HSP op de werkvloer

Hoogsensitief - HSP coach opleiding

Coach klanten die hoogsensitief zijn

Eigen ontwikkelde coachformats voor optimaal resultaat.

HSP Coach opleiding

Hoogsensitief of HSP – klanten leren coachen

De opleidingen bestaan uit 6 lesdagen  De prijs bedraagt € 950/665 (excl. btw).

De opleiding is vooral bedoeld voor coaches die zelf hoogsensitief zijn.

Website hoogsensitief / HSP info.

Op zoek naar een budgetvriendelijke HSP coach opleiding?

Gevonden!

Open Mind is een coach-opleidingscentrum met 20 jaar ervaring. De zaakvoerders en de meeste trainers zijn zelf hoogsensitief en dat weerspiegelt in alle opleidingen, in de accomodatie en de aanpak. Om de kwaliteit van de begeleiding van Hoogsensitieve personen te verhogen, is deze opleiding speciaal voor HSP ontwikkeld en bovendien heel budgetvriendelijk gehouden.

HSP coach is niet hetzelfde als een coach die met gevoelens kan omgaan!

Een échte HSP coach leert je omgaan met de overprikkeling van je zintuigen.

Tegenwoordig is iedereen overprikkeld, dat wil echter niet zeggen dat iedereen HSP is. Wij maken een onderscheid tussen overgevoelige zintuigen en stress. De aanpak is vanzelfsprekend anders.

Wat de Open Mind HSP-coach opleiding uniek maakt is het leren omgaan met je ‘energie-zintuig”. Veel hoogsensitieve personen hebben helemaal geen idee wat ze allemaal “voelen”. Ze hebben niet door hoe snel ze beïnvloed worden door spanningen in de omgeving, energieverlies, situaties die niet kloppen en veel meer. Ze zijn vaak zo “over-empatisch” dat ze zichzelf telkens verliezen of zich beginnen afsluiten.

In deze opleiding leer je hoe dit allemaal in zijn werk gaat, wat je er kan aan doen en vooral hoe je die mensen kan begeleiden.

Het is namelijk zo dat het begeleiden van een HSP écht wel anders is en “klassieke” methodes daar geen rekening mee houden. Sommige HSP’s slagen er zelfs in tijdens een sessie te zorgen dat de coach een goed gevoel heeft en zij zelf niets hebben aan de sessie.

Om Hoogsensitieve personen te kunnen begeleiden is het best dat je zelf ook HSP bent. Doe op deze site gerust eens de HSP test. Ben je volgens deze test Hoogsensitief, dan mag je zeker zijn dat je zintuigen scherp staan. Ben je het niet, doe dan de stress-test om te zien of overmatige stress je zintuigen blokkeert. Het is namelijk zo dat bij veel stress, de HSP test niet relevant is. In dat geval kan je je gevoeligheid best bij één van onze coaches laten uitzoeken.

Wat is HSP of Hoogsensitief zijn?

Toen Open Mind 20 jaar geleden rond dit thema jaargroepen gaf, had niemand van HSP of van mensen die hoogsensitief zijn gehoord. Hooggevoelige personen krijgen nog steeds regelmatig onbegrip en een negatief oordeel over zich. “Doe normaal” of “Wees toch niet zo gevoelig” of “Wat nu weer” zijn veel gebruikte uitspraken om die gevoeligheid te veroordelen. Toch is het ook een bijzondere gave! Niemand heeft er echter leren mee omgaan, integendeel, je moet je leren afsluiten.

Ondertussen zijn de termen hoogsensitief en HSP gekend en meer nog… tegenwoordig lijkt zowat iedereen hoogsensitief en dat is ook niet zo. Rond hoogsensitiviteit bestaan nog steeds veel misverstanden en interpretaties. Voor sommigen is het een aandoening – mijn kind heeft HSP – voor anderen is het een excuus – dat kan niet, ik ben hoogsensitief – voor nog anderen is het een kwaliteit en heel vaak zijn mensen van dit “voelen” afgesloten.

Iedereen hoogsensitief? Toch niet!

Wanneer spreken wij over HoogSensitieve Personen? Wij kijken niet naar het gedrag, maar naar de gevoeligheid van de zintuigen en in het bijzonder ook het “energie zintuig”, dat dient voor empathie en inlevingsvermogen. Probleem tegenwoordig is dat heel veel mensen overprikkeld zijn door de stress, de sociale media en smartphone en steeds meer andere prikkels. Zij gaan op den duur ook reageren zoals HSP personen. HSP personen geraken echter ook overprikkeld als er bijna niets aan de hand is. Enkele voorbeelden van een HSP persoon met zeer scherpe zintuigen:

 • een etiket in de kleren prikkelt je huid teveel en moet eruit!
 • de hoeveelheid licht moet zeer juist zijn, lichten moeten kunnen gedimd worden, een zonnebril is snel nodig
 • een kleine verandering in de ruimte heb je direct gezien
 • de adaptor van de smartphone of de omvormer van de zonnepanelen maakt vervelende piepgeluiden
 • metalen bekers uit de vaatwas smaken vies en moeten opnieuw gespoeld worden met water
 • wat enkele uren geleden in een ruimte gebeurd is, kan je sterk voelen zonder het te weten
 • je ruikt bij het binnenkomen direct of in de fruitmand een stuk fruit ligt dat begint te rotten

Wat leer je?

 • Je leert een HSP/hoogsensitief aanpak voor kinderen en volwassenen, voor relaties en werkomgeving.
 • Herken het verschil tussen Hoogsensitiviteit, Hoog begaafdheid en overprikkeld door stress.
 • Onderscheid maken tussen de verschillende copingmechanismes.
 • Wat heeft welk soort HSP nodig, hun interne leef-wereld, hun kwaliteiten en hun beperkingen.
 • Je krijgt tal van beproefde formats die je direct kan toepassen.
 • Je krijgt belangrijke “kaders” die jou en je klant een duidelijke richting geven tijdens de hoogsensitief sessies.
 • Je krijgt tal van praktische tips die je kan doorgeven aan je HSP klanten over hoe ze hun prikkelniveau beter kunnen bewaken.
 • Je leert hoe je een ruimte dient in te richten voor HoogSensitieve Personen.


Dank aan onze HSP en indigo klanten en kinderen. Zij hebben ons uitgedaagd oplossingen te zoeken voor diverse problemen en gaven ons de inspiratie voor de tools in deze opleiding.

Wat je beter niet doet met een hoogsensitief iemand.

Maar wat wel heel vaak gebeurt…

Het programma van de HSP coach Opleiding

6 dagen voor een totaalaanpak van HSP/Hoogsensitiviteit

Dit is een lijst met topics die aan bod komen tijdens deze HSP coach opleiding. De volgorde van de onderwerpen is afhankelijk van de vragen die leven binnen de groep. Op het leerplatform staan ook verschillende onderwerpen uitgewerkt die je als coach met je klanten kan uitproberen en feedback vragen tijdens de opleiding. We maken ook ruimte voor persoonlijke begeleiding en cases van jouw klanten.

Data

Lesdagen:

Gratis infomoment:

Vrijdag 18 december om 19u via Zoom:

ID: 938 7624 9246 Pass: welkom

2021

Reeks van 6 zondagen:

09/05/2021
16/05/2021
23/05/2021
30/05/2021
06/06/2021
13/06/2021

Lesuren:

Coaching opleiding:
10u00 tot 17u00, welkom vanaf 9u30

Infomoment:
19u tot +/- 20u30, welkom vanaf 18u30

Prijs

Bijdrage:

Opleiding Hoogsensitief Coach: 6 dagen

 • via KMO portefeuille € 665
 • zonder KMO portefeuille € 950
  + BTW € 199,5

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 950
 • uren 42
 • omschrijving Hoogsensitief Coach Opleiding

Opleiding Hoogsensitief Coach online versie:

 • via KMO portefeuille €
 • zonder KMO portefeuille €
  + BTW €

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag €
 • uren
 • omschrijving Hoogsensitief Coach Opleiding

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Drank en lichte maaltijd zijn inbegrepen voor de live versie, net zoals de toegang tot het leerplatform.

Bij de online versie kan je de lessen op video opnieuw bekijken tot de volgende les.
Op die manier ben je zeker dat je kan deelnemen, ook mocht er een probleem zijn met je PC of verbinding.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lievegem (Lovendegem, bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Creatieve formats oefenen op een aangename kurkvloer

Als het weer het toelaat kan je gebruik maken van de gezellige tuin.

Voor wie ?

 • Zelfgroei

  Wil je deze opleiding volgen als persoonlijk traject, dan kan dit zonder probleem. Je dient wel over voldoende draagkracht te beschikken want er wordt veel info gegeven op korte tijd. Heb je een HSP dagworkshop gevolgd en gaat die te traag, dan is dit een goed alternatief. Is je draagkracht eerder laag, volg dan beter de dagworkshops alvorens deze opleiding te volgen.

 • Heb je problemen in je HSP relatie?

  Je kan deze opleiding ook volgen om in de relatie rust en verbinding te brengen. Veel HSP relaties zijn boeiend, maar ook soms wel heel moeilijk. Probleem is dat in de relatie vaak veel “energie” geventileerd wordt die daar niet thuis hoort en dat je elkaar gemakkelijker in trauma duwt dan eruit haalt.

  Tijdens deze opleiding leer je de mechanismes van HSP kennen en aanpakken.

 • coaches en therapeuten

  Heb je onder je klanten HSP klanten en wil je die beter begrijpen en kunnen begeleiden, dan is dit een heel praktische cursus gebaseerd op vele jaren ervaring.

Waarom kies je voor ons?

Open Mind werkt meer dan 20 jaar met HSP
Open Mind is de pionier in Vlaanderen en Nederland in het omgaan met en het opleiding geven aan Hoog Sensitieve Personen.

Zweven en geitewollen sokken… niets voor ons
Kwaliteit en realiteit zijn voor ons belangrijk. Wij zijn dan ook als opleidingsinstituut erkend door de Vlaamse Overheid en voeren het hoogstaande ISO 9001 kwaliteitslabel.

Tal van inzichten en tips uit het leven gegrepen
Voor velen is het delen van onze ervaringen een absoluut thuiskomen en herkennen. Plots krijg je een kader voor tal van situaties waar je voorheen geen idee van had wat aan de hand was.

Een boeiende relatie, een centrum en vier gevoelige kinderen in een nieuw samengesteld gezin hebben ons ertoe aangezet een handleiding voor HSP te schrijven, die wij in deze opleiding graag doorgeven.

Voor wie niet?

 • Je hebt niet voldoende draagkracht

  Zit je momenteel in een moeilijke fase van je leven en is op verschilende vlakken de draagkracht onderuit, dan volg je beter een ander traject. Contacteer ons gerust bij twijfel voor een intake.

 • Je bent zelf niet gevoelig

  De leefwereld van een hoogsensitief iemand is zeer moeilijk te bevatten als je dat zelf niet bent. Soms kan het zijn dat je met mensen werkt en dit graag wil leren. Ben je niet gevoelig, dan zal je op veel weerstand stuiten en moeilijk kunnen volgen. Twijfel je, contacteer ons gerust voor een intake.

Veel gestelde vragen

Ja, indien er voldoende draagkracht is.

Certificaat van deelname of Diploma

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor de opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Voor alle opleidingen die je met de KMO-portefeuille kan betalen, worden certificaten gegeven. Voor PRO blokken met een certificatieproef krijg je een diploma.

Erkenningen

Voor coachopleidingen bestaat helaas geen wettelijk kader voor certificatie. Wie iets anders beweert, bevraag je best eens waarover de erkenning juist zou gaan en wie die geeft.

Het voordeel is wel dat wij niet beperkt zijn door een “genormeerde” inhoud. Hierdoor kunnen wij steeds de meest vernieuwende technieken brengen en heel snel inspelen op de noden van de mensen, bedrijven en maatschappij.

Wij proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de geldende normen en organisaties die bepaalde certificaten uitreiken als je voldoet aan hun voorwaarden. Er is ondertussen een wildgroei aan organisaties die zogenaamde erkenningen toekennen. In vele gevallen is het een verhaal van veel centen. Wij onderschrijven de normen van ICF, NOBCO, EMCC, ISO9001 en KMO.

Wens je na het behalen van je diploma een certificaat te behalen van één van deze organisaties, dan begeleiden wij je graag. Van zodra er een wettelijke Europese norm komt, zal Open Mind alles doen die te behalen.

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 10.000 tevreden klanten over 20 jaar zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is. De naambekendheid is dan ook een waarborg voor kwaliteit waar wij zorg voor dragen.

In het kader van bijscholingen kan het natuurlijk in sommige sectoren een absolute meerwaarde zijn een extra opleiding gevolgd te hebben. De werkgever of je klant als zelfstandige is eigenlijk de enige die de waarde van je diploma bepaalt.

Belangrijk is je kennis en kunde en je netwerk. Twee pijlers waar Open Mind voluit op inzet.

Ben je als coach opgeleid en heb je deze opleiding gevolgd, dan kan je gratis op onze website www.hoog-gevoelig.be komen

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Trainer | Coach | Zaakvoerder Open Mind

Ervaring: 15 jaar zaakvoerder Alarmbedrijg AGB - 20 jaar zaakvoerder Open Mind

Specialiteit: begeleiding van kaderfuncties en zelfstandigen

Sofie De Vos

Sofie De Vos

Trainer | Zaakvoerder Open Mind

Ervaring: zaakvoerder Open Mind 20 jaar

Specialiteit: persoonlijke coaching - intuïtie - visualisaties

Leen Steelandt

Leen Steelandt

Assistent | Coach | Loopbaan begeleider | Admin Open Mind

Ervaring: 5 jaar loopbaancoach - contactpersoon loopbaanteam Open Mind

Specialiteit: begeleiding van Hoogsensitieve Personen

De getuigenissen komen van de evaluatieformulieren van de deelnemers aan de opleiding. Ze scrollen automatisch door.

Wil je ze rustig lezen, ga dan met de muis over een getuigenis. De namen zijn om privacy redenen afgekort.

Klaar & duidelijk

Ik zelf heb reeds binnen Centrum Open Mind een weg afgelegd die me door zelfreflectie en opeenvolging van mijn opleidingspad een stuk zelfbewuster heeft gebracht. Hierbij is deze opleiding terug een nieuwe schakel in mijn groei.

22 mei 2017

Ver-rijkend en ver-reikend!

Deze opleiding bied je een mooi theoretisch kader, een praktisch houvast en dagdagelijkse voorbeelden. Dit alles zeer duidelijk gebracht, afgewisseld met oefeningen in een veilige groep en aangenaam kader.

22 mei 2017

Verrijkend innovatief

De opleiding was herkenbaar voor mezelf als hoogsensitieve persoon en tevens als coach zeer leerrijk. Er wordt een schat aan informatie en bruikbare tips/tools gegeven om HSP en indigo-cliënten te coachen, als voor jezelf.

H.G. Teamleider 22 mei 2017

Al doende veel inzichten

Deze opleiding biedt niet enkel inzichten, maar heel veel praktische formats om voor jezelf en voor klanten aan de slag te gaan. Heel brede basis, heel veel gebieden zijn gecoverd en geeft me een goed gevoel om hiermee verder aan de slag te gaan.

22 mei 2017

Een dikke pluim voor de manier waarop jullie het online lesgeven aanpakken. Met de camera’s en de goede technische ondersteuning valt dat eigenlijk heel goed me.

11 december 2020

Niets moet

Dankbaar voor deze ontspannen opleiding die voor mij heel veel puzzelstukjes samenbrengt tot een geheel, relaxatietherapeut.

9 september 2020

Volledig en uitgebreid

Deze opleiding heeft persoonlijk heel veel puzzelstukken in elkaar doen passen, zowel op persoonlijk vlak als professioneel.

9 september 2020

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom, je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte : genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 20 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Toekomstige Startdata van HSP activiteiten

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

Toekomstige Startdata van Integrale Coach Opleidingen

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

X