoe mijn lichaam zo veel andere patronen in zich zitten heeft dan mijn hoofd denkt. Het was bemoedigend om te merken hoe eenvoudige oefeningen rond 'ervaren' en 'bewustworden' toch een duidelijke impact hebben op het veranderen van deze patronen.

Bezielend

Het is een boeiende visie op traumawerk, buiten de kaders van het reguliere aanbod in traumawerk. Het is een opleiding gegeven vanuit het hart.

Verrassend duidelijk

De trauma essentials heeft ervoor gezorgd dat ik meer duidelijkheid kreeg waar mijn eigen valkuilen zich bevonden. Ik kreeg nieuwe inzichten waardoor ik nieuwe helende bewegingen kan maken.

De moeite waard

Ik kan deze opleiding, traumatherapeut essentials, aanbevelen als je met jezelf aan de slag wil gaan.

Ervaringsgericht

De traumatherapeut essentials gaf een duidelijke basisinformatie via ervaringsgerichte oefeningen tot in het voelen.

Intens

Het waren intense en zeer interessante lesdagen van de Traumatherapeut Essentials die ik zowel in mijn job als psycholoog als in persoonlijk leven zeker ga kunnen gebruiken.

Intensief en diep-menselijk

Het speciale aan Open Mind opleidingen is dat er wel een vooropgesteld groot kader is, maar dat de uitbouw van de lesdagen geschreven wordt als het ware op het "lijf" van de deelnemers. Dat is een fantastische ervaring. Het doet nooit schools aan.

Ervaringsgericht

Ik geloof sterk in de combinatie hoofd-lichaam, een holistische benadering van een probleem, door een wisselwerking tussen hoofd en lichaam en dat als klant het niet nodig is om het 'probleem' te 'benoemen', maar wel door mogelijke detectie in het lichaam. Door lichamelijke oefeningen kan iemand bewust worden van bepaalde patronen en eventuele oorzaken waar hij of zij in zit.

Leren voelen

Een mooie ontdekking hoe een lichaam versus geest reageert. Het hoofd kan wel een plan hebben, maar het lichaam reageert toch op zijn eigen manier. In deze cursus wordt dit mooi in beeld gebracht.

Ervaringsgericht voelen

Naast een mooi theoretisch kader rond trauma werden oefeningen aangereikt waarmee aan den lijve, stap per stap, in goed bewaakte groepsveiligheid, oude en nieuwe ervaringen duidelijkheid geven in mijn persoonlijk leven.

Ont- en re-programmeren

Dankzij deze opleiding kreeg ik er een duidelijk beeld van hoe bepaalde houdingen en reacties in mijn leven door mijn traumatische ervaringen bepaald en gestuurd worden. Ik kan er nu attenter op zijn en anders mee omgaan.

Respect en veiligheid

De aanwezigheid van meerdere begeleiders verhoogt het veiligheidsgevoel sterk. Het is een zeer ervaringsgerichte opleiding.

Inspirerend helend

De opleiding bracht inspiratie om mee aan de slag te gaan en om dichter bij mijn gevoel te staan. Het heeft me geleerd om de traumareactiepatronen te detecteren bij mezelf én bij anderen en zelf in de ervaring te gaan.

Veiligheid en sereniteit

Een zeer boeiende opleiding met alweer veel lichamelijke ervaring en bijgevolg deze keer ook helend. Dank je wel!

Opnieuw voelen

Dit is een geweldige opleiding waar voelen op de eerste plaats staat. Je leert er terug voelen. Bovendien was het mooi om te zien hoe de groep goed samenwerkte.

Helende bekrachtiging

Het is een coachopleiding die ongelofelijk helend werkt. Je werkt alleen, in groep met een inspirerende coach.

Confronterend bewustwording

Deze opleiding was voor mij verhelderend, toch ook bewust gemaakt waar ik nu sta en al heel veel heb verwerkt, geplaatst en opgelost. Het heeft wel veel herinneringen opgeroepen aan hoe ik als kind was. Bedankt!

Leerrijk

Soms confronterende inzichten maar werkbaar transformatief!

Verbinding en vertrouwen

Deze cursus groeit mee met de flow die er heerst binnen de groep en de dingen die dikwijls spontaan naar boven komen.

Krachtig en helend

De opleiding raakt eigen thema's aan. Je raakt niet verloren in het thema, maar je komt er gesterkt uit en je kan een stuk verder met jouw thema's.

Een keerpunt

Deze opleiding heeft bij mij veel teweeggebracht. Ik zit momenteel in een burn-out en deze opleiding voelt aan als een keerpunt. Niet wegzakken in de emoties, maar er uit leren en je lichaam het juiste aanleren.

Helende houdingen

Deze Trauma Essentials geeft jou concrete tips om zelf met (kleinere) trauma's aan de slag te gaan. Verrassende helende houdingen, hoe klein ook maar toch met een grote impact.

Helende bewustwording

De Trauma Essentials ervaarde ik als heel verhelderend wat trauma in je lichaam teweegbrengt, welke patronen je ontwikkeld en wat helend voor jou kan zijn.

Veilige ervaring

Ik vond het heel sterk om tijdens deze opleiding te ontdekken hoe fijn het is om helemaal mezelf te voelen.

Veilig en helend

Het is een enorme verrijking om de draagkracht van de groep te voelen. Ik ben heel dankbaar om dit groepsproces te mogen meemaken.

Voelen in veiligheid

Deze opleiding is voor mij een "eye-opener" dat trauma echt wel heel breed gaat. In ieder geval veel breder dan wat ik me bewust was.

Smaakt naar meer…

In deze opleiding kom je te weten hoe fragiel het is om met trauma ter werken. Er wordt bewust enkel gewerkt met heel eenvoudige oefeningen zodat de verwerking haalbaar is voor iedereen.

Prikkelend!

Een fijne manier om kennis te maken met trauma en hoe we met het lichaam kunnen werken hierin. Het smaakt naar meer...

Ervaren in het zijn

In deze zomerweek Trauma Essentials kon ik dankzij de fijne groep en praktische exemplarische oefeningen als het ware 'open' gaan. Het (lichaamsgerichte) bewustzijnsverhogende heeft me veel geleerd.

Veiligheid

De oefeningen 'met' het lichaam vertellen veel nieuwe dingen terwijl het hoofd denkt alles te weten.

Dankbaarheid

Deze opleiding leert je te vertrouwen op je lichaam, via veel formats komt je uit je hoofd. Heerlijk om terug te laten stromen!

Persoonlijkheid

Er wordt rekening gehouden met de volledige groep. Er is een goede veilige begeleiding waardoor men toegankelijk wordt om al enkele blokkades vrij te maken.

Doortastend met effect

Een aangename, ervaringsgerichte opleiding met het nodige pitgehalte waarna het nodige in beweging gezet wordt.

Boeiende innerlijke reis

Hoewel het een zeer pittige opleiding is, wordt er voldoende veiligheid geboden om je 100% te geven en te leren. zeer veel ondersteuning van de lesgevers... zeer boeiend... zeer leerrijk... kortom, een echte aanrader!

Overgave – Flow

Er is een 'voor' de opleiding, een 'tijdens' en vooral een 'na' de opleiding. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben toch tot op het einde gebleven.

Tot in de kern

Een boeiend, confronterend, leerrijk, prachtig parcours langs en door je angsten en noden, op weg naar helende bewegingen op je levenspad, stapje voor stapje.

Beleving & Beweging

Oefeningen leiden ertoe dat vanuit een diepe beleving inzichten ontstaan die een ontvouwingsproces in gang zet, waarbij het lichaam zichzelf gaat herschrijven.

Eigen kracht

De combinatie van achterliggende theorie, aanzet tot eigen bewegingen en oefenen met andere is de sterkte van deze opleiding!

Durven doen

De thema's die in een groep leven, worden behandeld in een veilige omgeving. Door met kleine groepjes onder begeleiding deze thema's aan te raken, vindt er heling plaats.

Veiligheid en verbinding

Deze opleiding maakt wel iets wakker, maar heelt ook. De hele groep is in die 12 dagen enorm geëvolueerd. Ik ben blij dat ik deze opleiding gevolgd heb.

Bevrijding – dankbaarheid – geluk

Ik ben niet meer dezelfde persoon die begonnen is aan deze opleiding. Ik heb veel meer energie, voel me bevrijdt van een enorme last. Ik leef! Gaandeweg heb ik mogen ontdekken dat de lasten in mijn leven ook voor bevrijding zorgen. Dit inzicht is er gekomen dankzij Open Mind. Mijn dankbaarheid kent geen grenzen. Bedankt dat ik Lieve mag en kan zijn!

Eenvoud en kracht

Er is heel veel in beweging gezet... dingen die ik vooral in elke vezel voel. Moeilijk te omschrijven in woorden, en misschien wil ik dat ook niet.... Duizendmaal dank je wel!

To the point!

De combinatie van lichaamswerk en theorie en geluid en ... dat alles hier mogelijk is om tot een helend resultaat te komen, is de meerwaarde van deze opleiding.

Krachtig non-verbaal

Door zelf trauma en traumahealing te doorleven, heb ik handvatten, feeling en inspiratie gekregen om kennis hiervan ook aan anderen door te geven. Voor mezelf alweer een rijkdom in persoonlijke ontwikkeling!

Toepasbare oefeningen

De hoeveelheid praktische en makkelijk toepasbare oefeningen maken dat je hiermee zelf vlot aan de slag kan.

Praktijk- en ervaringsgericht

Het is niet enkel belangrijk om te luisteren naar het gesproken woord, maar ook naar het lichaam.

Bewustzijnsverruimend

De Trauma Essentials was een intense ervaring. We kregen veel nieuwe inzichten en de kleine oefeningen zetten belangrijke bewegingen in gang, die onmiddellijk in de alledaagse praktijk verder gezet konden worden. Het is een leerrijke en boeiende opleiding, die verdere stappen laat zetten.

Eenvoud op maat

Vanuit een duidelijk kader en via eenvoudige praktische oefeningen wordt de deelnemer in contact gebracht met de wijsheid en de taal van zijn/haar lichaam en krijgt het door een fijn afgestemd prikkelniveau de kans om dingen te verwerken.

Diepte & essentie

Ik kreeg een zeer eenvoudig kader mee dat zeer werkbaar is in de praktijk en in bredere context toepasbaar.

Nieuwe inzichten

In een veilige omgeving wordt je zowel mentaal als fysiek gevoed. Je krijgt inzicht in dagdagelijkse traumareactiepatronen in omgang met anderen. Weer een stukje afgelegd op weg naar innerlijke rust.

Verhelderend praktisch

Ik vind de Trauma Essentials heel praktijkgericht. Uit elke sessie neem je wel iets mee naar huis om mee aan de slag te gaan.

Zelfreflectie

Trauma Essentials geeft je de tijd om naar jezelf te kijken, jezelf open te stellen voor de confrontatie met jezelf om nadien meer energie te hebben. Top! Heel veel zaken die ik meeneem voor mezelf als voor anderen.

Kwaliteitsvolle werkmethode

Ik had wat schrik om deze opleiding te volgen, maar de veiligheid die werd gecreëerd vanaf de eerste sessie hielp mij daar snel overheen. Geleidelijk aan kreeg ik meer energie en werd mijn draagkracht groter. Wat traumahealing betreft is er nog veel mogelijk...

Beleving op een veilige manier

Met respect voor elkaar begeleiden de lesgevers ons op een veilige manier doorheen onze eerste stappen in traumahealing. Zalig!

Zeer toegankelijk

Deze opleiding is zeer toegankelijk en ervaringsgericht. Het zijn kleine dingen die grote veranderingen kunnen te weeg brengen.

Bewustwording

Tijdens deze opleiding ervaar je de kracht van je lichaam. Het opent echt jouw ogen en bied je nieuwe inzichten. Als er soms onbewuste persoonlijke thema's naar boven komen, wordt hiervoor tijd en ruimte gemaakt.

Bruikbaar & verhelderend

De gepaste aandacht voor de individuele processen en de mooie afwisseling van theorie en praktijk.

Interactief bewustwording

Op veilige, ongeremde manier en met veel voorbeelden zelf actief mogen leren ervaren en doen.

Inzicht in lichaamswerk

Onvoorstelbaar hoe schijnbaar eenvoudige fysieke handeling voor je lichaam toch enorm helend kan aanvoelen.

Lichaamsbewustwording

Het omzetten van theorie naar praktische oefeningen in een veilig kader en aangename omgeving maakt deze opleiding leerrijk zowel voor persoonlijke groei als beroepsmatig.

Het zit in de details

De sterkte van deze opleiding ligt bij het krijgen van de gepaste handvaten bij traumahealing. Serge en de assistenten waken steeds bij oefeningen en bij 1-op-1 demo's over de gepaste veiligheid.

Concreet & transformerend

De Trauma PRO-opleiding toont hoe een kleine beweging heel veel heling in gang kan brengen, en zonder in drama te verdrinken.

Veilig en pittig

Het is leren op verschillende niveaus; voor jezelf én voor anderen. Trauma-healing van je eigen stukken en tegelijkertijd anderen helpen. Het is een boeiende reis die zwaar is, maar eindigt met een versterkend gevoel.

Kracht in eenvoud

Vele momenten was ik diep geraakt door de heel diepe trauma's die naar boven kwamen. Evengoed raakte mij de kracht van de eenvoud waarmee de energie kan ontladen.

Maakt vrij

Er zit een lijn in de opleiding en is toch nooit voorspelbaar. De Trauma Pro-opleiding wordt tevens gegeven door zeer ervaren competente hoofdbegeleider en assistenten. Iedere sessie stonden ze er. Er wordt ook gewerkt vanuit de groep, wat er leeft binnen de groep. Kortom, het gaat om de essentie in het leven.

Intensief en leerzaam!

Zeer herkenbaar in de dagelijkse praktijk van het leven, daardoor altijd een overvloed voorbeelden om te leren.

Ervaringsgericht – zelfreflectie

Zeer sterk gericht op ervaringen met hierbij een goede "technische" ondersteuning. De juiste ondersteuning op het juiste moment!

Herkenbaar en beklijvend

De opleiding geeft goede basisinzichten rond traumahealing. De theoretische inzichten worden bevattelijk voorgesteld. De oefeningen staan ook in goede relatie met de gegeven inzichten, en er worden veel voorbeelden gegeven zodat het allemaal heel levendig wordt.

Kwaliteitsvolle opleiding

Ik ben in contact gekomen met verschillende onopgeloste stukken waar ik heel dankbaar voor ben.

Mooie aparte kijk!

De opleiding is een mooi aanloop naar het kennismaken met trauma in zijn breedheid en brengt door de aanpak via het lichaam een hele mooie aparte insteek.

Groot effect!

Deze opleiding omvat eenvoudige, krachtige oefeningen met groot effect, en dit onbewust.

Een complete openbaring!

Een complete openbaring, een eerste kennismaking, maar o zo helend! Deze opleiding maakt veel meer vrij dan je op het moment zelf zou denken.

Een veilig kader

Ik vond het mooi om te ervaren dat naarmate de opleiding vorderde, de veiligheid in de groep groeide waardoor ik me kwetsbaar durfde opstellen.

Zeer praktijkgericht

Er wordt voldoende veiligheid geboden om de oefeningen uit te voeren. De oefeningen zijn echt top en weldoordacht. Echt studiemateriaal om onmiddellijk in de praktijk mee aan de slag te gaan!

Eenvoudig duidelijk!

Met vrij eenvoudige oefeningen wordt er veel duidelijk én 'geheald'. Fijn om te ondergaan en direct toepasbaar als coach.

Direct sterke impact!

In plaats van een louter academische opleiding, is deze zeer praktisch gericht. De oefeningen hebben een directe sterke impact. tal van jaren therapie gevolgd, maar in deze 6 namiddagen heb ik veel meer geleerd en opgestoken!

Krachtig in kleine stapjes

Deze opleiding wordt zeer veilig gegeven, met een rustige opbouw, god gedoseerd en in verbinding met wat mogelijk is in de groep. Krachtige bewegingen gezien vanuit zeer kleine stapjes. Mooie rustige opbouw en structuur zorgt ook voor veiligheid.

1 – 2 – 3

Weten is één, voelen is twee, samen is drie!

Een duidelijke structuur

Een opleiding met een duidelijke structuur waar je meteen veel handvaten voor de praktijk krijgt. Het plaatje klopt nog steeds als je deze opleiding toetst met de andere opleidingen bij Open Mind.

Het klopt helemaal!

Intuïtief bij deze opleiding terecht gekomen, erg blij en dankbaar dat ik hier in mijn intuïtie heb gevolgd. Het was een fijne groep met veel aandacht voor veiligheid. Als enige Nederlander in de groep maakte dit wel even extra spannend. En elke keer ben ik vol energie naar huis gegaan, het klopt helemaal! Dit is wat ik te doen heb!

Kwaliteitsvolle opleiding

Ik ben in contact gekomen met verschillende onopgeloste stukken waar ik heel dankbaar voor ben.

Helende opleiding!

De opleiding traumahealing heeft me precies helemaal opgekikkerd. Dank je wel voor de mooie, leerrijke en vooral helende cursusdagen! Er zijn puzzelstukken op hun plaats gevallen, nieuwe zaadjes gekiemd, ... Dank je wel!

Dank je wel!

We willen jullie graag bedanken voor de fijne manier van lesgeven en de lessen die we geleerd hebben door het volgen van de essentials van de traumacoach. Complimenten aan alle 3 de lesgevers!

Een aangename verrassing

Ik was aangenaam verrast over de fijne manier van lesgeven, in een sfeer die vrij snel een veilig gevoel gaf. Hierdoor durfde ik me als demovoorbeeld opgeven. Ook de ondersteuning na een proces was voor mij enorm helend en waardevol.

Mooie groepsdynamiek

De manier waarop er veiligheid gecreëerd wordt, maakt dat er een mooie groepsdynamiek en prachtige resultaten kwamen. Naar het einde van de week toe was er een duidelijke "healing" binnen de groep gebeurd.

Ruimte om te groeien

Het zorgvuldig opbouwen van de week. De ruimte die op die manier ontstaat waarin de veiligheid zijn kans krijgt om te groeien. Waardoor je als persoon kan groeien...

Een mooie opleiding!

De veiligheid die aanwezig is in de groep, zorgt ervoor dat je jezelf kan zijn en kan groeien als persoon.

Theorie in praktijk omzetten

Het kunnen/mogen omzetten van theorie in praktijk en da tin een bijzonder warme veilige omgeving.

Helende oefeningen

De opleiding bestaat uit helende oefeningen, die voelbaar werken en toepasbaar zijn. En dit door soms kleine bijsturingen...

Mooie opbouw

De lessen zijn zeer mooi opgebouwd. Je voelt dat het doordacht opgebouwd is. Er komt hoe dan ook iets van trauma naar boven, maar door de begeleiding wordt dit zeer goed begeleid.

Leerrijke ervaring

Rustige veilige weg om het lichaam en zijn "wijsheid" te leren kennen.

Zeer ervaringsgerichte opleiding

Zeer praktijkgerichte, ervaringsgerichte en intensieve opleiding die eye-openers en healing biedt.

Onmiddelijk toepasbaar

Het aanreiken van werkbare formats die onmiddellijk in het lichaam geïntegreerd worden.

Boeiende opleiding

Een bijzonder boeiende opleiding om inzicht te krijgen in jezelf en om er op een helende manier mee aan de slag te gaan. De oefeningen zijn zeer praktisch toepasbaar voor mijn coach praktijk.

Een goede balans

Bij Open Mind is het thuiskomen. De ontvangst is huiselijk en warm. De opleiding hanteert een goeie balans tussen theorie en praktijk. Vragen worden bevredigend beantwoord m.a.w. de kennis is doorleefd en wordt op een authentieke manier overgebracht. Ik ben ongelofelijk tevreden!

Een sterk team!

Tom, Sofie en Leo zijn/vormen een sterk team die zorgen dragen voor de veiligheid. Tom is een fijne docent, die enkel op gevoel werkt. Ookal komt er wel wat theorie bij te kijken.

Nieuwe inzichten en ervaringen

In veiligheid nieuwe inzichten verwerven en ervaringen op doen ten aanzien van trauma.

Een volledig inzicht

Deze opleiding geeft een zeer volledig inzicht in trauma op een beperkte tijd. Ook zeer concreet gemaakt.

Veiligheid bovenaan!

Veiligheid staat centraal in Traumatherapie. Dit wordt helemaal doorgetrokken in de training. Deze veiligheid is super helend en voelt heel ondersteunend en goed!

Krachtige oefeningen

De balans tussen theorie en praktijk is zeer goed. De oefeningen werken sterk door, alhoewel ze eigenlijk zeer eenvoudig uit te voeren zijn.

Grote impact

Hoe sterk de impact ook is op je denken, wat je lichaam je zegt, kan je niet argumenteren.

Een ‘gewaagde’ openbaring

Een 'gewaagde' openbaring voor iedereen die aan de slag wil gaan met zijn thema's.

Direct merkbaar

De opleiding is voor iedereen toegankelijk, zowel coaches als voor jezelf, dit in een heel veilige omgeving. Je hebt direct voelbare resultaten voor jezelf. De opleiding wordt gegeven door ervaren docenten en is direct toepasbaar.

Oplossingsgericht

Op een aangename wijze een mogelijks al dan niet zwaar thema aankaarten, en een oplossing aanbieden.

Lichaamsgerichte benadering

De lichaamsgerichte aanpak is een echte meerwaarde. De geboden veiligheid die mij uiteindelijk toeliet om effectief in mijn lijf te zitten, in plaats van in mijn hoofd. Voor mij een totaal nieuwe manier van leren, ervaren en het lesmateriaal.

Eenvoud

De eenvoud van de oefeningen met een belangrijke impact in de ervaring.

Goede balans

Theorie & praktische oefeningen ontzettend goed in balans. Voel nu al aan mijn zijn dat ik verrijkt ben op mentaal, fysiek, emotioneel en collectief gebied.

Spannend!

Je leert grenzen verleggen. Spannend!

Een goede mix!

De opleiding wordt gegeven met zuivere intenties, zeer integer, en een goede mix van ernst en lucht.

Zeer krachtig!

Tijdens de helende oefening van de schouders (druk uitoefenen, hangen, manipulatie) borrelde een enorme kracht in me op, waarvan ik niet wist dat ik die in me had. Het was alsof ik in contact kwam met de ware ziel die ik ben.

Grensverleggend!

Een opleiding om je grenzen te verleggen op emotioneel vlak en in je kracht te gaan.

Bijzondere opleiding

De opleiding bood me de veiligheid, de nodige kennis en de optie om mezelf een stuk verder te begrijpen. De technieken zijn bruikbaar in eender welke context, dus zeker die van mezelf. Alles ook opnieuw onder de bijzondere, professionele begeleiding die ik bij Open Mind gewoon ben.

Het raakt!

De trauma opleiding raakt! Met heldere uitleg en actief lichaamswerk kom je in contact met je eigen (trauma)thema's en de mogelijkheden van traumahealing. Dit in afstemming van de veiligheid en de draagkracht van de groep.

Een aanrader!

De opleiding geeft duidelijke kaders (traumaschema, stappenplan, sessie...) mee, e-platform waar alles beschikbaar is, verschillende methodes om aan de slag te gaan, veel materiaal ter beschikking, uitgebreide pauzes waar je je gesoigneerd voelt, een open houding, inspelend op de groep.

Biedt nieuwe mogelijkheden

Sterk punt van de opleiding is het erkennen en verkennen van je eigen traumapatronen, en het heropenen van mogelijkheden om je eigen patroon te hertekenen.

Ruimte eigen inbreng

Een interessante mengeling van theoretische inzichten met praktische oefeningen en ruimte voor inbreng van eigen thema's.

Direct effect

Er is heel veel respect voor individuele verschillen en voor het tempo van de groep. Je ziet het werken... Het is heel interessant om er mee bezig te zijn. De oefeningen lijken in het begin confronterend maar al heel gauw voel je de veiligheid om het toch te proberen.

Verrassingseffect

Het is stuk verrassend het 'effect' van de ingebouwde oefeningen te voelen. Te voelen hoe je lichaam reageert voor je je bewust wordt. Te constateren 'oeps' daar zit iets. En daar kan je dan weer mee verder - er bewust naar leven.

Waar boeken stoppen…

Er wordt verder uitgedacht en lesgegeven waar de boeken stoppen... De combinatie van praktisch theorie en 'spiritueel' is een goed evenwicht.

Veiligheid boven alles

Veiligheid boven alles met heel veel respect voor iemands grenzen (ookal herkent de persoon die zelf niet altijd) Het programma wordt aangepast aan de situatie die zich voor doet. De lesgevers gaan zeer flexibel om met de omstandigheden. Men laat iemand niet zomaar naar huis gaan als ze opmerken dat er iets geraakt is, maar geen plek heeft gekregen. Goede nazorg! B

Krachtige opleiding!

Heel krachtige opleiding die vele dingen losmaakt en ook je wereld op zijn kop zet om na een paar dagen de inzichten te voelen waarmee je dan uren/dagen verder kan.

Terug leren voelen

Ik heb in deze opleiding vooral ontdekt dat ik al jaren niet (of nauwelijks) meer voel. Ik zat voortdurend in mijn hoofd.

Doorleefd en interactief

Doorleefd en interactief - ruimte & durf van de lesgevers om te bewegen met groepsenergie mee.

Praktijk ondersteunt theorie

Ik vond het prettig en leerzaam om de theorie ondersteund te zien door de praktijkoefeningen, waarin het lichaamswerk centraal staat.

Ervaringsgerichte opleiding

Je voelt in de opleiding wat de impact van een trauma is op je gedrag en gedachten. Je ziet ook het belang in om er verder mee aan de slag te gaan.

Lichaamsgerichte opleiding

Van het hoofd (ego-verstand) naar het lichaam brengen van de aandacht als eerste sterk punt. Ten tweede de ervaring hoe sterk alles in lichaam is opgeslagen en hoe eenvoudig dit te detecteren is als derde punt. Je komt bij eigen trauma's en leert anderen te observeren.

Fijne werkwijze

Voor het eerst in mijn bestaan, keek ik uit naar een 'trauma'-opleiding. Fijne werkwijze via 'domme' oefeningen uitvissen wat er in ons lichaam is opgeslagen. Hoe we reageren is soms verbazend anders dan wat we dachten dat we zouden doen. Veilige setting en omkadering. Smaakt naar meer!

Mooie aanvulling

Trauma vanuit het fysische bekijken gaf nieuwe inzichten!

Sfeer van (h)erkenning

Bedankt voor de veilige omgeving die jullie creëren om met kleine en grote trauma's in aanraking te komen en ermee aan de slag te gaan. Eenvoudige oefeningen en een sfeer van (h)erkenning van elkaars grote en kleine thema's zorgen voor zachte heling.

Duidelijke uitleg

De duidelijke uitleg rond het traumaschema en hoe je best reageert op de verschillende trauma's zijn naast de praktische ervaringen rond helende houdingen een aanrader voor éénieder van ons.

Zeer concreet

Als psycholoog heb ik veel concrete, korte en verduidelijkende oefeningen meegekregen die ik in mijn praktijk kan gebruiken.

Vele nieuwe inzichten

De vele nieuwe inzichten op welke wijze ons lichaam via heling, via aanrakingen en energetische velden zich ontdoet van de "fysieke" pijn veroorzaakt door ingrijpende gebeurtenissen ervaar ik als: verrijkend, verbazingwekkend, hoopvol en geruststellend.

Confronterend!

Het verschil tussen het hoofd (denken) en het lichaam (voelen) was bij momenten confronterend. Niets echter is me ooit duidelijker geweest dan nu. Of dat denk ik toch... :-)

Een veilige omgeving

In deze opleiding, in dit opleidingscentrum, is het veilig om te leren zien wat is, te leren wat het kan worden, en wordt beweging in die richting werkelijk en gepast gestimuleerd.

Een mooie mix!

De opleiding is heel goed gestructureerd, overzichtelijk en heel praktijkgericht. Er is een mooie mix van theorie en oefeningen. Je krijgt veel bruikbare bagage mee.

Een stap richting verandering

Het lichaam kruipt langzaam waar het hoofd niet aan kan, een open deur naar verandering...

Coaching platform als meerwaarde

De vele oefeningen die worden gegeven naast de theorie is zeker een pluspunt. En de mogelijkheid om alles thuis nog eens rustig door te nemen doordat de samenvattingen van elke dag op het coaching platform wordt gezet.

No-nonsens aanpak

De no)nonsens aanpak (recht toe, recht aan) heeft op mij een zeer rustgevende invloed vanwege de duidelijkheid. De lessen worden heel logisch opgebouwd met tal van voorbeelden en oefeningen, waardoor ik me de lesinhoud zeer gemakkelijk eigen maak.

Opleiding met diepe betekenis

Een op eerste zicht rustige opleiding, maar met een diepe betekenis, gebracht met beknopte, maar duidelijke, informatie en met een vrolijke noot door de gevatte zin voor humor. Een opleiding die heel wat teweegbrengt ondanks zijn eenvoud.

Respect voor eigen tempo

Er werden zoveel dingen aangeraakt, samengevoegd: zoveel pistes, kennis en oefeningen. Het was ook fijn dat je geen bepaalde dingen moest vertellen. Je voelt dat er veel respect is, en veel ruimte. Het was ook een fijne manier om andere cursisten beetje bij beetje te leren kennen, helemaal niet dwingend.

Inzicht en verbondenheid

Ik heb genoten van intense "eye-opening" lessen door én met mede-zoekers, gelijkgestemde zielen. Dit deed enorm deugd, bracht inzicht en schonk verbondenheid! Dank je wel!

Het klopt!

De gebruikte benadering beantwoordt naar mijn aanvoelen op een manier die klopt, aan de steeds prangerder noden van de maatschappij. Meer weggaan van taal als hulpmiddel, meer werken met het lichaam, meer aandacht vanuit verbinding, houvast & dankbaarheid.

Alles kan, alles mag

De opleiding wordt in een veilige omgeving gegeven, waar alles kan en alles mag nog boven komen. Altijd er naar uitgekeken om naar de opleiding te vertrekken, geen enkele opleidingssessie willen missen. Enorme ervaring, zelfzekere houding en luchtige aanpak

Mooie opleiding

Mooie basis om meer over trauma-healing te weten te komen, zowel mentaal als fysiek. Als cursiste word je goed verzorgd.

Verhelderend

We hebben geleerd veel te praten over onze problemen in onze maatschappij, maar vergeten vaak dat er "stukken" trauma achterblijven in ons lichaam. Goed dat dit aspect zowat meer is gaan leven voor mij.

Andere kijk naar de mens

In deze opleiding leer je fundamenteel kijken naar de mens. Iedere mens draagt wel meerdere trauma's in zijn of haar lichaam. Hoe kan je hiermee omgaan? En vooral! Wanneer wordt er bij jou een trauma aangeraakt? Wat gebeurt er dan met je? Wat heb je dan nodig? Deze vragen worden tijdens de opleiding beantwoord.

Heel verrijkende ervaring!

Voor mij was het een heel verrijkende ervaring om inzicht te krijgen in de verschillende fases van Trauma. Het brengt je een zekere rust om sneller terug in je comfortzone te geraken.

Toepasbaar in eigen sessies

Ik gebruik de eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen nu zelf tijdens mijn coachsessies. De klant krijgt heel snel inzichten

Heel erg bruikbaar

Heel erg bruikbaar in het dagelijks leven, familie, gezin en kinderen... Eens stil staan bij ons zelf en voelen in ons lichaam.

Intuïtieve handvaten rijker

In mijn werk met ouders en kinderen blijk ik regelmatig dingen intuïtief te doen. Door het volgen van de Essentials krijgt mijn handelen handvaten en kan ik het onderbouwen.

Eye opener!

Deze opleiding is echt een eye opener wanneer je bewust op zoek bent naar wie je bent. Het is een pittige opleiding, maar het helpt je binnen te dringen tot op celniveau en aan de slag te gaan met wat er nog aanwezig is. En dit alles binnen een veilig team, met veel kennis en ervaring.

Zelf bewuster geworden

Deze opleiding heeft me bewuster gemaakt van bepaalde patronen, die ik in mijn relatie ervaar. Het bracht me inzicht. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Ik heb zeker "handvaten" meegekregen om hiermee aan de slag te kunnen. Heel boeiend en leerrijk!

Zeer mooi inzicht gekregen

"Leer kinderen en vluchtelingen dankbaar zijn." Als onderwijzeres vind ik dat het mooiste inzicht die ik hier kon leren!

Heel verhelderend!

De opleiding wordt gegeven op een veilige manier. Er wordt heel voorzichtig te werk gegaan, maar heel gericht en effectief.

Boeiend

Heel sterk - leerrijk - confronterend

Ons lichaam is een wonder!

Zeer 'aards', niets zweverigs, zeer sterk verbonden met het lichaam. Ons lichaam waar alles in opgeslagen is en dat een wonder is om te mogen ontdekken.

Veilige eenvoud

De veiligheid en de eenvoud van de oefeningen zijn heel sterk aanwezig in deze opleiding, waardoor je dit gemakkelijker kan verteren en helend kan toepassen in je dagelijks leven.

Leerrijke oefeningen

De oefeningen hebben mij heel wat bijgebracht en dat ga ik niet licht vergeten en zeker ook toepassen.

Zeer duidelijk!

Heel duidelijk gebracht en in kaart gebracht! Iedereen werd 'gedragen' en 'gehoord'. Het was heel fijn om fysieke oefeningen, bewegingen te kunnen maken om iets te verwerken.

Een aanrader!

De opleiding bracht veel in beweging en sleutels voor de toekomst. Ik zou deze opleiding aan iedereen aanraden.

Diepe inwerking

Het heeft me inzichten gegeven vanuit het voelen, zonder te denken. De kracht van het lichaam en innerlijk weten. Heel eenvoudige oefeningen met een diepe inwerking.

Een herademing

Zeer veel praktische tools die direct gebruikt kunnen worden in het dagelijkse leven. Een kleine beweging kan zeer veel in beweging brengen! Een herademing voor gans het lichaam!

Begin van meer bewustzijn

In deze opleiding leerde ik een begin maken met het kijken met de ogen. Naar dat wat er is, en dat bevragen. Nagaan of het klopt in plaats van uit te gaan wat ik denk, voel of waarneem via intuïtie. Ook het respecteren van het tempo, stapgewijs meegaan met de stroom en met iemand die in trauma is. Voor mij is de start gemaakt om dit nog bewuster in mijn leven en werk te integreren.

Maatwerk!

Maatwerk van traumahealing op zowel individueel als groepsniveau. Perfect!! afgestemd. Maatwerk op het hoogste niveau. Individuele aandacht zonder dat het ten koste gaat van het groepsproces. GEWELDIG!!!

Transformatie naar kracht

Buiten het trauma wordt het magisch. De helende houding met de energie die vrijkomt aan te wenden als generator voor iets positiefs. Trauma transformeert naar kracht!

Absolute meerwaarde!

Leerrijk, meerwaarde om in het verdere leven mee te nemen, zowel privé als op het werkveld. Geen woorden voor de lesgevers, daar ik zoveel positiefs wil neerpennen en daar heel veel dagen voor nodig heb. Bedankt voor de verrijking en het wakker schudden dat ieder mens in zijn eigen zijn er mag zijn!

Zorgzaam alsook prikkelend

De opbouw van de week is met aandacht voor één ieder en zeer zorgzaam alsook prikkelend. De ervaring van Serge, Sofie en assistent werken inspirerend en geven vertrouwen en veiligheid. Het is een mooie stap op het pad!

Duidelijkheid gecreëerd!

De opleiding heeft voor mij duidelijkheid gebracht in de verschillende niveaus van trauma en hoe daar mee om te gaan. (een eerste stap zonder het in 1 keer te moeten oplossen.)

Erg doeltreffend

Trauma in de vorm van werken met je lichaam is erg doeltreffende healing. Met gesprekstherapie alleen kan je niet tot dit niveau komen.

In beweging…

Deze opleiding zet trauma's letterlijk en figuurlijk in beweging en in een kader.

Eenvoud met veel effect

Eenvoudige oefeningen zonder franjes maar met veel effect. Praten is zilver, ervaren is goud (en dit voor een mentaal beestje...)

Zeer verhelderend

Je leert jezelf beter kennen. Er komt helderheid in de dingen in je leven waar je steeds tegenaan loopt, zoals bepaalde patronen. Je weet nu hoe dit komt en kan er verandering in brengen. Ik heb tijdens deze opleiding al een "niet-voedende" relatie definitief beëindigd (waar ik al meer dan een jaar mee bezig was...)

Aandacht voor iedereen

Er wordt enorm veel belang gehecht aan veiligheid in de groep, wat de impact van de oefeningen vergroot. Het is zeer gericht naar de persoonlijke noden van de groep, waardoor iedereen er iets aan heeft.

Zeer unieke opleiding

Het bracht mij terug in contact met mijn lichaam. Ik vind het een zeer unieke methode, en ik voel dat verandering mogelijk is.

helende opleiding

Deze opleiding werkt helend door bij jezelf, maar ook naar anderen toe en is nuttig op vele domeinen: relatie, gezin, werk, angsten, ... Voor mij was het de eerste methode die mijn angsten verminderde. (en ik had er al wel wat geprobeerd)

Eenvoud werkt

Complexe thema's worden in alle eenvoud aangepakt. Met weinig wordt er veel in beweging gezet.

Opleiding vol verrassingen

Een goed opgebouwde opleiding met mooie afwisseling tussen theorie en oefeningen; oefeningen heel direct toepasbaar en voelbaar wat voor veel verrassingen zorgde.

Authentieke begeleiding

Helemaal wat ik nodig had op dit moment. Zeer authentieke, duidelijk gestructureerde begeleiding met ruimte voor wat zich aandient. Stap voor stap en toch zeer diepgaand. Super enthousiast om de PRO te volgen!

Zeer concreet

De manier waarop de items worden naar voor gebracht, is duidelijk en gevat. De concrete voorbeelden zorgen voor direct inlevingsvermogen. Elke les kom je met een inzicht buiten!

Algemeen en toch specifiek

De opleiding heeft voor ieder iets speciaals, terwijl aan de andere kant hij algemeen over komt.

Eenvoud & ervaring

Complexe materie op een eenvoudige behapbare manier brengen. Leiderschap/ervaring zorgen voor veiligheid, een veilig kader. De ruimte voor stop, en niets wordt opgedrongen.

Een zeer goede opleiding

Eigenlijk alles zijn sterke punten van deze opleiding. Al klinkt dat wellicht raar! Maar zeer goede opzet, kundigheid, juist aanvoelen van de materie. Er worden ook oefeningen aangereikt die je zelf thuis kan doen.

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee ! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte: genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 25 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online syllabus

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding  kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling online, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Toekomstige Startdata van de opleidingen tot deskundige

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

Integrale Coach eerstvolgende startdata

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda