Relatietherapeut

Maak mensen opnieuw gelukkig

Opleiding Relatietherapeut – Relatiecoach

Wegwijs in hedendaagse relatievormen

Deze opleiding relatietherapeut gaat jaarlijks door en duurt 12 dagen.

Je volgt best ook nog de Integrale Basis Coach voor algemene coach vaardigheden en de trauma essentials.

Relaties vragen meer dan enkel therapie!

Relatieproblemen worden meestal aangepakt door in therapie erover te praten. Er zijn echter veel meer en veel doeltreffender mogelijkheden om met een relatie aan de slag te gaan. Dit hebben wij gebundeld in deze opleiding relatietherapeut. In de loop van 20 jaar Open Mind hebben wij van dichtbij veel relaties zien ontstaan, veranderen, groeien en breken. Wij hebben ook gezien wat werkt en wat fout afloopt, hoe het komt en wat mensen niet gezien hebben.

In begeleiding zijn sommige koppels uit elkaar gegaan, gescheiden koppels hebben elkaar soms plots écht gevonden, sommige nieuw samengestelde gezinnen hebben het goed, andere blijven op zoek. Vaak zien wij dat mensen er écht willen voor gaan en er toch diepere drijfveren zijn die het moeilijk maken. Met de beste wil en het meest inzichtrijke gesprek kom je er vaak niet.

De drijfveren van relatieproblemen zitten vaak in een onbewust stuk. Dit pakken we aan met Systemisch en Traumawerk in deze opleiding relatietherapeut.

Elk zijn eigen relatievorm, vrij van oordeel

Het klassieke huisje, tuintje, kindjes… en trouwen voor de rest van je leven is ondertussen wel voorbij. In de verschillende relatievormen is het belangrijk als begeleider geen oordeel te hebben over de vorm van de relatie, maar dieper op zoek te gaan naar de drijfveren van die relatie.

De idylische gedachte dat je spontaan verliefd wordt op iemand, maakt snel plaats voor een minder romantische gedachte van potjes en dekseltjes die niet passen omdat iemand ze allemaal door elkaar gehaald heeft :-)

Iedereen gelukkig

In relatietherapie gaan wij op zoek naar dat wat verbindend werkt en pakken we de stukken aan die niet meer kunnen verbinden. Relatietherapie is een stukje traumawerk waar we op zoek gaan naar de “broken connections” die een gezonde relatie in de weg staan. We gaan samen op zoek naar geluk voor elke partij. Het leven is te kort om het triestig te leven! Schrijf je in voor de opleiding relatietherapeut.

De aanpak

Relatievraagstukken kunnen zeer verschillend van aard zijn. In deze opleiding willen we graag mensen zo snel mogelijk bij de kern van het vraagstuk brengen om van daaruit een nieuwe beweging te kunnen maken. Een belangrijke focus zal liggen op de vertaling van “mans” naar “vrouws” en omgekeerd. Reeds ontelbare sessies hadden koppels een meningsverschil dat in een gesprek steeds erger werd om uiteindelijk in therapie vast te stellen dat ze eigenlijk hetzelfde bedoelden.

Mannen hebben nogal eens de neiging de situatie analytisch te bekijken vanuit hun logica, vrouwen zijn eerder vanuit hun gevoelens vrij chaotisch en vreemd genoeg vormen die twee vaak een koppel. Soms is de situatie ook omgekeerd, in elk geval is het vaak aan de begeleider om tolk te spelen en te zorgen dat je beide partijen neutraal kan bereiken.

De relatievraagstukken en relatievormen

In de opleiding relatietherapeut pakken we een breed spectrum aan relatievraagstukken aan zoals:

 • de drijfveren van een relatie
 • mannentaal of vrouwentaal, waar is de tolk
 • wanneer praten, wanneer zwijgen en wanneer doen
 • seksualiteit en intimiteit in relaties
 • HSP of hoogsensitief en relaties
 • single zijn of niet…
 • ongewenst kinderloos zijn…
 • nieuw samengestelde gezinnen
 • verwerken van scheiding
 • een kind of partner verliezen
 • omgaan met ouders en schoonouders
 • soorten familiebanden en hun heling
 • relatietrauma’s verwerken
 • omgaan met geweld, alcohol, vreemdgaan, manipulatie, misbruik
 • systeemwerk en relaties

Persoonlijke begeleiding?

Deze opleiding zal jou in elk geval ook veel inzicht geven in je eigen houding in relaties. Je kan ze dus ook volgen voor persoonlijke groei en healing.

Bedoeling is echter niet dat je therapeut in je eigen relatie wordt. Dat loopt nogal eens fout af :-)

Wens je persoonlijke ondersteuning in je relatievraag, dan kan dit ook via individuele sessies:

De gebruikte werkmethodes

Deze opleiding noemt opleiding relatietherapeut doch gebruikt eigenlijk niet zoveel therapeutische technieken. Een relatie is steeds een verhaal tussen twee mensen en daarom zal de focus eerder liggen op systemisch en traumawerk.

Ervaring leert dat we in relaties allemaal zeer goed zijn in het indrukken van elkaars knoppen waardoor vaak veel traumareacties onnodig geactiveerd worden. Koppels opnieuw respectvol en zorgzaam met elkaar leren omgaan is dan ook de focus van deze opleiding.

De werkmethodes voor relaties komen uit ons breed aanbod aan opleidingen en hebben een specifieke focus op relaties.

 • Systemische kijk op relaties | kijk verder dan de relatie op zich
 • Trauma in relaties | omgaan met pijnen uit het verleden
 • HSP of hoogsensitief en relaties | het prikkelniveau leren bewaken in een relatie
 • Zingeving in een relatie | op zoek naar de diepere drijfveren
 • De noden van een relatie | elkaars noden constructief leren invullen
 • Leren verbinden | binden, verbinden, commitment, trouw, hechting…
 • Eigenwaarde in relaties | ruimte en respect voor elkaar hebben

Het programma van Relatietherapeut

Data

Lesdagen:

Gratis info moment:

zomeropendeurdag 15/09/2019
winteropendeurdag 12/01/2020

2019-2020

nog in te plannen

Lesuren:

Dagen: 10u00 tot 17u00, welkom vanaf 9u30

Prijs

Bijdrage:

Relatietherapeut Opleiding:

 • via KMO portefeuille € 930
 • zonder KMO portefeuille € 1.550
  + BTW € 325,5

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 1.550
 • uren 72
 • omschrijving relatietherapeut

Inbegrepen:

Incl lichte maaltijd,drank en internettoegang tot het lesmateriaal.

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Draag makkelijke kledij en breng eventueel pantoffels of sokken mee.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lievegem (Lovendegem, bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Tijdens de opleiding beschikken we over meerdere ruimtes, waaronder 3  zalen, 6 praktijkruimtes en een prachtige tuin.

Zaal 1 in kring opstelling 120m²

Praktijkruimte 6 met zicht op de binnentuin

 • Wie relatiecoach wil worden

  Met dit pakket kan je starten als Relatie Coach. Je hebt een basis die breed genoeg is om meerdere soorten vragen te kunnen begeleiden. Gaandeweg zal je ontdekken in welke richting je je eventueel nog wil bijscholen in één van onze Master Classes.

 • Persoonlijke groei

  Zit je zelf in de knoei met relaties, dan kan deze opleiding jou inzicht geven in je drijfveren, valkuilen en oplossingen.

 • Ik ben coach en heb schrik van relatievragen

  Ben je coach en kom je regelmatig relatievragen tegen waar je geen antwoordkan op geven, kom dan onze aanpak leren, je zal zien hoe anders die is.

Wat brengt deze opleiding?

In deze opleiding leer je omgaan met een zeer breed vragenpallet rond relaties. Je leert tal van beproefde concepten hanteren om relaties te begeleiden.

Deze opleiding in combinatie met de Integrale Basis Coach is voldoende om van start te gaan als relatietherapeut. Indien je wil kan je nadien nog verder bijscholen in specifieke doelgroepen en technieken.

Onze kijk op relaties is veel ruimer dan therapeutisch. Je leert vooral ook te werken met individuele familieopstellingen, traumawerk en Hoogsensitief /HSP invalshoeken voor relaties.

Je krijgt tal van hands-on tips en werkvormen om succesvolle sessie te bekomen.

Veel gestelde vragen

Stel de eerste vraag

Deze opleiding is nieuw in 2019 en er zijn nog geen veel gestelde vragen.

Certificaat van deelname of Diploma

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor de opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Voor alle opleidingen die je met de KMO-portefeuille kan betalen, worden certificaten gegeven. Voor PRO blokken met een certificatieproef krijg je een diploma.

Erkenningen

Voor coachopleidingen bestaat helaas geen wettelijk kader voor certificatie. Wie iets anders beweert, bevraag je best eens waarover de erkenning juist zou gaan en wie die geeft.

Het voordeel is wel dat wij niet beperkt zijn door een “genormeerde” inhoud. Hierdoor kunnen wij steeds de meest vernieuwende technieken brengen en heel snel inspelen op de noden van de mensen, bedrijven en maatschappij.

Wij proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de geldende normen en organisaties die bepaalde certificaten uitreiken als je voldoet aan hun voorwaarden. Er is ondertussen een wildgroei aan organisaties die zogenaamde erkenningen toekennen. In vele gevallen is het een verhaal van veel centen. Wij onderschrijven de normen van ICF, NOBCO, EMCC, ISO9001 en KMOP.

Wens je na het behalen van je diploma een certificaat te behalen van één van deze organisaties, dan begeleiden wij je graag. Van zodra er een wettelijke Europese norm komt, zal Open Mind alles doen die te behalen.

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 10.000 tevreden klanten over 20 jaar zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is. De naambekendheid is dan ook een waarborg voor kwaliteit waar wij zorg voor dragen.

In het kader van bijscholingen kan het natuurlijk in sommige sectoren een absolute meerwaarde zijn een extra opleiding gevolgd te hebben. De werkgever of je klant als zelfstandige is eigenlijk de enige die de waarde van je diploma bepaalt.

Belangrijk is je kennis en kunde en je netwerk. Twee pijlers waar Open Mind voluit op inzet.

Je mag wel het gepatenteerde label “Certified Integrale Coach” gebruiken als je één van de drie PRO blokken van de Integrale Coach opleiding gevolgd hebt. Je komt dan ook in aanmerking voor vermelding op onze integrale Coach website.

Deze opleiding kan door verschillende trainers gegeven worden.

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Trainer Ess en Pro

Serge is gespecialiseerd in complexe vraagstukken persoonlijk en zakelijk.

Sofie De Vos

Sofie De Vos

Trainer Ess en Pro

Sofie is gespecialiseerd in begeleiding bij rouw en relatievraagstukken en nieuw samengestelde gezinnen.

Frank Couvreur

Frank Couvreur

Trainer Coach

Frank is gespecialiseerd in zoektocht van single naar zinvolle relatie.

Maika D’Hoker

Maika D’Hoker

Trainer Ess

Maika is psycholoog

Leen Steelandt

Leen Steelandt

Trainer Ess

Leen is gespecialiseerd in HSP en loopbaanvragen en begeleiding van singles.

Katrien Ballinckx

Katrien Ballinckx

Relatietherapeut

Katrien is relatietherapeut in Open Mind en auteur van het boek "Nest".

Celine Boelens

Celine Boelens

Trainer Ess

Celine is gespecialiseerd in jongeren, ouders en gezinssituaties.

Tom Mahieu

Tom Mahieu

Trainer | HSP en Trauma Coach

Tom is gespecialiseerd in traumaverwerking in HSP relaties en nieuw samengestelde gezinnen.

Deze opleiding is nieuw, momenteel zijn er nog geen getuigenissen.

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee ! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte : genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 20 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online syllabus

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding  kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling online, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Online Basis Integrale Coach opleiding

Bij het volgen van deze opleiding krijg je gratis toegang tot de online versie van integrale coach basis.

Ter ondersteuning van je algemene vaardigheden die je nodig hebt als je omgaat met mensen kan je deze basis coachopleiding online volgen.

Toekomstige Startdata van deze opleiding

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

vrij27sept19:3021:30Gratis infomoment relatiecoach19:30 - 21:30

di01oct10:0017:00RelatietherapeutStart opleiding10:00 - 17:00

Toekomstige Startdata van Integrale Coach Opleidingen

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

ma29apr10:0017:00WachtlijstBasis Coach OpleidingStart opleiding10:00 - 17:00

vrij07jun19:3021:00Gratis infomoment Integrale Coach19:30 - 21:00

ma12aug10:0017:00Basis Coach Opleiding Zomerweek 2019Start opleiding10:00 - 17:00

zat05oct10:0017:00Integrale Life Coach Opleiding ProStart opleiding10:00 - 17:00

zat05oct10:0017:00Systemisch trainingsacteurStart opleiding10:00 - 17:00

ma07oct10:0017:00Basis Coach OpleidingStart opleiding10:00 - 17:00

X