Scheidingsbemiddeling wordt geregeld door de wet en heeft als doel koppels of samenwonenden, die willen scheiden, ertoe aan te zetten om samen onder begeleiding van een erkend bemiddelaar te overleggen over de afspraken, die zij moeten maken (de kinderen, het huis, het vermogen). Overleg leidt immers tot een duurzame overeenkomst en is in het voordeel van de kinderen, die dan niet te lijden hebben onder het vele geruzie.
Scheidingsbemiddeling als alternatief voor een vechtscheiding?
Een erkend scheidingsbemiddelaar is opgeleid om info te geven, te bemiddelen en de scheidingsovereenkomst op te stellen. Die overeenkomst is nodig om op de rechtbank de echtscheiding op grond van onderlinge toestemming (EOT) aan te vragen. Er zijn dus geen advocaten meer nodig om te kunnen scheiden.
- Info: over wat jullie allemaal wettelijk moeten regelen (de kinderen, het huis, de meubels, het (spaar)geld, de verzekeringen, …), welke de mogelijkheden hierin zijn, hoe jullie de echtscheiding moeten aanvragen bij de rechtbank, welke stukken jullie op de rechtbank moeten neerleggen.
- Begeleiding van het gesprek zodat de communicatie constructief en respectvol verloopt.
- Begeleiding bij het zelf zoeken naar oplossingen.
Welk resultaat mag je verwachten?
De scheidingsovereenkomst/ouderschapsovereenkomst wordt opgemaakt. Hierin worden alle afspraken opgenomen. Met dit akkoord gaan jullie naar de rechtbank om de echtscheiding door onderlinge toestemming aan te vragen.
Meer info op scheidingswebsite.