VTS Coach opleiding

Een unieke opleiding binnen België en Nederland

Alleen en toch ook niet ...

Vanishing Twin Syndrome – klanten leren coachen

De opleiding bestaat uit 6 lesdagen.

De opleiding is zowel bedoeld als persoonlijk groeitraject of als coach die VTS klanten wil begeleiden.

VTS-test als intake

Lesgeefvormen

Live

Deze coachopleiding leert je mensen begeleiden in de typische problemen die ontstaan na het verlies van een tweeling in de baarmoeder. VTS geeft een heel specifieke cocktail aan kenmerken. Open Mind is de pionier in België en Nederland in het werken met klanten met Vanishing Twin Syndrome sinds 2006 en heeft ondertussen een schat aan ervaring uit privé begeleidingen en groepen, met tips, traumawerk, body learning en soms grappige anekdotes.

Een volledig pakket om je VTS klanten te herkennen en te begeleiden of voor persoonlijke groei!

VTS heeft een enorme invloed op alle aspecten van je leven vermits het een heel belangrijke ervaring was, heel vroeg en en heel beklijvend. Nog voor je kon voelen of soms zelfs je denken ontwikkeld was, maakte je dit groot verlies mee. VTS gebeurt vaak heel vroeg in de zwangerschap. Het zit als het ware ingebakken in je cellen. Het is dus vooral een fysieke ervaring die vraagt om veel traumawerk. Je zat gezellig met zijn tweeën (of zelfs drieën) in de baarmoeder en plots werd je tweeling weggerukt. Dit beïnvloedt de rest van je leven op onvoorstelbare wijze met een heel herkenbare mix van kenmerken, herkenbaar voor alleengeboren tweelingen.

De meerwaarde van VTS omarmen.

In het coachtraject krijg je inzicht in al deze kenmerken en wordt met alle trauma’s gewerkt die heel typisch zijn voor alleengeboren tweelingen, zoals de saboterende energie, aantrekken en afstoten, bindings- en verlatingsangst, breuken, … Je komt met je klant tot een punt waar die de meerwaarde van VTS volledig kan neerzetten en leven.

Wat is Vanishing Twin Syndrome – VTS? (ook womb twin survivor genoemd)

Uit recent onderzoek blijkt dat 1 persoon op 8 ooit deel zou geweest zijn van een tweeling (tweeling syndrome). Door het gebruik van de echografie tijdens de zwangerschap is dit ontdekt en vastgesteld kunnen worden. Ondertussen zijn de eerste mensen met het Vanishing Twin Syndrome (VTS), ruim 30 jaar geleden vastgesteld, op een leeftijd gekomen dat men onderzoek kan beginnen doen naar het effect van deze gebeurtenis op hun leven. Via de techniek van familieopstellingen en fysieke onderzoeksformats is het ondertussen ook reeds mogelijk vast te stellen of er inderdaad sprake geweest is van een “verdwenen tweeling”, wat leidt tot verdwenen tweeling syndroom.

VTS is een soort miskraam die meestal vroeg in de meerlingen zwangerschap gebeurt. De foetus wordt geabsorbeerd door de andere foetus, de placenta of de moeder en het lijkt dus alsof die gewoon verdwijnt. Verlies, breuken en schuld worden een rode draad voor de overlevende. Als tweeling en toch alleen blijf je altijd zoeken naar die ander. Mensen die last hebben van het vanishing twin syndroom kennen waarschijnlijk wel hun innerlijke saboteur die wat ze écht willen bereiken binnen de kortste keren verhindert door tal van omstandigheden, toevalligheden en overmacht. Het is een belangrijk deel van de aanpak deze saboteur onder controle te krijgen.

Open Mind heeft een test ontwikkeld met 25 vragen over reacties en gebeurtenissen die heel herkenbaar zijn voor VTS en heel vreemd lijken voor anderen. Deze test is ontstaan na jarenlang werken met alleengeboren tweelingen in groep en privé begeleiding.

Wat leer je?

 • Je krijgt inzicht en kaders over het effect en de patronen van VTS.
 • Je krijgt tal van eenvoudige tests en formats om VTS vast te stellen.
 • Je leert hoe de klant controle kan krijgen over zijn innerlijke saboteur.
 • Je krijgt tal van beproefde formats om typische VTS trauma’s te healen.
 • Je leert over identiteit ontdekken en neerzetten als VTS en over VTS en relaties.
 • Je leert je klant de meerwaarde van VTS volledig neer te zetten en te leven met alle kwaliteiten en extra energie.
 • Je krijgt belangrijke “kaders” die jou en je klant een duidelijke richting geven tijdens de VTS sessies.
 • Je krijgt tal van praktische tips die je kan doorgeven aan je VTS klanten.


Dank aan onze VTS klanten zowel privé als in groep. Zij hebben ons uitgedaagd oplossingen te zoeken voor diverse problemen en gaven ons de inspiratie voor de tools in deze opleiding.

Steeds op zoek…

Hoe zou het zijn om eindelijk te stoppen met zoeken?

Het programma

6 dagen voor een totaalaanpak van VTS / Vanished Twin Syndrome

Dit is een lijst met topics die aan bod komen tijdens deze VTS coach opleiding. De volgorde van de onderwerpen is afhankelijk van de vragen die leven binnen de groep. Op het leerplatform staan ook verschillende onderwerpen uitgewerkt die je als coach met je klanten kan uitproberen en feedback vragen tijdens de opleiding. We maken ook ruimte voor persoonlijke begeleiding en cases van jouw klanten.

Data

Lesdagen:

Opendeurdag:
5 workshops met walking dinner

Zaterdag 8 juni van 13u30 tot 17u - keuze uit 5 workshops:
- Leren vertrouwen
- VTS detectie
- Familie opstellingen
- Omgaan met narcisme
- Van Trauma naar vrijheid

€50 voor 1 workshop, die je kan inruilen voor €100 korting bij inschrijving van een van onze zomerweken.

Meer info: 5 workshops met impact

2024

Zomerweek

29/07/2024
30/07/2024
31/07/2024
01/08/2024
02/08/2024
03/08/2024

Lesuren:

Lesdagen:
starten om 10u00 tot 17u00, welkom vanaf 9u30

Prijs

Bijdrage:

Opleiding Vanishing Twin Syndrome Coach: 6 dagen De VTS coach opleiding kan niet online gevolgd worden.

voor factuur zonder ondernemingsnummer:
€ 950 (incl. 21% BTW)

voor factuur met ondernemingsnummer:
€ 950 + € 199,5 BTW

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Drank en lichte maaltijd zijn inbegrepen, net zoals de toegang tot het leerplatform.
De opleiding is enkel live te volgen vanwege de veelheid aan ervaringsgerichte werkvormen.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lievegem (Lovendegem, bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Wij hebben voor online opleidingen het nodige gedaan voor een optimale beleving en leerervaring.

Je krijgt geen les vanaf een PC in de living, maar met studiokwaliteit beeld en geluid. Dit maakt écht een verschil!

Je kan bovendien nadien de opnames in Full HD bekijken op het leerplatform, mocht je iets gemist hebben.

Online voorwaarden:

Volledig online deelnemen is niet mogelijk

Gedeeltelijke deelname door hinder

 • ben je tijdelijk verhinderd door ziekte of andere hinder, dan kan je één of meerdere lessen van deze opleiding ook online deelnemen.
 • verwittig vooraf per mail als je online deelneemt.
 • je kan de link voor zoom-deelname vinden op het leerplatform van jouw groep.
 • er zijn geen kortingen, noch extra kosten als je gedeeltelijk online deelneemt.
 • bedoeling is niet gans de opleiding online te volgen!

Voor wie ?

 • coaches en therapeuten

  Ben jezelf VTS en heb je onder je klanten VTS klanten en wil je die beter begrijpen en kunnen begeleiden, dan is dit een heel praktische cursus gebaseerd op vele jaren ervaring.

Voor wie niet?

 • Je bent zelf geen VTS

  De leefwereld van een Vanished Twin persoon is zeer moeilijk te bevatten als je dat zelf niet bent. Soms kan het zijn dat je met mensen werkt en dit graag wil leren. Alleen als je zelf geen VTS’er bent, zal je op veel weerstand stuiten en moeilijk de leefwereld van VTS kunnen volgen. Twijfel je, vul dan zeker onze VTS-test op onze website in.

 • Je hebt niet voldoende draagkracht

  Zit je momenteel in een moeilijke fase van je leven en is op verschillende vlakken de draagkracht onderuit, dan volg je beter een ander traject. Contacteer ons gerust bij twijfel voor een intake.

Waarom kies je voor ons?

Open Mind werkt meer dan 20 jaar met VTS
Open Mind is de pionier in Vlaanderen en Nederland in het omgaan met en het opleiding geven over Vanishing Twin Syndrome.

Zweven en geitewollen sokken… niets voor ons
Kwaliteit en realiteit zijn voor ons belangrijk. Wij zijn dan ook als opleidingsinstituut erkend door de Vlaamse Overheid en voeren het hoogstaande ISO 9001 kwaliteitslabel.

Tal van inzichten en tips uit het leven gegrepen
Voor velen is het delen van onze ervaringen een absoluut thuiskomen en herkennen. Plots krijg je een kader voor tal van situaties waar je voorheen geen idee van had wat aan de hand was.

Een boeiende VTS relatie, een centrum met vele VTS klanten en vier gevoelige kinderen waarvan 2 VTS in een nieuw samengesteld gezin hebben ons ertoe aangezet een handleiding voor VTS te schrijven, die wij in deze opleiding graag doorgeven.

Veel gestelde vragen

Ja, indien er voldoende draagkracht is en je zelf Vanished twin bent.

Certificaat van deelname of Diploma

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor de opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Erkenningen

Voor coachopleidingen bestaat helaas geen wettelijk kader voor certificatie. Wie iets anders beweert, bevraag je best eens waarover de erkenning juist zou gaan en wie die geeft.

Het voordeel is wel dat wij niet beperkt zijn door een “genormeerde” inhoud. Hierdoor kunnen wij steeds de meest vernieuwende technieken brengen en heel snel inspelen op de noden van de mensen, bedrijven en maatschappij.

Wij proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de geldende normen en organisaties die bepaalde certificaten uitreiken als je voldoet aan hun voorwaarden. Er is ondertussen een wildgroei aan organisaties die zogenaamde erkenningen toekennen. In vele gevallen is het een verhaal van veel centen. Wij onderschrijven de normen van ICF, NOBCO, EMCC, ISO9001 en KMO.

Wens je na het behalen van je diploma een certificaat te behalen van één van deze organisaties, dan begeleiden wij je graag. Van zodra er een wettelijke Europese norm komt, zal Open Mind alles doen die te behalen.

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 10.000 tevreden klanten over 20 jaar zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is. De naambekendheid is dan ook een waarborg voor kwaliteit waar wij zorg voor dragen.

In het kader van bijscholingen kan het natuurlijk in sommige sectoren een absolute meerwaarde zijn een extra opleiding gevolgd te hebben. De werkgever of je klant als zelfstandige is eigenlijk de enige die de waarde van je diploma bepaalt.

Belangrijk is je kennis en kunde en je netwerk. Twee pijlers waar Open Mind voluit op inzet.

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Trainer | Coach | Zaakvoerder Open Mind

Ervaring: 15 jaar zaakvoerder Alarmbedrijg AGB - 20 jaar zaakvoerder Open Mind

Specialiteit: begeleiding van kaderfuncties en zelfstandigen

Sofie De Vos

Sofie De Vos

Trainer | Zaakvoerder Open Mind

Ervaring: zaakvoerder Open Mind 20 jaar

Specialiteit: persoonlijke coaching - intuïtie - visualisaties

Leen Steelandt

Leen Steelandt

Assistent | Coach | Loopbaan begeleider | Admin Open Mind

Ervaring: 6 jaar coach & assistent trainer - contactpersoon Open Mind

Specialiteit: begeleiding van Hoogsensitieve Personen en VTS

De getuigenissen komen van de evaluatieformulieren van de deelnemers aan de opleiding. Ze scrollen automatisch door.

Wil je ze rustig lezen, ga dan met de muis over een getuigenis. De namen zijn om privacy redenen afgekort.

Thuiskomen

Hoewel ik reeds eerder rond VTS gewerkt had en de meeste dynamieken daarrond in kaart had, wist deze opleiding nog een extra level te openen.

Scherpgesteld

Puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen en hebben dingen veel scherper gesteld.

A.

Brede creatieve aanpak

Zeer professionele opleiding met veel oefeningen. Zowel inzicht in het hoe van VTS als de zeer diverse manieren van begeleiden worden zeer uitgebreid aangebracht. Het is ook een persoonlijk groeitraject geweest. Vooral het creatief zoeken en afstemmen vond ik eens te meer belangrijk in deze opleiding.

Kracht en groei

Ik ben blij dat ik deze cursus heb gevolgd. Het was zeer leerrijk. Je leert niet alleen meer over jezelf maar het is ook interessant om ervaringen uit te wisselen met andere mensen.

Verbinding en eigenheid

Het doorlopen van de avondreeks heeft me bewust gemaakt van de impact op mijn alledaags leven als overlevende tweelingzus. Terugkijkend naar het verleden herken ik de invloed van VTS op ingrijpende gebeurtenissen en kan ik in het NU er een positieve flow aan geven die me sterker maakt voor de toekomst. Een toekomst waarin ik dankbaar mijn tweelingbroer kan koesteren en blij in het leven staan met mezelf in de leiding. Bedankt Sabin en Leen voor deze prachtige intense ervaring.

Praktische tools

Ik ben al een tijdje in individuele therapie bij Sabin in Centrum Open Mind, dit traject vatte alle tools, systemen en dynamieken heel duidelijk voor me samen. De praktische manier waarop dit gebracht wordt met concrete energetische oefeningen in groep maken duidelijk hoe alles werkt. Het was ook zo duidelijk voor mij om te zien waar andere deelnemers in hun proces zaten. Zo zag ik in dat ik het afgelopen jaar zo veel geleerd heb en zo veel veranderd en gegroeid ben. Dit was de input die ik nodig had, dank jullie!

Bron van informatie

De lesgevers hebben duidelijk een grote kennis van zake en kunnen deze gedoseerd naargelang de noden van de groep overbrengen. Een bron van informatie dat je nergens anders terug vindt.

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom, je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte : genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 25 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online syllabus

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding  kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling online, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Toekomstige Startdata van HSP activiteiten

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

Toekomstige Startdata van Integrale Coach Opleidingen

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda