Systemisch Trainingsacteur

Diepere manier van kijken naar interactie

Mastermodule Trainingsacteren

systemisch trainingsacteur

Deze opleiding wordt momenteel in Gouda gegeven en kan bij voldoende interesse ook in Lovendegem (bij Gent) gegeven worden.  Je krijgt een certificaat van deelname.

Locatie De Berk

Krugerlaan 79

2806 EC Gouda

De module trainingsacteren van Open Mind is de eerste meerdaagse module speciaal voor senior trainingsacteurs die helemaal gericht is op dit vak alleen.
In deze module van 6 dagen leer je op een andere en vooral diepere manier kijken naar interactie. Dat doen we aan de hand van kennis die in 20 jaar bij centrum Open Mind is opgebouwd op het vlak van systemisch denken, coaching en trauma healing.

Je leert aan de hand van de systemische wetmatigheden de processen van de groep scherper te doorgronden als mede je rol sneller en intenser vorm te geven. Na deze module kun je sneller inschatten welke feedback de meeste groei zal geven bij een deelnemer.
Daarnaast leer je als trainingsacteur beter inschatten wat de juiste prikkel is voor de deelnemer en de dynamiek van een rollenspel eventueel te vertalen naar een korte coachoefening waarin zowel het hoofd als het gevoel en het lijf van de deelnemer wordt aangesproken om tot een diepere ervaring en inzicht te komen.

Systemisch trainingsacteur zijn is

 • snel inzicht in de deelnemer
 • makkelijke connectie met de deelnemer
 • werken met coachformats
 • de juiste prikkel geven
 • herkennen en inspelen op traumareacties
 • inzicht koppelen aan actie
 • minder praten en meer doen in feedbackmomenten

Data

Lesdagen:

Kennismakingsworkshop:

op 15 september 2018 van 10:00 tot 13:00 op Ambachtweg 12, 2841 LZ Moordrecht (Gouda)

Najaar 2018 in Gouda:

03/11/2018
10/11/2018
24/11/2018
01/12/2018
15/12/2018
05/01/2019

Lesuren:

We starten stipt om 10u tot 17u
Je ben welkom vanaf 9u30, koffie en thee staan klaar!

Prijs

Bijdrage:

Systemisch trainingsacteur: 6 dagen

 • € 875 excl BTW of € 1058,75 incl BTW (Nederlanders met BTWnr zijn vrijgesteld van BTW – BTW verlegd)
 • KMO portefeuille mogelijk voor Vlaamse ondernemingen

Prijzen incl. drank en lichte maaltijd + toegang tot leerplatform.

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

Je krijgt toegang tot ons online leerplatform voor een gratis cursus Integrale Basis Coaching en voor je opleiding systemische trainingsacteur.

Locatie

Open Mind Business te Gouda (Nederland)

De Berk Krugerlaan 79 Gouda

Overzicht van het programma

Dag 1: Waarnemen vrij van Oordeel

Esoterisch waarnemen

Waarnemingsvermogen is iets wat een trainingsacteur niet genoeg kan trainen. We leren te vertrouwen op onze zintuigen. Bij waarnemen spelen intuïtie en empathie echter ook een cruciale rol. Vaak leren we alleen naar de woorden te luisteren. In deze cursus leer je de waarde van het waarnemen van energie en hoe empathie en intuïtie je daarin kunnen helpen.

Oordeelvrij werken

Oordeel verstoort onze waarneming, de verbinding tussen mensen en ons natuurlijk handelen. Het kennen en parkeren van je oordeel, maakt daar weer ruimte voor.

Dag 2: Spanningsdetectie en trauma

Spanningsdetectie

Trainingsacteren is fenomenologisch werken. De acteur geeft een prikkel en kijkt en handelt op de reactie van de deelnemer. Een trainingsacteur moet in staat zijn om op het juiste prikkelniveau te werken met die deelnemer. In deze cursus leer je beter in te schatten hoe hoog het pikkelniveau aanvankelijk is en je weet hoe je input daaraan aan te passen.

Omgang met trauma

Er zijn bij veel mensen trauma`s ontstaan op communicatie en verbinding. Een systemisch trainingsacteur kan ze herkennen en weet hoe met de verschillende traumareactiepatronen om te gaan.

Dag 3: Systeemwerk in communicatie

Het kennen en herkennen van Systemische wetten in communicatie

Alles is een systeem. Ook een 1-op-1 gesprek. Dat betekent dat zowel in de groep als in het oefengesprek de wetmatigheden van systemen van toepassing zijn. Ze kunnen herkennen en de onbalans kunnen zien, helpt de acteur met het doen van waardevolle interventies.

Dag 4: Systeemwerk vertalen naar acteren

Het kunnen vertalen van systemische wetten naar spel

De kracht van de wetten toont zich in gedrag van mensen. De wetmatigheden helpen de acteur om een intake snel te kunnen vertalen naar spel. Je weet de dynamieken te vertalen naar speelbaar gedrag.

Dag 5: Het in actie brengen van de vraag

Het in actie kunnen brengen van een klantvraag

Het hoofd weet dingen. Het lijf voert uit. Het lijf heeft in gedrag veel eerder iets te leren dan het hoofd. Gedrag gaat vaak onbewust en automatisch. Vandaar dat Open Mind coaching werkt met ervaringsformat waarin we het lijf in actie brengen. We noemen dat Body Learning. Na deze masterclass kun je aangeleerde formats toepassen.

De vraag van een klant kunnen vertalen naar het lijf of een beeld

Alles zit in alles. Hoe we zijn is vaak zichtbaar aan de stand van schouders, heupen, borst, etc. Het lijf als zodanig kan ons veel vertellen wat er bij iemand speelt. Het kan voor een acteur zeer helpend zijn om de vraag van een deelnemer over een rol naar het lijf te vertalen en op die manier in te voelen wat er mogelijks speelt. Maak kennis met bio-dynamica.

Dag 6: Systemische cases

In deze laatste dag in ruimte voor het inbrengen van eigen vragen of cases.

Wil je deel uitmaken van een leuke diverse groep?

Een korte checklist of dit voor jou de juiste opleiding is.

Voor Wie?

 • Voor senior trainingsacteur

  Als je voldoende werkervaring hebt en wilt werken op een vernieuwende wijze met formats, waarmee je je kunt onderscheiden van het grote aanbod acteurs in de markt. Voor coachend acteurs die regelmatig zelfstandig met groepen werken is het een onmisbare toevoeging in een volledig ander spectrum.

Wat?

Wat brengt deze opleiding?

Acteurs werken de laatste jaren vaker in skillslabs zelfstandig in kleinere groepen.

Deze context vraagt meer coachattitude en -kunde om naast het rollenspel tot korte interventies te komen. Deze cursus is bedoeld om het instrument trainingsacteur als zodanig aan te scherpen.

De acteur leert hoe hij nog beter in de flow van het moment kan zijn, gebruik makend van zijn lijf, intuïtie en empathie. Hij vergroot zijn pallet met korte interventies en coachformats zodat lange nabesprekingen tot een minimum beperkt kunnen worden.

De cursus biedt handvaten om op een snellere manier de casus vorm te geven en zelfstandiger te trainen en te coachen.

Erkenningen

Wij proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de geldende normen en organisaties die bepaalde certificaten uitreiken als je voldoet aan hun voorwaarden. Wij onderschrijven de normen van ICF, NOBCO, EMCC, ISO9001, VDAB en KMOP

Wens je na het behalen van je diploma een certificaat te behalen van één van deze organisaties, dan begeleiden wij je graag. Want zodra er een wettelijke Europese norm komt, zal Open Mind alles doen die te behalen.

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 10.000 tevreden klanten over 20 jaar zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is. De naamsbekendheid is dan ook een waarborg voor kwaliteit waar wij zorg voor dragen.

In het kader van bijscholingen kan het natuurlijk in sommige sectoren een absolute meerwaarde zijn een extra opleiding gevolgd te hebben. De werkgever of je klant als zelfstandige is eigenlijk de enige die de waarde van je diploma bepaalt.

Belangrijk is je kennis en kunde en je netwerk. Twee pijlers waar Open Mind voluit op inzet.

Certificaat van deelname

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor een opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Voor alle opleidingen die je met de KMO portefeuille kan betalen worden certificaten gegeven.

Workshop en persoonlijke groeitrajecten komen niet in aanmerking voor het behalen van een certificaat.

Uw lesgevers

Jeroen Van Wijngaaden

Jeroen Van Wijngaaden

Trainer | Gouda

Jeroen is zaakvoerder van Conversie Training en Coaching in Gouda

Jeroen werkt als zelfstandig trainer in diverse bedrijven in de zorgsector, defensie, Nederlandse Overheid en multinationals in change trajecten. Zijn achtergrond als senior trainingsacteur gebruikt hij als inspiratie tijdens de workshops. Zijn systemische en traumahealing achtergrond voegt hier een extra dimensie aan toe.

Jeroen traint meestal in Gouda, soms in Open Mind Lovendegem.
Hij geeft in Gouda ook individuele coachsessies.

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Trainer | Coach | Zaakvoerder Open Mind

Serge is bezieler en zaakvoerder van Open Mind sinds 2000. Hij is de grondlegger van de verschillende coach-formats en opleidingen in Open Mind.

Serge is ingenieur van opleiding en was jaren zaakvoerder van een alarmbedrijf. Het is voor hem een constante uitdaging om het lesmateriaal te verbeteren en vernieuwing te brengen, alsook om efficiëntere manieren te vinden om het lesmateriaal aan de cursisten uit verschillende contexten over te brengen.

Getuigenissen

Dit is een gloednieuwe opleiding, die binnenkort pas voor een eerste keer start. Getuigenissen volgen later.

Meer ruimte nodig?

Alle nota’s komen en blijven on-line zodat je de ruimte krijgt in je kasten voor …

Open Mind is ook

on-line ondersteuning via ons leerplatform!

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar. Geen gedoe met dropboxen, youtube,  facebookgroepen, instagrammen etc…

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding  kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling on-line, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Wij ondersteunen deze opleiding op vier niveaus:

1: on-line syllabus

Toegang tot het lesmateriaal dat permanent geupdate wordt met mogelijkheid tot maken van pdf documenten voor je archief

2: on-line groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up-en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, litteratuurtips, powerpoints, cetrificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

3: online coachcursus

Gratis toegang tot de on-line versie van integrale coach basis

Ter ondersteuning van je algemene vaardigheden die je nodig hebt als je omgaat met mensen kan je deze basis coachopleiding on-line volgen.

4: on-line promotie

Gratis vermelding op één van onze vele websites.

Wens je aan “de wereld” kenbaar te maken dat je sessies geeft, dan kan je op de lijst met coaches/therapeuten komen die op onze specifieke sites staat. (Meer info)

Uw opleidingscentrum

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 6.000 tevreden klanten zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is.

Kwaliteit en service dragen wij hoog in het vaandel. Onze opleidingen worden ondersteund door een E-learning platform. Hierdoor kunnen wij nagenoeg papierloos werken en jou toch honderden pagina’s informatie bezorgen. Ons materiaal wordt bovendien aangevuld met ondersteunend videomateriaal.

Maak ook deel uit van onze community! Wij ondersteunen onze cursisten ook na de opleiding. Je krijgt hulp bij het uitbouwen van je netwerk, het maken van een website en je marketing.

Wat maakt ons uniek

Doordat wij beschikken over een groot en divers team van meer dan 20 trainers, psychologen en coaches en reeds jaren werken met verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling, kunnen wij jou op heel veel verschillende vlakken professioneel begeleiden. Blijkt niet enkel je loopbaan een vraagstuk te zijn, dan staan wij met ons team klaar om jou ook op andere vlakken te begeleiden. Wij hebben coaches, therapeuten en psychologen, die allen dezelfde visie delen en jou kunnen opvangen indien nodig.

 • grondige kennis van de markt
 • onze begeleiders zijn zeer grondig opgeleid in diverse disciplines
 • door de Vlaamse overheid erkend opleidingscentrum
 • 18 jaar ervaring
 • ondersteund door psychologen en coaches
 • ISO 9001 kwaliteitsnorm
 • erkend door de VDAB
 • 40% subsidies via KMO portefeuille (enkel voor ondernemingen n Vlaanderen)
X