Rouw Therapeut

omgaan met rouwprocessen en verlies

Opleiding tot Rouw en Verlies Coach

Voor verlies van personen, maar ook werk, huis, relatie…

Deze opleiding bestaat uit 6 lesdagen. De prijs bedraagt € 850/510 (excl. btw)

Website rouwtherapie.

De opleiding rouwtherapeut leert je omgaan met mensen met chronische rouw. Deze nieuwe benadering gaat over diepgaand verwerken van verlies en omgaan met rouw. Je begeleidt een vastgelopen rouwproces en brengt het weer in beweging zodat de cliënt bewust in het hier en nu kan leven en kijkt in de richting van de toekomst. Hiervoor dient alles wat in de weg zit uit het verleden losgelaten te worden en rust te vinden.

De opleiding rouwtherapeut biedt een uniek 7-stappenplan, concreet toepasbaar op verschillende soorten rouwprocessen.

Rouwen en loslaten hoort bij het leven, het gaat over zowel een gestorvene, als een huis, een werk, een relatie, een juweel, een droom, een pad, een diploma,… Je krijgt in deze opleiding rouwtherapeut een waaier aan werkvormen voor detectie, aanpak, verwerking en healing van verschillende soorten rouw. Nieuw is de integratie van traumatherapie dat met loslaten te maken heeft. De rouwverwerking gaat veel verder dan de persoon weer laten functioneren in het leven.

Spirituele rouwbegeleiding laat de energie weer stromen en helpt om de zingeving van het gebeurde te zien. Hierdoor staat de persoon nadien sterker in het leven.

De aanpak

De opleiding rouwtherapeut loopt over 6 dagen waarin telkens een ander thema belicht wordt. Elke dag krijg je een stukje theorie, aangevuld met praktische oefeningen.

Sofie geeft je een waaier aan werkvormen voor detectie, aanpak, verwerking en healing van verschillende soorten rouw. Nieuw is de integratie van traumawerk dat met loslaten te maken heeft.

Bij klassieke rouwbegeleiding wordt ervoor gezorgd dat de persoon weer in comfort kan functioneren. Of het verlies werkelijk verwerkt is, is niet altijd duidelijk. Naast zichtbare banden met de overledene zijn er ook nog tal van “onzichtbare” of “energetische” verbindingen met de dierbare. Ook op die vlakken dient de rouwverwerking te gebeuren. Vaak ontstaan via deze verbindingen problemen die op het eerste zicht niets met rouw te maken hebben. Mensen worden depressief, kunnen niet meer aan hun energie, worden moedeloos, hebben slapeloze nachten, moeten medicatie nemen om te kunnen functioneren en dergelijke meer. In deze opleiding rouwtherapeut wordt ook hieraan aandacht besteed.

Spirituele rouwbegeleiding laat energie weer stromen en helpt om de zingeving van het gebeurde te zien. Hierdoor staat de persoon nadien sterker in het leven.

In deze opleiding rouwtherapeut krijg je in het begin een 7-stappen plan uitgelegd, dat je concreet kan toepassen op tal van verschillende soorten rouwprocessen. Deze opleiding rouwtherapeut richt zich ook naar tal van kleine rouwprocessen waarvan de uitwerking vaak totaal onderschat wordt. Dit maakt onze benadering uniek.

Uniek is ook het aantal verschillende soorten rouwprocessen dat aan bod komt.

Enkele voorbeelden zijn:

 • acute rouw bij een recent verlies
 • verstokte of chronische rouw; de persoon functioneert gedeeltelijk, maar er is druk door negatie of vermijdgedrag
 • herhaaldelijke rouw bepaalde situaties lijken zich te herhalen
 • onzichtbare rouw bv rouw om een geaborteerd broertje of zusje
 • traumatische rouw bij mensen waar het verlies van een dierbare vele “secundaire” problemen met zich meegebracht heeft vb een man die een vrouw achterlaat met 5 jonge kinderen
 • meesterven in de rouw; mensen die na het verlies van een dierbare zelf ook willen sterven
 • verlies van materie, verbroken verbindingen, mislukt uitreiken,…

Het is duidelijk dat de aanpak telkens anders is en heel specifiek is in elke situatie. Vaak gaat het bovendien over meervoudige rouw, waarbij het een kunst is om uit te zoeken met wat eerst dient gewerkt te worden om de persoon opnieuw vrij te krijgen.

Enkele technieken zijn:
Indicaties dat een verlies en rouwverwerking niet rond is:
 • Gelijkaardige situaties opnieuw tegenkomen
 • De waarom vraag blijft
 • Ontwijkgedrag: er liever niet naar kijken, niets over dat thema zeggen
 • Of er juist de hele tijd over bezig

Waarom kies je voor ons?

De spirituele dimensie
Bij Open Mind is een rouwproces niet enkel een emotioneel gebeuren. De verbinding van jouw ziel met dat wat je loslaat, de zingeving, komt evenzeer aan bod in deze opleiding rouwtherapeut. Dit aspect wordt meestal niet benaderd.

Rouwen en loslaten is ook groeien
In de opleiding rouwtherapeut wordt rouwen in een heel brede context gezien. Het verlies van een job, een huis of een eerste liefde, daar hoort ook rouw bij. Elk rouwproces is dan ook een stukje groeien en jezelf bevrijden van binding. Pas als je écht kan loslaten is het namelijk veilig te kiezen en je te verbinden.

Oplossingsgericht werken
Voor ons stopt een rouwproces niet als de tranen verdwenen zijn. De methode van Open Mind zorgt er ook voor dat je opnieuw helemaal vrij bent.

Elke opleiding wordt ondersteund door ons internet leerplatform. Je krijgt een certificaat van deelname na deze opleiding rouwtherapeut.

Wat nog

Om met rouw te werken, dien je zelf rond te zijn met het thema leven en dood. Pas als je zelf vrede hebt met de dood en het onverwachte van de dood (de macht van de dood), kan je mensen begeleiden om hiermee vrede te krijgen. In deze opleiding rouwtherapeut wordt hieraan veel aandacht gegeven. Indien je zelf vast zit in rouwprocessen, is vrede hebben met dood en leven vaak dé sleutel tot heling.

Pas als je bereid bent om alles los te laten, zelfs het leven, kan je echt voluit leven.

TIP: ideale aanvulling op je coach- of therapeutische technieken!

DANK: Aan al de mensen die ik in de jaren begeleid heb in loslaten, van jullie heb ik geleerd wat werkt en waardevol is om door te geven.

Data

Lesdagen:

2019

Reeks van 6 donderdagen:

07/11/2019
14/11/2019
21/11/2019
28/11/2019
05/12/2019
12/12/2019

2020:

Reeks van 6 woensdagen:

04/03/2020
11/03/2020
18/03/2020
25/03/2020
01/04/2020
22/04/2020

Lesuren:

10u00 tot 17u00, welkom vanaf 9u30

Prijs

Bijdrage:

Opleiding rouwverwerking:

 • via KMO portefeuille € 510
 • zonder KMO portefeuille € 850
  + BTW € 178,50

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag € 850
 • uren 42
 • omschrijving opleiding rouwverwerking

Incl. lichte maaltijd, drank en internettoegang tot het lesmateriaal.

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Draag makkelijke kledij en breng eventueel pantoffels of kousen mee. Je ontvangt een certificaat van deelname.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lievegem (Lovendegem, bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Tijdens de opleiding beschikken we over meerdere ruimtes, waaronder 3  zalen, 6 praktijkruimtes en een prachtige tuin.

Zaal 1 in kring opstelling 120m²

Praktijkruimte 6 met zicht op de binnentuin

Voor Wie?

Voor coaches en therapeuten

Deze opleiding rouwtherapeut richt zich naar zij die anderen begeleiden in rouwprocessen en daar een nieuwe benadering in zoeken.

Wat zal deze opleiding rouwtherapeut je brengen?

 • Een nieuwe benadering in rouw en loslaten
 • Inzicht in en tools voor verschillende soorten rouwprocessen
 • Uniek en concreet 7-stappenplan
 • Integratie met traumawerk
 • De spirituele dimensie van rouw, de zingeving ervan

Tijdsinvestering

 • na elk blok is er een thuisopdracht
 • lectuur is optioneel
 • theorie 40%, praktijk 60%
 • extra persoonlijke begeleiding kan nodig zijn

Veel gestelde vragen

D

Certificaat van deelname of Diploma

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor de opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Voor alle opleidingen die je met de KMO-portefeuille kan betalen, worden certificaten gegeven. Voor PRO blokken met een certificatieproef krijg je een diploma.

Erkenningen

Voor coachopleidingen bestaat helaas geen wettelijk kader voor certificatie. Wie iets anders beweert, bevraag je best eens waarover de erkenning juist zou gaan en wie die geeft.

Het voordeel is wel dat wij niet beperkt zijn door een “genormeerde” inhoud. Hierdoor kunnen wij steeds de meest vernieuwende technieken brengen en heel snel inspelen op de noden van de mensen, bedrijven en maatschappij.

Wij proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de geldende normen en organisaties die bepaalde certificaten uitreiken als je voldoet aan hun voorwaarden. Er is ondertussen een wildgroei aan organisaties die zogenaamde erkenningen toekennen. In vele gevallen is het een verhaal van veel centen. Wij onderschrijven de normen van ICF, NOBCO, EMCC, ISO9001 en KMOP.

Wens je na het behalen van je diploma een certificaat te behalen van één van deze organisaties, dan begeleiden wij je graag. Van zodra er een wettelijke Europese norm komt, zal Open Mind alles doen die te behalen.

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 10.000 tevreden klanten over 20 jaar zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is. De naambekendheid is dan ook een waarborg voor kwaliteit waar wij zorg voor dragen.

In het kader van bijscholingen kan het natuurlijk in sommige sectoren een absolute meerwaarde zijn een extra opleiding gevolgd te hebben. De werkgever of je klant als zelfstandige is eigenlijk de enige die de waarde van je diploma bepaalt.

Belangrijk is je kennis en kunde en je netwerk. Twee pijlers waar Open Mind voluit op inzet.

Je mag wel het gepatenteerde label “Certified Integrale Coach” gebruiken als je één van de drie PRO blokken van de Integrale Coach opleiding gevolgd hebt. Je komt dan ook in aanmerking voor vermelding op onze integrale Coach website.

De lesgevers

Sofie De Vos

Sofie De Vos

Trainer | zaakvoerder Open Mind

Sofie is kinesitherapeute en manueel therapeute en werkt sinds 1995 full time met relaxatie, rouwbegeleiding en coaching in 1 op 1 sessies en in groep. Haar kennis van traumatherapie, systeemwerk, visualisaties en HSP zijn een meerwaarde tijdens de opleiding.

Kathleen Barbier

Kathleen Barbier

Assistent trainer

Kathleen is ingenieur van opleiding. Reeds op jonge leeftijd werd ze geconfronteerd met rouw. Momenteel heeft ze een bed en breakfast, die een oase is in rust en natuur.

Getuigenissen

Sleutelmoment tot verdere groei

Ik ben vandaag met een dankbaar gevoel opgestaan na een weekend rouwtherapie. Ik heb een nieuw kussen opgetild, namelijk het thema "zichtbaarheid". Het is een blokkade die klaar zit om opgeruimd te worden. Kortom, dit weekend was een echte openbaring en een sleutelmoment tot verdere groei.

27 juli 2016

Formats werken weldegelijk!

Dat jullie formats geven die werken blijkt weer maar eens uit het onderstaande: Ik kreeg vorige week een kerstkaart van mijn dochter en haar gezin. Het was 7 jaar geleden dat er nog enige vorm van contact was. Tijdens de opleiding Rouwtherapeute deden we een oefening samen waarin ik tegen haar mocht zeggen dat ik er klaar voor was om haar opnieuw in mijn leven te laten op het moment dat zij vindt dat het kan. Jullie tools zijn bijzonder krachtig en werken op een energetisch niveau die ver voorbij het verstand werken. Datgene wat klaar zit om te bewegen beweegt bij alle betrokken personen. Op het juiste moment.

27 juli 2016

Verschillende benaderingsmanieren

Ik maakte kennis met verschillende benaderingswijzen van rouw. Elke dag had ook een eigen thema. Wat me het meest zal bijblijven als oefening is deze rond 'belemmerende overtuigingen' om te kunnen loslaten. Daarnaast wordt het gehanteerde stappenplan doorheen de themadagen ook duidelijker. Ten slotte is er een goede afwisseling tussen theorie en praktijk.

26 oktober 2016

Andere kijk & invalshoek

Deze opleiding geeft je een andere vernieuwende kijk en invalshoek op het thema "Rouwen".

Leen Steelandt 26 oktober 2016

Anders

De opleiding en de trainers zijn erin geslaagd om me uit mijn veilige cocon te halen en me te brengen naar mijn echte 'ik', me terug te leren voelen en uit mijn hoofd te halen. er is nog een weg te gaan, maar ik ben terug in beweging!

E.S. 12 juni 2019

Ruim kader

De opleiding biedt een ruim kader om rouw- en verliesprocessen te leren begeleiden. Door middel van diverse oefeningen en technieken wordt geleerd om onverwerkte rouw te ontdekken, leren vewerken en af te ronden en om tot zingeving te komen.

12 juni 2019

Ervaringsgericht

Echt een ervarignsgerichte opleiding met veel aandacht voor persoonlijke casussen en altijd terugkoppeling naar een groter geheel.

12 juni 2019

Helend

Deze opleiding startte ik initieel met als doel tools te krijgen om zelf als rouwcoach aan de slag te gaan. Deze behoefte werd ruimschoots ingevuld. Het mooiste cadeau is echter mijn persoonlijke evolutie geweest. De opleiding zet een krachtig veranderingsproces bij jezelf op gang. Een openbaring!

12 juni 2019

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee ! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte: genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 20 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online syllabus

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding  kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling online, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Online Basis Integrale Coach opleiding

Bij het volgen van de Life Coachopleiding krijg je gratis toegang tot de online versie van integrale coach basis.

Ter ondersteuning van je algemene vaardigheden die je nodig hebt als je omgaat met mensen kan je deze basis coachopleiding online volgen.

Een erkenning voor opleidingsverlof is in aanvraag

in de Vlaamse opleidingsincentives

Dit wil zeggen dat U gebruik kan maken van opleidingsverlof, opleidingskrediet en opleidingscheques zoals wettelijk bepaald vanaf 01/09/2019.

Deze opleiding komt in aanmerking voor

 • Opleidingscheques
 • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren:  42 uur Ref: ROT6

Doelgroep

De opleiding Rouwtherapeut is bedoeld voor mensen uit verschillende richtingen die mensen begeleiden die met acute of chronische rouw geconfronteerd worden en daarin een nieuwe benadering zoeken. Rouw bij Open Mind gaat niet enkel over het verlies van personen, dit kan ook een relatiebreuk zijn, verlies van werk, vriendenkring, woning, …. Wij kijken heel ruim naar het thema rouw, gaande van het verliezen van kleine zaken tot het verliezen van geliefden. Rouw is voor Open Mind “elke situatie waarin closing moeilijk is”

Dit kunnen coaches, psychologen en therapeuten zijn, maar evenzeer zorgverleners, palliatieve begeleiders, begrafenisondernemers,…Tijdens de opleiding wordt geoefend met persoonlijke rouwthema’s om de eigen rouwthema’s in kaart te hebben, te leren verwerken of op pauze te zetten. Dit is een voorwaarde om mensen te kunnen begeleiden in rouwprocessen. We vragen dan ook een bereidheid om naast een theoretische aanpak ook eigen thema’s in kaart te brengen.

Je hebt minimaal een bachelor niveau van opleiding, zoniet kan je deelnemen na een persoonlijke, telefonische intake.

Er is geen specifieke voorkennis vereist. We werken met acute en chronische rouw via een uniek en concreet eigen ontwikkeld 7-stappenplan, ontwikkeld in 20 jaar ervaring vanuit een kiné-groepspraktijk. Het materiaal is eenvoudig en toegankelijk gebracht en wordt ondersteund door een online leerplatform, forum en syllabus.

Voorwaarden

 • Specifieke voorwaarden opleidingsincentives

  Voor het Vlaamse opleidingsverlof, Vlaamse opleidingskrediet en opleidingscheques gelden verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld plaats tewerkstelling, opleidingsniveau, … Kijk goed na of u voldoet aan de voorwaarde van de specifieke opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken.

 • Opleidingscheques: beperking opleidingsniveau

  Deze opleiding kan u volgen met opleidingscheques. Hou er wel rekening mee dat als u hooggeschoold bent (graduaats-, bachelor- of masterdiploma), dit enkel kan indien een loopbaancentrum verklaart dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP) via een ‘attest loopbaanbegeleiding’.

Inhoud van de opleiding

Link naar de opleiding: https://www.centrumopenmind.be/opleiding-rouw-therapeut/

De opleiding rouwtherapeut loopt over 6 dagen waarin telkens een ander thema belicht wordt. Elke dag krijg je een stukje theorie, aangevuld met praktische oefeningen.

Je krijgt een waaier aan werkvormen voor detectie, aanpak, verwerking en healing van verschillende soorten rouw. Er is een uniek zelf ontwikkeld 7-stappen plan, dat je concreet kan toepassen op tal van verschillende soorten rouwprocessen. Uniek is ook de integratie van traumawerk dat met loslaten te maken heeft.

Er komen veel verschillende soorten rouwprocessen aan bod: acute, chronische, herhaalde, meervoudige, onzichtbare, traumatische, meesterven, verlies van materie, verbroken verbindingen, mislukt uitreiken,… via volgende technieken: detectiemethodes, visualisaties, systemisch werk, traumawerk, gesprek, creatieve technieken,…

Er wordt ook gewerkt met tal van “onzichtbare” of “energetische” verbindingen met de dierbare. Vaak ontstaan via deze verbindingen problemen die op het eerste zicht niets met rouw te maken hebben. Mensen worden depressief, kunnen niet meer aan hun energie, worden moedeloos, hebben slapeloze nachten, moeten medicatie nemen om te kunnen functioneren en dergelijke meer. In deze opleiding rouwtherapeut wordt ook hieraan aandacht besteed.

Spirituele rouwbegeleiding laat de energie weer stromen en helpt om de zingeving van het gebeurde te zien. Hierdoor staat de persoon nadien sterker in het leven.

Toekomstige Startdata van deze opleiding

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

woe04maart10:0017:00RouwtherapeutStart opleiding10:00 - 17:00

Toekomstige Startdata van coach opleidingen

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

woe15jan10:0017:00Opleiding Visualisatie CoachingStart opleiding10:00 - 17:00

zat01febr10:0017:00Basis Coach OpleidingStart opleiding10:00 - 17:00

don06febr10:0017:00Integrale Life Coach Opleiding ProStart opleiding10:00 - 17:00

zat07maart10:0017:00Integrale Open Mind Coach PROStart Opleiding10:00 - 17:00

vrij24apr10:0017:00Basis Coach OpleidingStart opleiding10:00 - 17:00

ma10aug10:0017:00Basis Coach Opleiding zomerweekStart opleiding10:00 - 17:00

X